Hlavní obsah

Australský sportovec si nechal amputovat část prstu, aby nepřišel o olympiádu

Foto: Will Russell, Getty Images

Hráč Kookaburras Matthew Dawson pózuje s letenkou do Paříže po oznámení nominace v Perthu, 1. července. O deset dní později si vážně pochroumal prst. Přesto bude soutěžit.

Australský hráč pozemního hokeje Matthew Dawson si před olympiádou v Paříži 2024 vážně poranil prsteníček na pravé ruce, což mohlo ohrozit jeho účast na hrách. Aby mohl soutěžit, nechal si část prstu amputovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Dostat se na olympiádu, největší sportovní událost na světě, často vyžaduje roky tréninku a velké oběti: studia, společenského života, nutné bývá i odkládání kariérních cílů. A pak je tu Matthew Dawson, australský hráč pozemního hokeje, který si raději amputoval horní kloub pravého prsteníčku, než aby vynechal olympijské hry v Paříži,“ popisuje na svých stránkách list The New York Times jeden z dost možná velkých příběhů, které se na francouzských hrách mohou odehrát.

Třicetiletý Dawson, který byl v australském olympijském týmu už v Riu a pak i v Tokiu, kde hráči vybojovali stříbro, si před dvěma týdny vážně poranil koneček prstu.

Olympiáda 2024 v Paříži

Češi vybojovali 5 medailí – 3 zlaté a 2 bronzové. Zlato získali duo Kateřina SiniakováTomáš Macháč, Josef Dostál, Martin Fuksa. Bronz si vysloužili Nikola Ogrodníková a šermíři Jakub Jurka, Jiří Beran, Martin Rubeš, Michal Čupr.

Letní olympiáda proběhla od 26. 7. do 11. 8. 2024 v Paříži. Soutěžilo se ve 32 sportech a 329 disciplínách, na olympiádu přijelo 111 českých sportovců.

Během tréninkového zápasu v australském Perthu 11. července mu jiný hráč nechtěně narazil hokejkou do prstu. Dawson krvácel, článek se částečně oddělil.

„První myšlenka byla: OK, a je vymalováno,“ řekl NYT v telefonickém rozhovoru z olympijské vesnice v Paříži. „Olympijský sen skončil.“

Téhož rána se poradil s plastickým chirurgem, který po prozkoumání rentgenového snímku nabídl možnost amputace prstu pod horním kloubem, jak se uvádí i na oficiálním webu olympijských her.

Alternativou by bylo vložení drátu pro opětovné připojení téměr odtrženého článku, což by vyžadovalo měsíce hojení bez záruky úplného zotavení. Ale, řekl mu chirurg, amputace znamená, že Dawson bude s největší pravděpodobností schopen hrát za 10 dní.

Matthew Dawson dvakrát neváhal. „Rozhodl jsem se pro amputaci, pak jsem to zavolal své ženě. Řekla mi: ‚Nechci, aby ses rozhodoval unáhleně‘. Ale já to zvážil –⁠⁠⁠ nejde jen o možnost hrát v Paříži, ale i o kvalitu života po olympiádě,“ svěřil se australskému kanálu 7NEWS. „Nejlepší možností pro mě bylo nechat si odstranit horní část prstu. V současné době je to trochu změna. Ale myslím, že i vzrušující výzva.“

Zákrok pro 7NEWS okomentoval i kouč Kookaburras (přezdívka týmu australského pozemního hokeje, pozn. red.) Colin Batch. „Byl to prý nejlepší způsob, jak se z toho dostat –⁠⁠⁠ uříznout si konec prstu. Takže se rozhodl to udělat. To nebylo něco, o čem by mohl trenér rozhodovat za hráče… Nejsem si jistý, jestli bych to udělal, ale on to udělal, takže skvělé.“

Doporučované