Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 93,24 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
759 905
ODS
117 709
KDU+ODS+TOP 09
114 787
STAN
109 709
Piráti
75 732

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 84,29 %
Výsledky voleb

Snad bude mrznout aspoň v noci, doufá šéf MS v biatlonu na Vysočině

Foto: Biatlon, Profimedia.cz

Jiří Hamza má na starost přípravu celého šampionátu.

Světový šampionát v biatlonu od 5. do 18. února v Novém Městě na Moravě bude za dlouhé roky největší zimní sportovní událostí v Česku. Přípravy má na starosti opět osvědčený tým kolem šéfa českého biatlonu Jiřího Hamzy.

Článek

Dohnat Jiřího Hamzu v těchto dnech se rovná malému zázraku.

Sleduje podrobně výkony našich biatlonistů v sérii Světového poháru, coby místopředseda Mezinárodní biatlonová unie (IBU) řeší biatlonovou „politiku“ a hlavně přísně hlídá stav příprav největší biatlonové události v Česku od roku 2015. Nakonec jsme si povídali aspoň po telefonu, když jel autem na poslední Světový pohár před šampionátem v italské Anterselvě.

Pane Hamzo, Česko má po 11 letech MS v biatlonu. Bude to zase velká událost, jaký je stav příprav?

Jedeme podle plánu a jsme kromě detailů v podstatě připraveni. Dorozhrnujeme sníh, navážíme mobilní nábytek do nových budov, abychom ho mohli příště použít. Jsou to už finální práce, mobilní stavby pro televize, poslední dolaďování, malování, pokládání koberců…

Je něco, co ještě hoří?

Není. Tým je za dlouhé roky, pracujeme spolu skoro 15 let ve stejném složení, dobře vycepovaný. Požadavků sice přibývá, ale organizační tým se postupně rozšiřoval a získal zkušenosti. Musím všem za tu práci poděkovat, že všichni si plní, co mají, a jak to vnímám na mezinárodním poli, tak se k nám všichni těší.

Co sníh, bude ho dostatek?

Sněhu máme dost, modlíme se, aby dál mrzlo aspoň v noci.

Pracujeme hlavně s umělým sněhem, dnes na něm jezdí prakticky všichni a všude. Máme ho roztažený po areálu do výšky jednoho metru. A máme také zásobník sněhu, kam se vleze až 60 000 kubíků, což je dostatečné. Spoustu sněhu jsme také nastříkali, abychom zásobník nemuseli vybrat celý – zatím jsme z něho vzali asi polovinu, takže máme rezervu.

Hodně nám nahrálo počasí v prosinci. Máme novou technologii zasněžování, takže i výkonnost děl je větší.

Nemůže se tedy stát, že by to u nás dopadlo jako nedávno v Oberhofu, kde to byla malá katastrofa, kamínky a špína ve stopě…?

Může se stát vše, ale muselo by být 14 dní plus deset a do toho pršet. Ale taková předpověď zatím nehrozí.

Baví se vůbec šéfové biatlonu o situaci, jaká nastala v Oberhofu? Stále se to vlastně opakuje.

Je to takové zakleté místo. Hlavní problém je ten termín – první týden v lednu. Musíme se o tom bavit, zda termín nějak neprohodit, ale zatím nejsme tak daleko. Bývá to tam často stejné a ty podmínky jsou pak kruté.

Bavit se o tom, že by se Oberhof zrušil, jak někdy navrhují i sami špičkoví biatlonisté, to je asi nesmysl, ne?

Ne, to určitě nejde a prakticky nikdo to nechce. Je třeba si uvědomit, že biatlon má většinu sponzorů z Německa, a proto fakt, že tato země má dva velké závody za rok v rámci Světového poháru, všichni respektují. Oni tam nedávno investovali 50 milionů eur, sami se snaží dělat maximum… Takže si prostě všichni vždycky zanadáváme a doufáme, že příští rok to bude lepší. Ale aspoň o tom termínu se budeme muset bavit.

Jak se upravují tratě v Novém Městě? Kolik máte roleb, lidí?

Používáme tři rolby Kässbohrer, jsou prakticky identické s těmi, které upravují sjezdovky. Mají i podobné doplňkové vybavení. Hlavně potřebujeme rozhrnout sníh na stadionu. Nejdříve jedeme první kolo, rovnáme to nahrubo, a pak při druhém kole to musíme dorovnat. Není to ani tolik o počtu lidí, jako spíše o tom, aby tam pracovali kvalitní odborníci, kteří to umějí. A ti na tom tráví hodně času. Je to hodně podobný systém jako při upravování sjezdovky. Chce to šikovné lidi. Technologie jdou kupředu, takže každá nová rolba má GPS a měření výšky sněhu, to je ve standardu.

Ale nesmíme zapomenout, že tam nejdřív jezdí také náklaďáky, bagry. Je to dlouhý proces, který trvá 14 dní a musí se jít metr po metru.

