Hlavní obsah

Pocta pro drsňáka Gudase. NHL startuje po 12 letech s českým kapitánem

Foto: nhl.com/ducks, Seznam Zprávy

Čtyřiatřicetiletému obránci Radko Gudasovi stačila jedna sezona, aby získal v Anaheimu kapitánské céčko.

Po Jaromíru Jágrovi, Patriku Eliášovi, Bobby Holíkovi a Milanu Hejdukovi bude týmu NHL dělat kapitána pátý Čech. Čím si řízný bek Radko Gudas získal důvěru šéfů Anaheimu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zpráva o novém českém kapitánovi ve slovutné NHL, která startuje pátečním pražským zápasem, vyvolala v hokejové říši všelijaké reakce. Trefně céčko pro řízného zadáka Anaheimu Radka Gudase glosoval na síti X jeho kumpán z kladenské líhně a někdejší forvard NHL Jakub Voráček: „Ohromná gratulace, bejku. Když si vzpomenu, že si v dorostu nenahrál na metr a urval si každému koleno, tak kam až si to dotáhl… Klobouk dolů a zasloužená odměna.“

Hybridní kapitáni

Respekt a uznání jsou rozhodně na místě. Není mnoho krajanů, kterým se v nejlepší hokejové lize planety dostalo takové pocty. Pokud do výčtu nepočítáme po měsíci rotující céčko „hybridních kapitánů“ Filipa Kuby v Minnesotě, Jaroslava Špačka v Buffalu a Martina Straky v Pittsburghu, pak nám zbývají jen čtyři vyslanci českého hokeje, kteří měli tuto výsadu alespoň na jednu celou sezonu: Jaromír Jágr v letech 1998 až 2001 nosil céčko v Pittsburghu jako první Evropan v organizaci a v letech 2006–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2008 v New York Rangers, Patrik Eliáš v New Jersey (2006–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2007), Bobby Holík v Atlantě (2007–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2008) a Milan Hejduk v Coloradu (2011–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2012).

Po dlouhých dvanácti letech na něj navazuje ledový drsňák Radko, coby čerstvý světový šampion z Prahy, kde plnil rovněž lídrovskou roli jako asistent kapitána. Zvěsti o tom, že na něj padne u Kačerů volba, se začaly šířit už na konci minulého ročníku, teprve jeho prvního v Anaheimu. O to je to pozoruhodnější a ne všem fanouškům Ducks po chuti. Na zahájení kempu generální manažer Pat Verbeek už zvěstoval novinu, dopředu probranou s čtyřiatřicetiletým Čechem, celému mančaftu.

„Radko se ukázal jako přirozený vůdce, který zahrnuje všechny vlastnosti kapitána, má respekt spoluhráčů i našich zaměstnanců,“ řekl Verbeek. „Vzhledem k tomu, že se v NHL prosadila mladá skupina hráčů, cítili jsme, že je nutné, aby náš tým vedl veterán. Radko je příkladem toho, co to znamená být profesionálem, jak se chovat na ledě i mimo něj a v komunitě a být mentorem naší mladé sestavy, která se stane příštími lídry týmu.“

Verbeek sám býval hokejistou důrazného ražení, co si nepotrpí na vzletné proslovy a technické kudrlinky. V pražském rodákovi vidí nejen on podobné vlastnosti. Pro server RG.org se o tom rozpovídal také hlavní trenér Anaheimu Greg Cronin.

„Starší generace si pamatují Pata jako pitbula, který se přirozeně identifikoval jako neúnavný a nebojácný. Myslím, že i dnes, kdy hokej není tak násilný a fyzický, jako když hrál, je potřeba mít ve svém týmu takový typ hráče. Máme mladou sestavu, která potřebuje mít z tohoto pohledu trochu podpory. A nejen být zastrašující, ale i psychicky tvrdý,“ přemítal Cronin, který Gudase v přípravném období posílal i na přesilové hry. „Když procházíte nepřízní osudu, musíte to zvládnout a myslím, že Radko to reprezentuje. Není to chlap, co mezi třetinami vstane a pronese velkou řeč, ale každý den přirozeně vede tým svými činy a myslím, že hráči z toho budou mít opravdu prospěch.“

Více než sběratel hitů

Gudas si důvěry šéfů považuje. V historii Anaheimu je devátým kapitánem, céčko patřilo velikánům jako Paul Kariya, Chris Pronger nebo Scott Niedermayer a naposledy Ryanu Getzlafovi, který v roce 2022 ukončil kariéru. Od té doby se v klubu o roli dělila trojice asistentů.

