Hlavní obsah

Nejsou peníze. Světový pohár v běhu na lyžích se do Česka příští rok nevrátí

Foto: Lars Baron / Getty Images

Světový pohár v běhu na lyžích se nakonec v Novém Městě na Moravě konat nebude. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Český lyžařský svaz z ekonomických důvodů odstoupil od pořádání Světového poháru v běhu na lyžích, který se měl příští rok konat v Novém Městě na Moravě. Mezinárodní lyžařská federace řeší další postup, ve hře je i změna termínu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Svaz lyžařů České republiky (SLČR) odstoupil od pořádání prestižního Světového poháru v běhu na lyžích, který se měl konat od 31. ledna do 2. února 2025 v Novém Městě na Moravě. Důvodem mají být ekonomické důvody, uvádí Mezinárodní lyžařská federace (FIS) na svých stránkách.

„Informovali jsme Mezinárodní lyžařskou federaci, že bohužel nejsme schopni Světový pohár uspořádat. Důvodem je fakt, že i přes několikaměsíční úsilí se doposud nepodařilo zajistit financování, bez garantované podpory ze strany státu je v českých poměrech pořádání takto velké a prestižní mezinárodní akce nereálné, nebo nese přílišná rizika, která v zájmu fungování svazu a všech jeho disciplín nemůžeme podstoupit,“ uvedl generální sekretář SLČR Jan Šindelář.

„Samozřejmě mě to velmi mrzí, měl to být vrchol sezony po mistrovství světa v Trondheimu. Svěťák před domácím publikem po několika letech a šance pro mladé závodníky nakouknout do Světového poháru,“ lituje český reprezentant v běhu na lyžích Adam Fellner.

FIS momentálně vyhodnocuje následující postup, ve hře je i případná změna termínu konání soutěže. Konečné řešení bude předloženo během podzimních zasedání FIS na konci září.

Česku nicméně zůstává pořádání Světového poháru ve snowboardcrossu, který se uskuteční v Dolní Moravě od 23. do 25. ledna. Olympijská vítězka ze Soči 2014 a dvojnásobná mistryně světa Eva Adamczyková se ale soutěže účastnit nebude, protože v červnu přerušila kariéru kvůli těhotenství, upozorňují České noviny.

Ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě se závody Světového poháru konaly naposledy v lednu 2020. Klání plánovaná na další rok musela být zrušena kvůli opatřením v době koronavirové pandemie.

Související témata:
Světový pohár v běhu na lyžích

Doporučované