Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zlomili jste nad Zachou hokejku? Šest pozvánek nestačilo, kamevéda vyšla

Foto: Profimedia.cz

Pavel Zacha a David Pastrňák slaví gól Bostonu Bruins.

Český výběr posílí v úterý na probíhajícím mistrovství světa dvojice hráčů Bostonu Bruins, kteří vypadli z bojů o Stanley Cup. David Pastrňák patří mezi oblíbence fanoušků. U Pavla Zachy už to tak jednoznačné není.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Naposledy reprezentační dres oblékl před deseti lety na mistrovství světa juniorů. V seniorském národním týmu si hokejový útočník Pavel Zacha odbude premiéru až teď – na šampionátu v Praze, v 27 letech. A třebaže jde o komplexního centra Bostonu Bruins, posilu nade všechny pochybnosti, ne každý český fanoušek je z jeho příletu po vypadnutí ze Stanley Cupu zrovna nadšený.

Mnohé výrazné postavy českého hokeje už nad ním zlomily hokejku. Šampion z Nagana Martin Ručinský by již Zachu k plnění reprezentačních úkolů nepřemlouval. Šest předchozích pozvánek přišlo vniveč.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Omluvenky typu rodinné důvody nebo doporučení agenta české fanoušky příliš neuspokojily, spíš namíchly. Včetně generálního manažera národního týmu Petra Nedvěda. Mrzelo jej, že Zacha nejeví patřičný zájem o reprezentaci. I proto se s trenérem Radimem Rulíkem nejprve museli ujednotit, zda o něj vůbec stojí. Stojí, neboť je to vynikající hokejista. A reprezentovat nyní chce. Tečka.

Otec vzal kariéru syna do svých rukou

Pavel Zacha starší, táta českého reprezentanta, je pro někoho milující otec a kritik zatuchlého hokejového českého prostředí, co vzal kariéru svého syna pevně do svých rukou, pro druhé exot, co vzal klukovi dětství. Hlavně ale je zakladatelem výchovné filozofie kamevédy.

„Nejenže Pavel hraje v NHL, což byl od počátku náš společný a veliký cíl, ale jsem na něj pyšný i po lidské, osobnostní stránce. Určitě je to tím, že ke sportovnímu úspěchu jsme společně s velkým úsilím směřovali, ale nikdy to nebyl nějaký konečný a definitivní cíl. Pohlíželi jsme na něj jako na významný mezník a počátek další cesty – neméně významné a důležité,“ nastiňuje filozofii, ze které vycházela výchova syna.

Co je kamevéda

Podivně znějící slovíčko kamevéda na vás vyskočí, když pátráte po tom, co Zachův vztah nejen k českému hokeji, ale i k životu formovalo. Byl to jeho otec, který tuto výchovnou filozofii vymyslel.

„Základním principem výchovné filozofie kamevéda je všestranný rozvoj dítěte, který je už od narození uskutečňován prostřednictvím každodenní aktivní výuky a péče rodičů. Postupem času na dítě působí další kvalitní osoby, které ho mohou něčím obohatit. Jde o členy širší rodiny, pedagogy, trenéry a specialisty různých profesí. Ti všichni mají vliv na rozvoj a formování dítěte. Pokud se toto blízké okolí dítěte podaří sladit, vytvoří se tím úrodné prostředí pro kvalitní výchovu a pro dosažení jakýchkoli cílů, které společně preferujeme,“ uvádí na webových stránkách.

Zacha starší dychtivě četl životopisy slovutných tenistů Ivana Lendla a Martiny Navrátilové nebo knížku kulturisty Schwarzeneggera Arnoldova kondice pro děti, věk od narození do pěti. Vytvořil si vlastní strukturu výchovy, v níž se sport prolínal s hudbou, jazyky, pobytem v přírodě, malováním, stavěním lega, aby se v pestrém prostředí mohl syn rozvíjet. Už před jeho narozením měl jasno, že z něj bude úspěšný sportovec.

„Když jsem to všechno plánoval, považoval jsem to za nejvyšší oběť, jakou mohl otec svému dítěti dát,“ citoval server NHL.com Zachu staršího. „Člověk musí zcela ignorovat své vlastní ego a postavit své dítě na absolutní vrchol všech činů a rodinných hodnot.“

Zatímco máma Ilona jako bankéřka živila rodinu (mají také dvě starší dcery), otec nevynechal jediný trénink kluka, ať v Brně, či v Liberci. Vařil mu speciální stravu, přidával tréninkové dávky, 11 hodin týdně se věnovali hokeji, dalších 11 hodin tenisu. Až 80 procent tréninků bylo mimo český systém. Rovněž škola šla stranou. Byla to sázka na jednu kartu.

