Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zlín padl a musí se rychle zvednout. Cesta zpět povede přes krajského rivala

Foto: Profimedia.cz

Zklamání hráčů Zlína.

Zlín opouští první fotbalovou ligu po devíti letech, kdy se mu podařilo zahrát si i evropské poháry. Nyní jej čeká jiný úkol.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přímým sestupujícím z nejvyšší české soutěže v ročníku 2023/2024 je FC Zlín. Pro znalce ligového prostředí žádné překvapení. Schylovalo se k tomu, prohlašují, že pád klubu z krajského moravského města byl víceméně očekávaný.

Stejného názoru byl i uznávaný odborník Zdeněk Ščasný, trenér více prvoligových českých klubů, který zlínský tým vyprovázel v televizním studiu, když se jeho neblahý osud po porážce 0:1 v Jablonci v posledním kole nadstavby naplnil. „Už několik let k tomu směřoval,“ prohlásil. „Klub neudělal potřebné kroky, aby se to nestalo,“ připojil.

Zlín opouští elitu po devíti letech.

Výměna trenéra nepomohla

Po nevydařeném předchozím ročníku, kdy se Zlín zachraňoval nepříliš přesvědčivě až v baráži s Vyškovem, se doufalo, že přijde poučení a tým se posune v tabulce výš. Na trenérské lavičce seděl vymodlený místní patriot Pavel Vrba, rodák z nedalekého Přerova, jenž mužstvo převzal v lednu 2023 po Janu Jelínkovi.

Angažování uznávaného odborníka, mj. vedl i českou reprezentaci na Euru 2016 ve Francii, mělo být předpokladem k výkonnostnímu růstu. Úkol zachránit nejvyšší soutěž sice loni splnil, dál se však s týmem neposunul.

V novém ročníku byl odvolaný v říjnu po porážce doma s Mladou Boleslaví 5:9. „Ostudný zápas do kroniky,“ nešetří zlínské city televizní expert Petr Mikolanda.

Vrbova bilance 12 zápasů byla hodně tristní: 1-3-8, skóre 13:34, pouhých šest bodů a poslední místo s odstupem dvou bodů na Jablonec, další ohrožení už jich nasbírali deset. „Bylo to nepovedené,“ přiznává Vrba.

Nahradil ho někdejší zlínský záložník Bronislav Červenka, jenž v letech 2002–2007 odehrál ve žluto-modrém dresu 114 ligových zápasů a vstřelil pět gólů. S podzimní sezonou se loučil tým famózní výhrou nad Českými Budějovicemi 4:0 a to ještě v odloženém utkání obral doma Slavii.

Neporáželi přímé soky

Čtyřbodový náskok na poslední České Budějovice a rovnost s Karvinou se zdály jako dobrý nástupní bod do jarního boje. Aspoň se vyhnout přímému sestupu, znělo základní zadání. Jenomže se to nepovedlo.

Zlínská trenérská legenda Bohumil „Bob“ Páník, který na lavičce prožil i opojení z účasti v základní skupině Evropské ligy v ročníku 2017/2018, kde však ve společnosti Lokomotivu Moskva, FC Kodaň a Šeriff Tiraspol získal český zástupce pouhé dva body a vstřelil jediný gól, to vidí jasně. „Nedokázali porážet přímé konkurenty v boji o záchranu,“ odhaluje hlavní příčinu. „Ani doma,“ dodává.

Naráží na porážku v posledním kole základní části s Karvinou 0:1 a v nadstavbě na remízu s Českými Budějovicemi. „Kdyby tyto zápasy zvládli, nesestoupili by,“ je přesvědčený Páník.

Dostál na všechno nestačil

Boj o záchranu, který provázel v posledních letech pravidelně zlínské účinkování v nejvyšší soutěži, začíná od brankáře. To je základ, od něhož se mužstvo odráží, musí cítit, že má v zádech spolehlivého muže, který ho podrží a nebude pouštět laciné góly. Naopak chytí i něco navíc, spíš o hodně navíc.

Zkušený třiatřicetiletý Stanislav Dostál oporou rozhodně byl. Svými zákroky kolikrát deptal i mnohem vyzrálejší protivníky. Pro zranění sice nastoupil jen do 30 zápasů, v nichž vychytal čtyři čistá konta, jeho o rok starší slovenský náhradník Matej Rakovan však při záskoku rozhodně nebyl slabinou, byť se mu některé zápasy nepovedly.

