Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Lístky na hokej? Podvedených jsou stovky, většina to nehlásí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do hal na letošní MS v Česku už zavítalo přes půl milionu fandů. Další nejméně stovky fanoušků naletěly, když koupily falešné lístky (ilustrační foto).

Na domácím hokejovém šampionátu policisté evidují čtyři stovky podvedených. Reálně jich je mnohem víc. V budoucnu může vyřešit problémy speciální aplikace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hokejový šampionát v Praze a Ostravě zatím válí. Národnímu týmu se daří, vítá zvučné posily z NHL a mistrovství světa pravděpodobně překoná historický rekord v návštěvnosti.

Dojem tak kazí jedině stovky podvedených fanoušků, kteří si přes prostředníky nakoupili falešné lístky. O problému se často dozvědí až ve chvíli, kdy před zápasem neprojdou turniketem. „V současné chvíli evidujeme přibližně 350 vstupenek, které jsou falešné nebo opakovaně prodané. Celková škoda je přibližně 850 tisíc korun,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Další desítky podvedených zaznamenali také jejich ostravští kolegové. „Celkově je to 41 případů s celkovou škodou 125 tisíc korun. Podvedení byli hlavně slovenští fandové, jejichž národní tým hraje v Ostravě své zápasy,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Nicméně to jsou jen oficiální čísla.

Velká část podvedených totiž podvod neoznámí. „Každý den je to asi stovka lidí, o nichž víme, že falešné nebo opakovaně prodané vstupenky mají. Nicméně většina to vůbec nechce hlásit, jsou si moc dobře vědomi chyby. Že si koupili vstupenky z druhé ruky,“ dodala mluvčí.

„Podvodníky hlaste“

Policisté apelují na fandy, aby podvody hlásili. Mají k tomu speciálně vyhrazená místa u hal a s více hlášeními roste šance na dopadení pachatelů.

Potvrzují také, že nejvíc podvodů s falešnými lístky evidují při utkáních domácího národního týmu. „Většina poškozených jsou Češi, u zahraničních návštěvníků to byly jen jednotky případů,“ řekla Kropáčová. Souvisí to podle ní s velkým zájmem o domácí výběr. Téměř všechny vstupenky na něj jsou prodané.

Seznam Zprávy už upozorňovaly na předprodeje vstupenek. Ani osobní předání nebo detailní kontrola fyzické podoby lístku nijak nezaručují, že se nový majitel vstupenky skutečně dostane na stadion.

Pořadatelé od počátku apelují na fandy, ať kupují lístky jen přes oficiální místa Ticketportal a Ticketmaster. Zároveň čelí otázkám, jak pro příští sportovní akce návštěvníky ještě víc ochránit před podvody.

Vstupenky jen na jména

Některé velké kulturní akce přitom prodávají vstupenky výhradně na jméno. Platí to třeba pro červencové koncerty zpěváka Eda Sheerana v Hradci Králové, kam také zamíří tisíce lidí.

„Vstupenky jsou vázány na jméno kupujícího. Při příchodu ve skupinách musí být hlavní kupující (jehož jméno bude uvedeno na všech vstupenkách zakoupených na oficiálních webových stránkách prodejce vstupenek) přítomen, aby mohla celá skupina vstoupit do místa konání koncertů,“ upozorňují pořadatelé na webu. A dodávají, že skupina lidí s lístky na jméno daného kupujícího s ním musí na akci vstoupit ve stejnou dobu.

Pořadatelé šampionátu ale tento model zavrhli. Tvrdí, že návštěvníkům chtěli garantovat včasný příchod na zápas. „Tím, že mezi zápasy musíme nejprve zcela vyklidit celou arénu a na naplnění máme zhruba hodinu, by kontroly vstupenek vystavených na jméno výrazně zpomalily celý proces ‚napouštění‘ arény,“ vysvětlil mluvčí organizačního výboru MS Jan Kuklík.

Podobně hovoří také marketingový manažer společnosti Ticketportal Nikola Vangeli. „Ve chvíli, kdy prodáváte současně balíčky na více zápasů i na jednotlivá utkání a vždycky musíte vyprázdnit halu, tak by kontrola jmen dělala velké trable. Tudíž se rozhodlo, že se nic takového dělat nebude,“ uvedl.

Zároveň potvrdil, že si umělci jako Ed Sheeran nebo kapela Rammstein na vstupenkách na jméno zakládají. „Ale u tak velké akce jako MS to z objektivních důvodů možné není,“ dodal.

Podle něj je také problematické posílat vstupenky s QR kódy až několik minut před zápasem, jak zněly některé návrhy. „Je tam velké množství partnerských vstupenek, které takto distribuovat nelze,“ doplnil.

Speciální mobilní aplikace

Organizátoři šampionátu potvrdili, že v Praze a Ostravě přivítali také nadcházející pořadatele MS 2025, které hostí Dánsko a Švédsko. „Řešili jsme s nimi danou problematiku na základě našich získaných zkušeností. Současně jsme jako organizátor povinni po skončení mistrovství vypracovat report, který bude obsahovat také kapitolu o ticketingu včetně rad a doporučení pro další pořadatele,“ uvedl Kuklík.

Problémy by podle aktérů příště mohla vyřešit speciální mobilní aplikace. „V tuto chvíli se jeví jako nejlepší řešení oficiální aplikace, přes niž vstupenky nakoupíte. Až ve chvíli, kdy docházíte na místo konání akce, se vám lístky objeví v té aplikaci. Tím podvodům úplně zamezíte,“ je přesvědčený Vangeli.

Hokejový šampionát bude nejnavštěvovanější sportovní akcí v Česku. Dosavadní historický rekord MS v hokeji z roku 2015 drží současná pořadatelská města. Tehdy na zápasy dorazilo celkem 741 690 lidí. Průměrně tehdy přišlo 11 589 diváků na zápas, letos se zatím průměrná návštěva drží nad 13 tisíci fanoušků.

Doporučované