Hlavní obsah

Americkému olympionikovi budou muset vyměnit medaili

Foto: Paris 2024, Ulysse Périer

Medaile, které obdrží úspěšní olympionici v Paříži.

Skateboardista, který si stěžoval na poškození a špatnou kvalitu své bronzové medaile, obdrží od organizátorů novou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký skateboardista, který získal 29. července bronz na olympijských hrách v Paříži, obdrží novou medaili. Na instagramu si totiž stěžoval na špatnou kvalitu té původní, informoval server TIME s odkazem na e-mailové prohlášení organizátorů.

Nyjah Huston deset dní po získání své olympijské medaile zveřejnil na instagramu příběh, na kterém vyfocená medaile vypadá znatelně opotřebovaně.

„Tyhle olympijské medaile vypadají skvěle, když jsou úplně nové. Ale poté, co jsem ji chvíli měl na zpocené kůži a pak jsem je o víkendu nechal nosit kamarády, se ukazuje, že zjevně nejsou tak kvalitní, jak byste si mysleli,“ uvedl Huston. Jeho medaile na zveřejněném snímku působí vybledle a na mnoha místech chybí typická bronzová barva.

„Chci říct, podívejte se na tu věc. Vypadá to hrozně. Dokonce i ta přední část. Začíná se to trochu odlupovat. Nevím, olympijské medaile, možná byste měli trochu zvýšit kvalitu,“ popisuje stav medaile. V dalším příspěvku dodal, že „medaile vypadá, jako by zažila válku“.

Devětadvacetiletý sportovec je jedním z nejuznávanějších skateboardistů současnosti. Je šestinásobným mistrem světa ve street skateboardingu a na letních X Games získal už 12 zlatých medailí, uvádí server The Guardian.

V e-mailovém prohlášení, které obdržel TIME od tiskového mluvčího pařížských olympijských her, stojí, že organizátoři si jsou vědomi zprávy na sociálních sítí o poškozené medaili.

„Paříž 2024 úzce spolupracuje s Monnaie de Paris, institucí pověřenou výrobou a kontrolou kvality medailí, a společně s národním olympijským výborem dotyčného sportovce, aby medaili posoudila a pochopila okolnosti a příčinu poškození,“ stojí dále v prohlášení. „Poškozené medaile Monnaie de Paris systematicky nahradí stejným způsobem jako originály.“

Pařížské olympijské medaile obsahují každá kousek Eiffelovy věže jako připomínku hostitelského města. Na každých hrách se složení medailí liší. Například na LOH v Tokiu 2021 byly zlaté medaile dle TIME z většiny vyrobeny z ryzího stříbra, na kterém bylo 6 gramů pozlacení. Stříbrné medaile byly vyrobeny z ryzího stříbra, zatímco bronzové medaile byly vyrobeny z 95 % z mědi a 5 % ze zinku.

Právě bronzové medaile jsou obvykle směsicí mědi, zinku a cínu. Pokud není bronz řádně chráněn, spojí se s kyslíkem ve vzduchu a vytváří matnou patinu, což by mohlo vysvětlovat poškození Hustonovy medaile, píše The Guardian.

Doporučované