„Jsem poctěn, že jsem byl jmenován kapitánem Anaheim Ducks a vedu náš tým do vzrušující éry,“ prohlásil Gudas pro klubový web. „Důvěra, kterou do mě vložil Pat, naše vedení, trenéři a moji spoluhráči, je něco, co beru s hrdostí. Těším se, že budu reprezentovat Ducks na ledě i mimo kluziště v komunitě.“

Což se také děje, organizace sdílí i rodinná videa Gudasových s paní Barborou a čtyřmi dětmi. Nejstarší Leontýnka se narodila, když působil táta v Tampě, Kvído ve Philadelphii, Elvíra ve Washingtonu a nejmladší Frída na Floridě. Krásnější vzpomínky na putování zámořským dobrodružstvím si udělat nemohl. I milá videa Ducks zvýrazňují kapitánovu ryzí dobrosrdečnost, tedy když zrovna nešpendlí soky na mantinel s výrazem zběsilého desperáda.

„Radko je mimo led klidný, tichý chlap, ale jakmile na něj skočí, stává se z něj jiný člověk, velmi soutěživý hokejista. Je extrémně náročné proti němu nastupovat, rozhodně to není pro nikoho legrace,“ vysvětloval Verbeek, proč Gudase přiváděl.

„Pat a já jsme mluvili o tom, že náš tým musí mít neúprosnou mentalitu a který hráč to lépe zosobňuje než Radko? Má takovou image, že nahání strach. Je divoký. A má vousy, takže jeho vzhled podporuje jeho hru. Během prvních rozhovorů s ním jsem věděl, že je to prostě dobrý kluk. Je to opravdu milý člověk, příjemný chlap,“ dodal kouč Cronin.

Tvrďák, co pracuje pro tým

Od debutu Gudase v NHL v letech 2012–⁠⁠⁠⁠⁠⁠13, tedy kdy naposledy kapitánoval kanonýr Hejduk, je na druhém místě soutěže v počtu hitů (2797). Pověst zlého chlapíka na ledě jej doprovází. V NHL odehrál odehrál 748 zápasů, získal 182 bodů za 39 gólů a 143 asistencí a v hodnocení účasti na ledě má +87. Na kontě má i 971 trestných minut. V minulé sezoně odehrál 66 utkání a nasbíral 18 bodů (6+12).

Před dvěma roky si s Floridou zahrál finále Stanley Cupu, dosud vrchol amerického snu.

„V cestě mi stála spousta překážek, které jsem musel překonat a zůstat silný. To, že jsem měl kolem sebe skvělé lídry a skvělé spoluhráče v šatně, mi pomohlo vyrůst jako člověku i hráči, abych tyto věci překonal a pochopil, co to znamená být skvělým lídrem a skvělým týmovým hráčem a pomáhat klukům na ledě i mimo něj. To jsou věci, kterých si opravdu vážím,“ pravil Gudas.

V Anaheimu v roli nechráněného volného hráče podepsal tříletou smlouvu na dvanáct milionů dolarů. „V zámoří se prosadil hlavně díky tvrdé hře, to má po tátovi. Ač není velkého vzrůstu, tak si udělal tímto obrovské jméno. Na začátku kariéry proběhly i bitky v NHL. Kariéru si tam vydřel obranným stylem, ale i na kotouči mu nedělá problém jednoduchá rozehrávka, vyřešení situací, i když to není ofenzivní borec,“ oceňuje bývalý reprezentační obránce a dvojnásobný mistr světa Jiří Vykoukal. „Radko patří do kategorie hráčů, kteří vědí, co na ledě dělají. Pracuje ve prospěch týmu, aniž by mu uškodil.“

Teď už mu ani nic jiného nezbývá. Jako kapitán musí jít příkladem ve všech ohledech a pomáhat mladému týmu překonávat nástrahy řinčivých bitev o Stanley Cup.

Související témata:
Anaheim Ducks

Doporučované