Hlavní obsah

Části Čechů vadí olympijská kolekce. Návrhářka: „Počkejme si na kamery“

Foto: Profimedia.cz

Dvoumetrový judista Lukáš Krpálek v nástupovém modelu pro LOH některé fanoušky příliš nezaujal.

Ke kolekci, kterou obléknou čeští sportovci na zahájení olympijských her v Paříži, se už vyjádřil kde kdo, od influencerů po politiky. Jak oblečení – v němž se až teď předvedli skuteční sportovci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vidí módní návrhářky?

Článek

Zatím poslední vlna kritiky z řad části veřejnosti, včetně vtipných koláží, se na národní olympijský oděv, který už za dva týdny čeští sportovci obléknou v Paříži, snesla poté, co se v něm nyní nechal vyfotit judista Lukáš Krpálek.

Ovšem pravidelná kritika tuzemské olympijské kolekce, ke které dochází každé dva roky, by se již dala s nadsázkou nazvat českým národním sportem. Autor letošních modelů Jan Černý totiž není první, jehož modely někteří lidé ztrhali. Stalo se to i jeho předchůdcům třeba v roce 2012 v Londýně, kdy u veřejnosti vyvolaly pobouření zářivé modré gumáky. Světoví módní komentátoři je však naopak chválili.

Více o české olympijské kolekci

Popis modelů, ve kterých čeští sportovci nastoupí na zahájení olympiády v Paříži včetně fotogalerie, si prohlédněte v tomto textu.

„Všichni Češi u piva rozumí politice. V České republice máme také nejvíc fotbalových a hokejových trenérů, a teď i velké množství návrhářů. Český národ je brouk Pytlík, práce všeho druhu,“ povzdychla si módní návrhářka a profesorka pražské UMPRUM Liběna Rochová.

Byť patří mezi českou návrhářskou špičku a se svými zkušenostmi by si mohla dovolit Černého kolekci okomentovat, do jejího hodnocení se, na rozdíl od laiků, pouštět nechce.

Rochová: Hodnotit podle fotek nechci

„Nebylo by to ode mě zodpovědné, když jsem neslyšela příběh od návrháře a neosahala jsem si ty látky. Z fotografií nelze hodnotit,“ vysvětlila s dodatkem, že bez osobního kontaktu s modely by její hodnocení bylo nekompetentní.

„Samozřejmě, co je nejdůležitější, že do toho šel poctivě a opravdově a přistupoval k tomuto úkolu velmi zodpovědně. A určitě si na svá bedra vzal i to, že se nezalíbí všem, což je normální,“ uvedla.

Anketa

Líbí se vám olympijská kolekce?
Ano, je odvážná a netypická
14,6 %
Ne, raději něco konzervativnějšího
85,4 %
Celkem hlasovalo 19927 čtenářů.

To potvrdil i sám autor, Jan Černý, který v rozhovoru pro Prima CNN řekl, že ví, že obětí žertů by se stal i tmavě šedý oblek. „Nikomu svůj názor nenutím, když se někomu nezdá, samozřejmě netvrdím, že je pro všechny. Kolekce je výraznější, současně si nemyslím, že by to byl šílený kostým, který by byl nevkusný nebo nesoučasný. Splňujeme vše, co se v současnosti v módě děje,“ uvedl.

Podívejte se na české kontroverzní olympijské modely minulosti:

+2

Kolekci nechce příliš hodnotit ani designérka Štěpánka Pivcová, která kromě své vlastní značky stojí i za – dle odborníků – povedenou image českého prezidentského páru.

„Jsem zvědavá, jak kolekce bude fungovat v reálu, až to uvidíme na slavnostním nástupu na kamerách. Když je v tom oblečený jeden člověk, tak to třeba nevypadá tak dobře, jako když v tom jsou desítky sportovců v nějakém prostředí. I na tohle se musí myslet,“ řekla Pivcová.

S nadsázkou dodala, že v Česku se před každou olympiádou vyrojí neuvěřitelné množství „fashion kritiků“ a znalců. „Kteří ale sami chodí ve vytahaných teplákách.“

Dodává, že Česko je i v jiné situaci než třeba USA, jejichž kolekce od návrhářského domu Ralph Lauren bývá pravidelně dávaná za vzor. „To je značka, která je zvyklá oblékat konfekčně třeba 50 různých velikostí. Zároveň na to mají rozpočet, čas, velký tým na to, každého sportovce změřit a model upravit jemu na míru. Tam se s tím pracuje dlouho a ve velkém týmu, i když mají sportovci třeba jen modré sako,“ popisuje praxi velkých týmů Pivcová, která je kromě image manželů Pavlových nově i autorkou sokolského stejnokroje.

Český národní model bude možné vidět už 26. července, kdy se v Paříži uskuteční slavnostní zahájení 33. letních olympijských her.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Doporučované