Cíl nejvyšší: NHL

„Už jako malému mi otec říkal, že musím být profesionál v nějakém sportu,“ citoval hokejového útočníka oficiální web NHL. „Můžete si vybrat, kterou dráhu chcete dělat, ale musíte v tom být nejlepší.“

Zacha starší vydal několik knih, zabýval se rovněž etikou výchovy v rodině. Uvědomuje si, jak tenká je hranice mezi tím, kdy děláte pro dítě to nejlepší a kdy už ho tyranizujete. Tvrdí, že potomek musí od útlého věku souhlasit s činností, kterou pro něj daný den vyberete, a že Pavel junior nikdy neřekl, že ho hokej nebaví. „Kdybyste dítě musel nutit k tréninkům, tak ať radši skončí.“

Děti podle jeho filozofie mohou dosáhnout absolutně všeho, ale musí se vyhnout lenosti – hlavnímu nepříteli rozvoje.

Nevídaný dril a způsob výchovy se vyplatily. V roce 2015 jako šestého celkově si Zachu na draftu do NHL vybralo New Jersey Devils. Mimochodem, jedničkou byl jistý Connor McDavid.

Nástupce Krejčího a Bergerona

Leč Zacha u Ďáblů za sedm sezon nezískal klíčovou roli, po které prahl, byť jako mentor mu pomáhal slavný krajan Patrik Eliáš. I jeho rychle zaujalo, jak prudkou střelu hlavně zápěstím urostlý mládenec má. Jako zcela zásadní se jeví až trejd do Bostonu před dvěma roky.

Od fachmanů ledového řemesla Davida Krejčího či Patrice Bergerona se mnohému přiučil, vyzrál v komplexního centra platného na obou stranách kluziště, a když oba velikáni Bruins ukončili působivé kariéry, pracant Zacha od nich přirozeně převzal pochodeň. A počíná si srdnatě.

V prvním ročníku si u Medvědů vytvořil osobní rekord v počtu kanadských bodů v základní části (57) a ještě lépe si vedl letos; za 78 startů zaznamenal 59 bodů za 21 gólů a 38 asistencí. V bodování týmu byl čtvrtý. Mezi nahrávači byl lepší pouze David Pastrňák. Že si jeho práce v organizaci cení, napovídá i čtyřletý kontrakt, který podepsal loni v lednu a jenž mu letos zajistil příjem ve výši 5,75 milionu dolarů, což z něj dělalo pátého nejlépe vydělávajícího hráče Bruins.

Životní zápas – hokejový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během mistrovství světa se rozhodně hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých hokejistů, které se zapsaly do historie nejen našeho hokeje. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

„Lidé se mě ptají, jestli bych to zvládl bez veškerého odhodlání, tvrdé práce, kterou jsem dělal, když byl se mnou můj táta,“ přemítal Zacha pro NHL.com. „Těžko říct, protože bych to nikdy nezjistil. Jsem talentovaný? Možná. Ale postaral se o to, abych cvičil dvakrát nebo třikrát víc než všichni ostatní. To proto, že tam byl se mnou. Dokázal mi uvařit, uklidit, všechno. Myslím, že volba, kterou mi dali, byla ta nejlepší, jakou mi mohli dát. Vyšlo to. Miluji to, co dělám, miluji sport,“ vyznal se. Jediné, co jej mrzelo, bylo, že nemohl jako kluk trávit tolik času také s mámou.

Jeho táta o pozitivním vlivu kamevédy na synův život i kariéru nepochybuje. Kdyby to nevyšlo, považoval by to za neštěstí, byť s pocitem, že udělal maximum. Dnes si už však může s úlevou říct: „Kdybych své dítě odmala nevedl podle principů kamevédy, tak by se nikdy neprosadilo. O tom není sporu.“

Prosadí se teď Zacha i na šampionátu v Praze, a nakloní si tak konečně přízeň českých fanoušků? První šanci bude mít zřejmě už v úterý proti výběru Kanady.

Doporučované