Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Pastrňákův životní zápas. Tři góly USA a konec medailového půstu

Foto: Profimedia.cz

Pastrňák ukončil český medailový půst, když se v boji o bronz před dvěma lety ve Finsku podílel hattrickem na výhře 8:4 nad USA.

David Pastrňák nastoupil v českém výběru naposledy před dvěma lety v Tampere. Češi tehdy porazili výběr USA 8:4 a brali bronz. Teď má hvězda Bostonu šanci střeleckou i medailovou sbírku rozšířit. Navíc na domácím šampionátu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Není to zdaleka poprvé, kdy přílet Davida Pastrňáka k reprezentaci působí jako obrovský životabudič pro české fanoušky. Nejprve takhle dodatečně přiletěl po vypadnutí z NHL v roce 2018 do Kodaně, ale tehdy to k medaili nestačilo.

O čtyři roky později už přilétal na šampionát do Finska jako uznávaná střelecká hvězda NHL a jeho výjimečný reprezentační večer, během kterého nasázel hattrick do sítě USA, tehdy ukončil rekordně dlouhé české čekání na medaili.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Vstřelit hattrick není pro Davida Pastrňáka nic výjimečného. Přestože je mu stále teprve 27 let, v NHL už zažil utkání, kdy díky jeho střeleckému umění létají na led čepice, už sedmnáctkrát! Žádný jiný Čech to nezvládl vícekrát, dokonce ani Jaromír Jágr, střelecký fenomén, který hrál NHL dlouhých 24 sezon. Ostatně ze současných hráčů slavné NHL je v tomto ohledu lepší než „Pasta“ pouze Alexandr Ovečkin.

Ale vsítit hattrick v reprezentačních zápasech, to je věc mnohem méně častá. Prvním Čechem, který to zvládl na světovém šampionátu, byl v roce 1924 Josef Šroubek proti Švýcarsku. Prvním hráčem samostatného Česka byl pak až v roce 1997 Vladimír Vůjtek v legendárním zápase s Kanadou, na jehož konci ho Kanaďané na památku pořádně zmlátili.

Ve vyřazovací části světového šampionátu je hattrick jevem už zcela unikátním. Jen tři čeští hráči něco takového dokázali a určitě vám jejich jména ani nemusíme zvlášť připomínat. Prvním takovým byl v roce 2011 Jaromír Jágr, když hattrickem v Bratislavě zničil ve čtvrtfinále MS Američany. Druhým se stal o pár dní později na stejném mistrovství Roman Červenka, když se třikrát prosadil v duelu o bronz s Ruskem.

Třetí takový unikátní večer prožil David Pastrňák 29. května 2022 v Tampere.

Životní zápas – hokejový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během mistrovství světa se rozhodně hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých hokejistů, které se zapsaly do historie nejen našeho hokeje. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Do Finska tehdy přiletěl bostonský šutér v ten pravý moment. Češi totiž před jeho příletem po povinné výhře s Brity prohráli nejen se Švédskem, ale dokonce i po nájezdech s Rakouskem. A to byla prohra vpravdě historická, protože s jižním sousedem naše reprezentace nepadla neskutečných 89 let! Jakmile ale Pastrňák vtrhl na led, atmosféra v týmu se úplně proměnila. Výhry s Lotyšskem, Norskem a USA mužstvo uklidnily a závěrečná skupinová prohra s domácími Finy vlastně nic moc neřešila. Ve čtvrtfinále pak i díky gólu Pastrňáka Češi překonali Německo a šli si pro medaili, na kterou čekali neskutečných deset let.

Dekáda smutných návratů bez cenného kovu nakonec v roce 2022 skončila. Ale stalo se tak skutečně za pět minut dvanáct. Češi totiž nejprve prohráli v semifinále s Kanadou 1:6. A když po první třetině boje o bronz prohrávali s Američany 1:3, nic nenasvědčovalo tomu, že medailové soužení skončí. Ještě po dvou třetinách vedli Američané 3:2, ale třetí třetina tehdy přinesla neskutečný obrat, který měl jasného režiséra.

Foto: ČTK, Getty Images, Seznam Zprávy

Nosiči ledu

Podcastová série Nosiči ledu hokejového historika a člena návrhové komise Síně slávy českého hokeje Tomáše Kučery, ve které přibližuje nejzajímavější okamžiky bohaté české a československé hokejové historie a v osobních rozhovorech zpovídá ty, kdo tyto dějiny tvořili přímo na ledě. Vychází jako bonusová řada Nosičů vody.

Už v 51. sekundě David Pastrňák skryl svou střelu přes obránce tak umně, že jeho kolega z Bostonu brankář Swayman neměl šanci. Následně se trefil hned po buly Červenka a Češi poprvé vedli. Následovala nádherná přihrávka přes celé pásmo od Jordána a v takových momentech se „Pasta“ nemýlí.

Tenhle gól se nakonec ukázal jako vítězný. Další dvě trefy přidal Kämpf, snižoval Bordeleau, ale českou fiestu a návrat medailových časů stvrdil ten nejpovolanější. V čase 59:23 zakončil přesilovkovou kombinaci Pastrňák svou typickou bombou pod víko. Výhra 8:4 ukončila smutné období českého hokeje a Pastrňákův hattrick i díky tomu zůstane v paměti vděčných českých fanoušků navždy.

Co myslíte, schoval si David Pastrňák ještě nějaký podobný kousek? A ukáže ho už letos v Praze?

Doporučované