Hlavní obsah

Glosa: Kdo vyhrál? Odpověď nevíme překvapila

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Jan Faltejsek s koněm Godfreyem (vlevo) a Jaroslav Myška s koněm Sexy Lord bojují v cílové rovince.

Potřebujeme toho změřit čím dál víc –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a umíme to. Tím spíš nás zaskočila banální chyba v cíli dostihu, kde jde o hodně.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nevíme, jestli nedělní Velkou Pardubickou vyhrál Godfrey, nebo Sexy Lord. Extrémně těsný finiš sedmikilometrového dostihu nešlo rozsoudit, protože se rozbila cílová kamera. Neobvyklá situace vyvolala mnoho emocí a zmatků. Právem se o ní mluví jako o průšvihu.

Mrtvý závod. Vyhráli oba.

Kromě řady praktických problémů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například pro sázkaře a sázkové kanceláře –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ má takový verdikt ještě jeden, méně uchopitelný důsledek: pocit zklamání.

Najednou se dozvídáme, že něco nevíme a už se to nejspíš nedozvíme. Nejen ve sportu, kdy dokážeme měřit a vyhodnotit i ty nejjemnější rozdíly, se jedná o zjevné nedopatření. Notabene u hromadného závodu start–⁠⁠⁠⁠⁠⁠cíl. Kdo s koho je jeho podstata, jeho smysl.

Najednou bum: Nevíme. To by se nemělo stát. A v proměřeném světě, plném výsledkových listin a žebříčků, se také nestává.

Pořadí toho či onoho „koně v dostihu“ bývá známé. Máme početní jistotu, kterou nutně potřebujeme –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ k orientaci v informacích, ke svému rozhodování, k sečtení a vyhlášení výsledků voleb a spoustě dalších věcí. Musíme vědět, ne nevědět. (Ve sportu díky technice přesně víme i to, jestli byl ofsajd, což také není ideální, protože rozhodčí někdy „ví až moc“.)

Zpráva, že vítěz Velké Pardubické zůstal neznámý, nás překvapila nebo i zaskočila. A připomněla, že i „nevědět“ je možná odpověď. Život sice dost často komplikuje, ale pořád k němu patří.

Doporučované