Hlavní obsah

Sparta si v Lize mistrů otestuje to, co už doma našla. Svoje sebevědomí

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová Sparta si zahraje Ligu mistrů po 19 letech.

Fotbalová Sparta vyhlíží velké mače s Manchesterem City a spol. Jak může obstát? Hrozí tvrdé lekce? Ano, ale tuhle výzvu chcete. A zdaleka nejen díky štědrému balíku peněz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krásné peníze, ještě hezčí zážitky a zkušenosti, které si nekoupíte. Sparťanský fotbalový národ se po 19 letech těší z účasti v nejlepší klubové soutěži planety, v níž bude čelit těžkým váhám Manchesteru City či Atlétiku Madrid.

„Vždycky jsem o Lize mistrů mluvil jako o ultimátním cíli pro Spartu po dvou titulech. Samozřejmě se snažíte přemýšlet dopředu, aby Sparta neustále pokračovala vpřed,“ řekl sportovní ředitel Tomáš Rosický stanici Nova Sport. „Emoce jsou krásné. Sparta skoro po 20 letech v Lize mistrů, to je neuvěřitelné. To byly obránci Vitíkovi dva roky. Je to fantastické,“ zářil po postupu.

K zamyšlení toho má dost. Co Liga mistrů přinese za výzvy a úskalí?

Nový formát soutěže

Sparta se představí na hřišti Feyenoordu Rotterdam, Leverkusenu, Manchesteru City a Stuttgartu. Na Letné vyzve Inter Milán, Atlético Madrid, Salcburk a Brest. Rozpis zápasů zveřejní UEFA v sobotu. První zápasy se odehrají v týdnu od 17. září. Jaký je nový formát Ligy mistrů? Podobný jako v basketbalové Eurolize a je také reakcí na snahy fotbalových gigantů o vytvoření Superligy. Poprvé se bude hrát ligovým systémem se společnou tabulkou a s 36 týmy místo 32. Žádní soupeři se v ligové fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho osm přímo do osmifinále. Na rozdíl od minulých sezon se už nebude propadat do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy.

„Nový formát se mi hodně líbí, například losování a vše kolem něho. Těším se, až to začne,“ nemůže se dočkat sparťanský trenér Lars Friis.

Bacha na příděly, co nahlodají víru

Zkušenosti jsou jedna věc, hráče posunou fotbalově na další level, avšak debakly, co zanechají šrámy na duši a srazí sebevědomí, zase druhá. Toho se budou chtít sparťané vyvarovat i v konfrontaci s anglickým šampionem. „Pro nás se postupem do Ligy mistrů plní ultimátní cíl, ale stejně tak mám v hlavě další a to je, jak být kompetitivní v Lize mistrů. Z minulé sezony víme, že můžeme hrát důstojnou roli s určitými týmy, ale taky moc dobře víme o tom, co se stalo na Liverpoolu,“ připomněl Rosický březnové osmifinále Evropské ligy a tvrdé porážky 1:5 a na Anfieldu dokonce 1:6.

„Splnilo se mi, co jsem nechtěl,“ přiznal pro klubový web obránce Jaroslav Zelený. „Nechtěl jsem, abychom hráli na City, protože za mě jsou odstřelení, takže jsem si je úplně nepřál. Samozřejmě zážitek to bude super, pro fanoušky hezký a zajímavý výjezd. Fotbalově jsem si je ale nepřál.“

Ne o každý zážitek stojíte, respektive ne každou ránu ustojíte. „Máme hodně nepříjemné soupeře. Nevím, jak na tom Brest je, ale musím říct, že se všemi soupeři to bude hodně těžké,“ uvědomuje si Zelený.

„Je to těžký los. Věděli jsme ale, že to bude těžké, ať už bychom dostali kohokoli,“ doplnil Friis.

Ovšem teze o tom, že by českým klubům, které za poslední roky báječně pozvedly domácí koeficient, Plzeň se Slavií se na tom podílely přímo fantasticky, více slušela Evropská liga, jsou mimo. Liga mistrů je nejvíc, konfrontace s ní je přínosem a musí být ambicí nejlepších klubů v zemi.

„Těším se, až se poměříme s velkými týmy, ale také se těším na Feyenoord s našimi bývalými kolegy nebo Leverkusen, kde hraje můj kamarád a bývalý spoluhráč Lukáš Hradecký. Čeká nás spousta zajímavých týmů. Jsem si jistý, že se i fanoušci těší, až sem soupeři přijedou,“ podotkl finský asistent trenéra Tim Sparv.

A co titul? Rotace hráčů bude klíčová

Do třetice vyhrát ligu není ultimátním cílem, nýbrž automatickým cílem Sparty. Už proto, že právě díky koeficientu postoupí český mistr do Ligy mistrů přímo, což je tuze lákává vyhlídka. Ve hře je půl miliardy a další zisky. Nutností je široký kádr, který zvládne přepínání na rozdílnou úroveň soutěží i náročné cestování. Sparta nemůže připustit, aby účinkování v Lize mistrů ohrozilo její domácí plány. Zásadní bude trefit přiměřenou rotaci sestavy a také naladit náhradníky tak, aby unesli, že si proti věhlasným sokům nekopnou, ovšem proti Dukle, Českým Budějovicím a spol. předvedli maximum. Není to tak snadné, jak to může vypadat. Ovšem kádr Sparty je velmi silný a působí zdravě.

Sparta je evropský klub, drží si jasná pravidla, která hráči ctí. Sázka na zahraniční fotbalisty vychází, Rosický se trefuje do posil náramně. „Udělali jsme si jasný plán, jak budeme postupovat. Jeden z nejdůležitějších bodů byl, že koho přivedeme v tomto přestupním období, tak chceme, aby co nejvíc hráli kluci, kteří mají zkušenosti z minulého roku. Kontinuita z minulého roku a zkušenosti nabrané z těžkých zápasů z minula pro nás byly zásadní. Hlavně s Malmö se to projevilo,“ kvituje Rosický.

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

Proti strůjci úspěchu

Nebýt jeho, útrpné čekání na Ligu mistrů by nejspíš pokračovalo dál. Na sparťanské cestě vzhůru má zásadní podíl dánský trenér Brian Priske, ten se teď však Spartě postaví s Feyenoordem. „To, že si proti Spartě zahrajeme, pro mě bude výjimečný zážitek. Výhodou pro nás může být, že budeme hrát doma, jelikož vím, jak mimořádné dokážou evropské zápasy v Praze být,“ uvedl Priske pro web Feyenoordu.

„Osobně to bude víc zajímavé pro trenéry, jako srovnání mezi nimi. Jsem zvědavý, jak se s tím popereme vzhledem k tomu, že tam šel odsud Brian. Nejpikantnější to ale bude pro ně dva, že se takhle poměří,“ přemítal Zelený.

Celou Spartu čeká velké měření svých sil.

Na kolik bodů jí věříte?

Anketa

Kolik bodů získá Sparta v osmi zápasech hlavní části Ligy mistrů?
Žádný
5,5 %
1 - 3
21,5 %
4 - 10
64,2 %
Víc než 10
8,8 %
Celkem hlasovalo 924 čtenářů.

Doporučované