Hlavní obsah

Česká senzace v Paříži. Kordisté vezou bronz

Foto: Profimedia.cz

Zleva Michal Čupr, Jiří Beran, Jakub Jurka a Martin Rubeš.

Čeští kordisté udolali francouzský tým a přivezou z olympijské Paříže medaili. Na letošních hrách se jim to podařilo jako prvním z Čechů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český tým kordistů ve složení Martin Rubeš, Michal Čupr, Jiří Beran a Jakub Jurka dosáhl historického úspěchu. Pod olympijskými kruhy vybojoval na planši v Grand Palais proti domácí Francii bronz. Skóre bylo 43:41 pro Česko.

V dramatickém souboji začali Češi aktivně a dostali se do vedení, ale pak iniciativa přešla na francouzskou stranu. Češi prohrávali až o pět bodů, ale soupeřův náskok postupně stahovali.

V předposlední části zápasu došlo v českém týmu k výměně, Martina Rubeše vystřídal Michal Čupr, pro kterého šlo o olympijskou premiéru. Po jeho duelu vedla Francie o čtyři body.

Do posledního souboje nastoupil Jakub Jurka, který v úvodu ztrátu zvýšil – ale pak ji začal bod po bodu ukrajovat. 65 sekund před koncem už bylo vyrovnáno a záhy poté se dostali Češi do vedení, které udrželi až do konce.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Finále Čechům zablokovali Japonci

Cesta k cennému kovu vedla přes senzační vyřazení Italů, ve čtvrtfinále je Češi porazili 43:38. Pak stáli v cestě favorizovaní Japonci a ani proti nim nebyli Češi bez šance. Jurka nejprve snížil na rozdíl dvou bodů a veterán Beran dokonce v sedmém duelu poslal Čechy do vedení 22:21.

Japonec Koki Kano poté nedal šanci Rubešovi a po jeho dílčí výhře 6:1 vedli Japonci před závěrečným soubojem 27:23. Jurka stejně jako proti Italům předvedl dobrý finiš, který ale tentokrát nedotáhl do úspěšného konce.

Český šermíř dokázal skóre otočit a ještě 49 sekund před koncem vedl 34:33. Závěr však patřil Japoncům.

Doporučované