Hlavní obsah

Začíná výjimečná sezona. Liga zbohatla, ve hře je pořádný balík

Foto: Profimedia.cz

Ivan Schranz, jeden z nejlepších střelců fotbalového Eura, bude i v příštím ročníku hájit barvy Slavie, jednoho z favoritů na titul v sezoně, v níž vítěz postoupí rovnou do Ligy mistrů.

Být účastníkem české nejvyšší fotbalové soutěže se od nového ročníku vyplatí i finančně. Nové smlouvy zajišťují příjmy až ve výši 692 milionů korun a nemusí to být částka konečná. Každý klub obdrží minimálně 24 milionů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká nejvyšší soutěž – od nastávajícího ročníku poběží pod názvem Chance Liga – jako celek bohatne. A výrazně. Společně s vkladem nového titulárního partnera, sázkové kanceláře Chance, s prodanými televizními a beringovými právy (streamy na stránce sázkové kanceláře Betano) budou celkové příjmy činit 692 milionů korun ročně.

A mohou se očekávat další bonusy.

Radost z toho mají především účastníci, kluby. Mohou počítat s minimální částkou ve výši 24 milionů korun, což u leckterých činí výraznou část rozpočtu.

Chance chce stabilní soutěž

Aby sázková kancelář Chance mohla spojit své jméno s nejvyšší českou fotbalovou soutěží, zavázala se zaplatit 260 milionů korun ročně, tedy za pět let astronomických 1,3 miliardy. Naprosto převálcovala konkurenci v čele s dosavadním generálním partnerem Fortunou, která dle relevantních informací dávala 80 milionů a nově nabízela 95 milionů ročně.

Často se o českém ligovém fotbale mluví jako o žumpě, kam jen padají finanční prostředky a hodnotné plodiny nevzejdou. A teď najednou takový ranec? „Jedním z důvodů spojení Chance s českým fotbalem je naše snaha zlepšit český fotbalový produkt jako takový a podpořit sázky na něj, protože vidíme velký potenciál pro jeho růst. V posledních letech pozorujeme například úspěchy českých klubů v pohárových soutěžích,“ obhajuje investici tisková mluvčí Markéta Světlíková.

„Věříme, že podstatné navýšení peněz plynoucích do nejsázenějšího sportu postupně povede ke zvýšení kvality domácí soutěže, což bude mít pozitivní dopad i na atraktivitu vrcholového českého fotbalu,“ pokračuje. „Hlavně pro menší prvoligové kluby půjde o zásadní pomoc,“ hledí Světlíková i na dolní část tabulky, která je rovněž pro partnera důležitá.

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

Není totiž nikomu prospěšné, když se někde objeví fatální finanční potíže, hrozí, že klub pro krach soutěž nedohraje. „Očekáváme, že finanční injekce přinese klubům lepší hospodářskou stabilitu, klid a potřebnou dávku jistoty i do dalších sezon,“ uvědomuje si i tento aspekt zástupkyně nového titulárního partnera.

Chválí i bohatí

Předpokládaná minimální částka ve výši 24 milionů korun má relativní hodnotu. Pro bohaté kluby jako Sparta či Slavia s rozpočty ve stamilionech korun a se silným kapitálem v zádech – s mírnějším odstupem se k nim dají přiřadit Viktoria Plzeň a zvolna i Baník Ostrava – může jít jen o „drobné“, které zásadní vliv na chod klubu nemají.

Navíc pro ně „dlouhé“ peníze leží v evropských soutěžích, počínaje Ligou mistrů, které přinášejí největší toky do klubových pokladen.

Přesto zvýšené příjmy vítají. „Jedná se jednoznačně o pozitivní jev v českém fotbale,“ sděluje Michal Býček, ředitel oddělení komunikace Slavie Praha. „A jsme rádi, že Slavia byla velkou hybnou silou pro tyto změny. Jak na poli generálního partnerství, tak hlavně i z pohledu televizních a mediálních práv,“ připomíná poněkud zastřené prostředí při předchozích výběrech generálního partnera.

V otevřeném tendru, do něhož byly přepuštěny i jiné subjekty, nejen sázkové společnosti, se nejvíce pochlapila Chance. A ligové kluby z toho profitují. Všechny.

Vítaný příspěvek

Na evropské kolbiště vstupuje s vidinou zajímavých zisků i FK Mladá Boleslav, která se ve druhém předkole kvalifikace Konferenční ligy střetne s litevským FK TransINVEST. Její prosperita tedy leží v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu, ale ani domácí toky nejsou zanedbatelné.

„Je to vítaný příspěvek,“ otevírá pohled do klubové pokladny nejvyšší představitel středočeského týmu David Trunda, jenž pozici prvního muže převzal před několika měsíci. A musí se o jeho chod starat i po stránce finanční.

