Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Namísto fandění našim jen oči pro pláč. Stovky lístků na hokej jsou falešné

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hned na úvodní zápas se nedostaly nejméně čtyři desítky lidí. Podvedených jsou podle policie stovky.

Brečící děti a paní, která nakoupila falešné lístky za 40 tisíc. Policie řeší obrovské množství podvodů se vstupenkami na mistrovství světa v hokeji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před pražskou O2 arenou se zabydleli policisté. U policejního kamionu stál v pátek večer stan a pod ním několik stolů s lavicemi, kolem kterých pobíhalo hned několik příslušníků. Další hlídkovali před pokladnami. Nepřišli ale kvůli kapsářům nebo výtržníkům. Dopředu věděli, že „hitem“ letošního mistrovství světa v hokeji budou falešné vstupenky.

„Internetová kriminalita je na velmi vysoké úrovni, stále se přizpůsobujeme těm trendům. Věděli jsme, že právě na mistrovství světa v hokeji bude hrát zásadní roli, což se ukázalo hned před prvním utkáním,“ říká policejní mluvčí Eva Kropáčová.

+49

Na lavicích u policejního auta sedí v pátek kolem osmé hodiny nešťastní fanoušci a vyplňují formuláře: Od koho koupili lístek, kolik za něj zaplatili, na jaký účet poslali peníze.

„Jsou tady lidé, kteří přinesli vstupenky a už věděli, že jsou falešné. Načetli si už doma QR kód a nasměrovalo je to třeba do zubní ordinace nebo obchodního centra. Ale další se to dozvěděli u vstupu, když načetli GQ kód a ukázalo se jim, že mají vstup zakázán,“ říká mluvčí.

Hned na první odpolední utkání mezi Švýcarskem a Norskem se tímto způsobem nedostalo asi 40 lidí. Jenže podvedených je podstatně víc.

„Přišlo nám to už v tuto chvíli oznámit více než sto lidí, celkově budou podvedených už nyní stovky. Kolegové, kteří se pohybují u pokladen, říkají, že velká část lidí s neplatnou vstupenkou odchází a vůbec to policii neoznámí. Ti lidé navíc nemají vstupenku na jeden zápas, ale většinou jich mají několik. Byli podvedeni několikanásobně a ty škody jsou v desítkách tisíc korun. Máme tady paní, která má škodu více než 40 tisíc korun,“ popisuje policejní mluvčí.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Někteří fanoušci jsou smutní, jiní naštvaní. Ale nejtěžší je pohled na zklamané děti.

„Přišly sem rodiny s malými dětmi, ty děti tady pláčou. Jeden chlapec to dostal jako narozeninový dárek a je to prostě pro něj strašná tragédie. My se tady na místě snažíme těm lidem alespoň trochu pomoci a zároveň samozřejmě okamžitě začínáme řešit, odkud lístky získali, a snažíme se zabránit té trestné činnosti,“ popisuje Kropáčová.

„Sám tam nepůjdu“

Její kolega mezitím přichází s volným lístkem. „Mám tady jeden volný do VIP, kdo si ho nejvíc zaslouží?“ ptá se a rozhlíží se mezi lidmi, kteří vyplňují formuláře.

„My jsme stejně čtyři, sám tam nepůjdu,“ říká zklamaně Roman, který sedí na chodníku. „Koupil jsem lístek u bývalého spolužáka. Už jsme zjistili, že na stejné jméno má lístek několik lidí,“ říká.

Řada fanoušků si koupila lístek na dvě utkání po sobě. A zatímco na první se dostali, na druhé už ne. Mezi zápasy totiž všichni musí arénu dočasně opustit. A pokaždé je z několika vstupenek na stejné jméno platná pouze ta, kterou majitel načte u vchodu jako první.

Přeprodej vstupenek je sám o sobě přestupkem. Majitelé lístku, kteří na zápas nechtějí jít, by ho měli vrátit pořadatelům. Pokud už někdo má lístek koupený mimo oficiální kanály, může jeho platnost ověřit jedině u pokladny. Načíst kód vlastní čtečkou funguje pouze v případě, že podvodník využil existující a funkční QR kód. Například právě ze zmíněných zubařských ordinací či obchodních center. V případě lístků, které překupník prodal více zájemcům, mohou všichni žít do poslední chvíle v domnění, že je vstupenka platná.

Desítky fanoušků přišly o zahajovací ceremoniál a úvodní minuty zápasu české reprezentace také proto, že nevstoupily na stadion správným vchodem podle místa uvedeného na vstupence. Jedním z nich byl i pražský primátor Bohuslav Svoboda, do útrob stadionu ho ochranka vpustila po vzrušené diskuzi až deset minut po prvním buly.

Doporučované