Prvoligové zlínské ročníky

2015/2016 – 13. místo

2016/2017 – 6. místo

2017/2018 – 10. místo

Jedničkou byl však Dostál a počínal si nesmírně zdatně. Až se říkalo, jak může sestoupit tým s takovým brankářem. „Ale nemůže zvládnout všechno,“ upozorňuje bývalý prvoligový kolega David Bičík. „Chytat jako ďábel a ještě střílet góly,“ žasne český mistr s Libercem v roce 2012, co by po Dostálovi ještě chtěli.

V brankáři mělo mužstvo velkou oporu, ale nestačilo to. „Dostál byl úžasný,“ přitakává Mikolanda. „Vázla ovšem ofenziva,“ nachází hlavní příčinu. „Trenér Bronislav Červenka dobře zapracoval na defenzivní složce, ale ofenzivní se vytratila,“ povšiml si.

Chyběl střelec, Poznar nepřišel

Zlínskému mužstvu chyběl klasický střelec. Nejvíce gólů dal tahový srbský legionář Vukadin Vukadinović, a to šest, o zásah méně si připsal devatenáctiletý mladíček Tom Slončík, na čtyřech se sešli obránci Lukáš Bartošák a Jakub Černín, s nimi záložník Jakub Janetzký. Vklad útočníků byl velice chabý.

Přitom řešení bylo po ruce. „Měl se v zimě vrátit Tomáš Poznar, ten by osm gólů dal, což by přineslo potřebných pět bodů k záchraně,“ ukazuje na svého bývalého svěřence trenér Páník. „A on zpátky chtěl, neměl skončit v Trnavě, “ připomíná, že zlínský rodák a se 41 góly nejlepší střelec klubu v historii české ligy (druhý je Vukadinović s 19) měl snahu pomoci.

K dohodě ovšem nedošlo. „Chtěl jsem se vrátit. Mám k městu, kde jsem vyrůstal, silný vztah,“ odkrývá vazbu na klub Poznar. „Ale vedení a trenér chtěli jít cestou omlazení,“ poukazuje na svůj věk 35letý veterán. „Já si myslím, že Tomáš Schánělec nebo nigerijský Kenneth Ikugar jsou dobří útočníci, jejich čas patrně přijde, ale v tuhle těžkou dobu ještě nebyli připraveni,“ probírá.

Sestup milovaného klubu, jehož pád sledoval na dálku a nemohl pomoci, bývalý kapitán a vůdce vstřebává velmi těžko. „Je mi z toho smutno,“ doznává.

Návrat bude těžký

Spadnout na zem se může, ale musí se rychle vstát. Tedy otřepat se, zkonsolidovat síly a rychle se – za rok – vrátit. „Nebude to jednoduché,“ varuje Páník. „Se Zlínem jsem dvakrát do ligy postupoval, musíte vybudovat nové mužstvo, vyčistit ho a po návratu dobře ještě posílit, aby obstálo,“ praví z vlastní zkušenosti.

Proto se neodvažuje odhadnout, jak druholigový očistec Zlín poznamená. „Ani nevím, kdo všechno z hráčů končí, komu se hrát nižší soutěž nebude chtít,“ odhaluje další aspekt. „Vedení klubu, hlavně sportovní ředitel Zdeněk Grygera a trenér Červenka, si musí jasně stanovit, jak nasměrovat klub dál,“ doporučuje.

Bezbřehým optimistou není ani Poznar. „Sleduju druhou ligu, je obzvláště těžká,“ upozorňuje.

Především se Zlínu postaví těžký soupeř, téměř regionální rival – Zbrojovka Brno. „To, že druhé největší město republiky nemá nejvyšší soutěž, je neskutečná ostuda,“ nebojí se ostřejšího vyjádření Páník. „Brno udělá pro postup všechno,“ přidává se Poznar.

Jako klubista však věří, že se to podaří. „Nedávno přišel Zlín o hokejovou ligu, teď o fotbalovou, to jsou velké rány pro město,“ vzdychá. „Já věřím, že se to povede,“ je přece jen trochu optimisticky naladěn Vrba. „Zlín má schopné lidi, kteří se snažili pro záchranu udělat maximum, teď ho udělají pro postup,“ spoléhá na srdce, ale i pracovitost a profesionální přístup.

Související témata:

Doporučované