Hlavní obsah

Atletka Hejnová si po 12 letech čekání vyzvedne olympijské stříbro

Foto: Profimedia.cz

Česká atletka Zuzana Hejnová dodatečně obdrží stříbro ze závodu na 400 m překážek z OH v Londýně 2012. Na snímku s bronzovou „plackou“.

Nadcházející Letní olympijské hry v Paříži budou těmi prvními, na kterých se dočkají poct sportovci, které v minulosti porazil během závodů dopující soupeř. Dojdou si pro cennější kovy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slavnostní ceremoniál „přerozdělení“ medailí se odehraje v pařížském Parku šampionů v zahradách Trocadéro s výhledem na Eiffelovu věž. Za podmínek, které zveřejnil Mezinárodní olympijský výbor, si tam sportovci v záři reflektorů dodatečně vychutnají pocit olympijského vítězství. Anebo třeba zisku medaile: cenný kov si na krk zavěsí ten, kdo v původním závodě zůstal před lety těsně pod stupni vítězů - poražen dopujícím soupeřem.

K atletům, kteří se teď do Paříže chystají, patří i česká olympionička Zuzana Hejnová. Brát bude stříbro za běh na 400 metrů překážek, který absolvovala už před dlouhými 12 lety na olympiádě v Londýně. Tehdy vyhrála Ruska Natalja Anťuchová, ta byla však později diskvalifikována za doping.

„Těším se. Všichni se mě ptají, kdy ceremoniál bude a jestli už medaili mám. Jsou překvapení, když řeknu, že nemám žádnou,“ uvedla Hejnová v rozhovoru pro stránky Českého olympijského výboru.

Mezinárodní olympijský výbor totiž potvrdil diskvalifikaci Rusky už v březnu 2023. „Museli jsme pak vrátit Zuzčin bronz, který převezme jamajská atletka. Je to součást realokačního procesu. Stříbro tak Zuzka dostane až přímo v Paříži,“ řekl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. „Je moc fajn, že MOV uspořádá ceremoniál v Parku šampionů, kde budou olympijské medailisty vítat tisíce fanoušků. I když je hodně opožděné, věřím, že tam předávání medailí bude mít tu správnou atmosféru.“

Olympiáda 2024 v Paříži

Letní olympijské hry se uskuteční od pátku 26. července do neděle 11. srpna v Paříži. Čekají nás nové sporty, ale i netradiční zahajovací ceremoniál v centru pařížské metropole. Podívejte se na program.

Hejnová se na ceremoniál, který se bude konat 9. srpna, těší o to víc, že bude stát po boku s nyní zlatou Američankou Lashindou Demusovou, pro „Hejnové“ bronz si půjde Jamajčanka Kaliese Spencerová-Carterová.

„To je hezké. Jsem hlavně ráda, že tam budeme všechny tři, protože jsme se dlouho neviděly. A že si to užijeme společně. Potkávaly jsme se celou mou kariéru. Určitě je to lepší, než kdybychom medaili přebírala každá zvlášť,“ dodala pro ČOV Hejnová.

Z Jamajky se do Paříže pro dodatečně přidělenou medaili chystají celkem tři sportovci. Jamajská olympijská asociace (JOA) v prohlášení uvedla, že po medailovém ceremoniálu uspořádá vlastní slavnost pro sportovce a jejich rodiny, aby ocenila „oběti, které museli podstoupit, aby dosáhli takové velikosti a tak dobře reprezentovali zemi“.

Zlatá Američanka Demusová, které je dnes 41 let a je matkou čtyř chlapců, se nechala slyšet, že uplynulo už tolik vody od chvíle, kdy běžela olympijský závod. A že když byla ruská závodnice diskvalifikována a ona se stala loni oficiálně olympijskou vítězkou, už jen těžko v sobě hledala velké nadšení. „Ale jednou věcí jsem si byla jistá. Pokud mám dostat zlato, chci ho dostat na mezinárodní scéně,“ citovala Lashindu Demusovou agentura AP.

Pocta ale není všechno. Demusová odhaduje, že kvůli ruskému podvodu s dopingem přišla až o sedmimístnou částku, na kterou by si na sponzorských penězích přišla, kdyby se v roce 2012 vrátila domů se zlatem na krku, dodává AP.

Doporučované