Mladá Boleslav má rozpočet výrazně nižší než slavná pražská „S“, uvádí se 150 milionů korun. Z větší části ho pokrývá největší partner středočeského klubu automobilka Škoda Auto (podle informací cca 90 milionů korun), další přísun od Ligové fotbalové asociace ve výši 24 milionů je příjemný. „Asi jedna šestina,“ vypočítává prezident. „Všem, kteří se o toto navýšení zasloužili, patří velké poděkování,“ uznává Trunda práci osob pověřených.

Významná položka

Ještě s větší nadějí přijímá obnos majitel SK Dynama České Budějovice, podnikatel Vladimír Koubek. Není tajemství, že jihočeský klub provázely finanční starosti, dokonce prosakovaly zvěsti, že ani soutěž nedohraje. Nebo sestoupí.

Nestalo se, chystá se na nový ročník. V rozpočtu tvoří asociační příspěvek významnou položku. „Asi jednu třetinu,“ doznává Koubek a pro zdatné matematiky tím odkrývá i jeho výši, cca 70 milionů korun. „Dříve to bývalo asi 13 procent,“ vrací se k éře generálního partnera Fortuny, kdy si klub přišel na 11,2 milionu korun.

Pro běžný chod klubu je však i důležité, jak budou splátky přicházet. „Dříve to bylo v pěti termínech, dva na podzim, tři na jaře,“ říká jihočeský boss. „Teď očekávám, že by mohly být měsíční, tedy dva miliony v každém podání,“ probírá. „Ale jak to přesně bude, nevím,“ doznává Koubek.

Znovu však připomíná, že 24 milionů je hodně přívětivá suma. Navíc se těší na další. Dynamo nevystupuje na evropské scéně, přesto by mohlo z kontinentálních soutěží také těžit. Organizace evropských lig na dubnovém kongresu v Praze vyzvala k navýšení tzv. solidárních plateb týmům, které se do mezinárodních soutěží neprobojovaly, ze čtyř až na deset procent.

V případě jihočeského subjektu by to mohlo přinést až 14 milionů korun, začínal by tedy skoro se 40 miliony, čímž by byla garantována polovina rozpočtu.

Na těchto základech se už dá stavět.

Nikdo nechce sestoupit

Přestože jihočeský klub neprožil zrovna vydařený uplynulý ligový ročník a bojoval o udržení mezi vyvolenými až do posledního zápasu, nakonec ho může považovat za úspěšný. „Zachránili jsme se,“ oddychl si Koubek i po zvládnuté baráži s regionálním nádechem proti Táborsku. „To bylo z hlediska ekonomiky naprosto zásadní,“ připomíná.

Rozdíly ve finančních tocích od Ligové fotbalové asociace pro první a druhou ligu jsou naprosto odlišné – 85 procent ku 15 procentům. I když se vstupem nového partnera sázkové kanceláře Chance peníze pro druhou nejvyšší soutěž rovněž výrazně navýšily – z 2,4 milionu na osm, procentuálně tedy významně –, účastníci elitní společnosti jsou na tom o poznání lépe. „Nikdo nechce sestoupit,“ netají kategorické zadání Koubek.

Toho jsou si vědomy i kluby z druholigového společenství. Jelikož se vědělo, či aspoň tušilo, že k větším příspěvkům po novém tendru dojde, snaha proniknout mezi nejlepší byla v uplynulém ročníku hodně viditelná. „Byla to velká motivace,“ přitakává Bohumil Paukner, bratr majitele klubu a předseda představenstva postupující Dukly Praha.

První místo bylo jasným cílem. „Baráž je závora, aby se nikdo z nižší soutěže výš nedostal,“ opírá se Paukner o fakt, že v historii přímých střetů mezi výkonnostně slabšími týmy první ligy a lepšími ze druhé nikdo z uchazečů o postup neuspěl. „Finanční nůžky mezi soutěžemi se výrazně rozevírají,“ odhaluje Paukner.

Vyšší požadavky

Jelikož bývalá chlouba československého fotbalu Dukla Praha opět pronikla mezi vyvolené, mohl by se její statutární představitel radovat, že příjem od sponzorů bude opravdu zásadní. „Je to určitě velice příznivá položka,“ neskrývá Paukner.

Zároveň však odhaluje i další okolnosti, které ji provázejí. „Vyšší peníze přinášejí vyšší inflaci,“ poukazuje na základní pravidla ekonomiky. A hned konkrétně ukazuje, kde se to projeví. „Jelikož všichni vědí, že dostaneme vyšší bonusy, budou hráči požadovat vyšší platy, stejně jako zaměstnanci, při přestupech budou padat vyšší částky,“ rozebírá.

Mladoboleslavský boss s tímto názorem souhlasí. „Moc dobře si to uvědomujeme a musíme se podle toho zařídit,“ vnímá Trunda, že narostou přímé mzdové i další náklady.

A přestupový trh při doplňování a vylepšování kádru to rovněž výrazně poznamená. „Hráči ovšem nebudou lepší, jenom dražší,“ dokládá Paukner.

Každopádně ligové kluby jdou na start ročníku 2024/2025 z mnohem výhodnější pozice. Finanční.

Doporučované