Zmínil jste, že skladujete sníh i z loňska…

To je dnes běžná praxe. Zásobník máme na 60 00 kubíků, je velký jako dvě fotbalová hřiště. Silážní jáma, kam nastříkáme sníh a překryjeme ho štěpkou. Letos jsme využili pro MS polovinu zásob. To je tak plánované, stejně jako to, že zásobník se musí jednou začas i úplně vyvézt.

Kdo má ten sníh a úpravu na starost a jaké má zkušenosti?

Sportovní ředitel Vlasta Jakeš. Bývalý trenér, pracujeme spolu už od roku 2005.

Už jste měli i poslední kontrolu z IBU? Co řekli?

Už jsme ji tu měli. Jsme jedním z nejkvalitnějších středisek seriálu, patříme mezi top organizátory a naši lidé jsou bráni jako jedni z nejkvalitnějších. Takže ta inspekce sice není formální, to ne, ale spíš si vyměníme informace a řekneme si, co je potřeba zlepšit. Všichni se znají a mají k sobě vzájemný respekt.

Musím poděkovat všem za odpovědnou práci – Sportovnímu klubu Nového Města na Moravě, Českému biatlonu i externím firmám.

Co se ve Vysočina Areně změnilo od minulého MS? Co jste vylepšili?

Proinvestovali jsme 500 milionů. Jedna z mobilních tribun se změnila v pevnou, bude tam zázemí pro sportovce i pro diváky. Variabilní prostory, teď pro stravování, pak posilovny. Jsme pilotní projekt přestavby národního sportovního centra, aby vše sloužilo i k výchově sportovců. To zázemí se kompletně změnilo, například byly větší požadavky na metry čtvereční pro média, nová světla… Jsme jedni z nejmodernějších.

Areál má prostě nový kabát, aby dalších 15 až 20 let mohl fungovat v nejvyšší kvalitě. Vyměnili jsme rozvody, změnily se částečně i tratě. Před stadionem je dlouhý táhlý kopec a nový tunel, změnili jsme i směr jízdy. Jsou to poměrně zásadní změny, včetně datových sítí a kabelů – stálo to cca 60 milionů. Chtěli jsme změnit parametry tratí, ale vše se přizpůsobovalo i změnám na stadionu. Někde jsme po konzultaci se sportovním ředitelem IBU otočili směr jízdy. Věřte mi, že novoměstské tratě jsou teď hodně tvrdé.

Ale hlavně je to multifunkční areál. Chvílemi je dnes vytížený dokonce víc, než bychom potřebovali. V zimě je sníh například jedině tady.

Kolik čekáte diváků a kolik se jich vejde do areálu najednou?

Čekáme cca 25 až 30 tisíc lidí denně i s místy, kam se dostanou zadarmo, 27 000 je námi deklarovaná kapacita. Dohromady za devět dní tu bude přes 200 tisíc lidí. Biatlon je už prostě globální sport a my chceme, aby se dostal lidem pod kůži.

Kolik stojí vstupenky?

Od 200 do 1500 korun za den. Chtěli jsme, ať jsou ceny rozumné, protože lidé utratí v areálu ještě další peníze, třeba za občerstvení.

Jak je to s ubytováním?

Abych to řekl lidově, tak to je vyluxované i do větších vzdáleností. Třeba v Brně jsou už narvané všechny velké hotely. A dojezdová vzdálenost bude až 100 kilometrů.

Co doprava?

V rámci ždárského okresu budou fungovat shuttly. Samozřejmě že tisíce diváků budou přijíždět i zájezdovými autobusy. V oblasti máme připraveno na 15 000 parkovacích míst.

Kolik budete mít na místě denně organizátorů? A co dobrovolníci?

Dohromady to budou dva až tři tisíce lidí denně, k tomu policie. A dobrovolnictví začíná u nás vymírat, to je pryč. Takže jsme to dost omezili a lidi teď platíme.

Jak je to celé financované, počítá se se ziskem, jakým?

Rozpočet je 270 milionů, 75 milionů máme od Národní sportovní agentury, 30 milionů od Kraje Vysočina a pěti měst, 160 milionů musíme vygenerovat ze vstupného, prodeje marketingový práv, od IBU. Nesmíme skončit ve ztrátě. Případný zisk pak zase dáme do fondu na biatlon. Minule jsme měli zisk cca sedm milionů, ale těžko se to teď přesně predikuje, bude záležet na více faktorech.

Bezpečnost?

Úzce spolupracujeme s integrovaným záchranným systémem. Ale je třeba férově říct, že žijeme ve schizofrenní době. Připravujeme se na vše, ale ne na to, co je nepředvídatelné. A také nejsme uzavřený fotbalový stadion. Udělali jsme v rámci IBU vše, co jsme mohli. Věřím, že to dopadne dobře, nenafukovali jsme ani příliš kapacitu areálu, abychom zajistili komfort i bezpečnost.

Co zahraniční diváci?

Nejvíc jich bude z Německa a Norska, to bude myslím srovnatelné, pak samozřejmě z mnoha dalších zemí.

Takže zatím je se vším spokojenost?

Ano, teď ještě aby se začalo dařit i našim.

Doporučované