Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Těžký start Slavie. Vyzve ji klub bez tradice, který vyhrál 13 titulů v řadě

Foto: Profimedia.cz

Slavia Praha se s bulharským klubem Ludogorec Razgrad střetla naposledy v roce 2016.

Bulharský mistr Ludogorec Razgrad nemá v lize konkurenci. Měřítkem je pro něj evropská scéna a na ní ve středu přivítá pražskou Slavii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jde o ojedinělý zjev. Ludogorec Razgrad už čtrnáct let despoticky vládne bulharské lize, sbírá jeden mistrovský titul za druhým, nikoho na trůn nepouští.

Měřítkem kvality je pro něj jenom kontinentální scéna. A na ní se v prvním dějství základní skupiny Evropské ligy střetne se Slavií Praha. Červenobílí nastoupí na půdě bulharského klubu, který nemá doma konkurenci.

Bulharský car

Historicky nevýrazný klub bez jediné domácí trofeje postoupil do nejvyšší bulharské soutěže poprvé v ročníku 2010/2011 a jako nováček ji hned vyhrál. „A dobyl i Bulharský pohár, získal double,“ připomíná český brankář Radek Petr, který byl osobně u toho a na zápisu do kroniky se podílel.

Od té doby Ludogorec nikoho na trůn nepustil, připsal si třináct triumfů v řadě, což je bezesporu ojedinělý unikát. Jak se mohlo město se 30 tisíci obyvateli stát dominantním vládcem bulharského fotbalu? Za vším stojí místní magnát Kiril Domusčiev vlastnící farmaceutickou firmu Huvepharma, jenž do klubu vstoupil v roce 2010.

A vložil do něj nemalé investice. „Jeho továrna zaměstnává půlku obyvatel, možná ještě víc,“ vysvětluje Petr. „Rozhodl se jim dát i společenské a kulturní vyžití, vybudoval silný klub,“ sděluje držitel stříbrné medaile z mistrovství světa do 20 let 2007 v Kanadě. „Je to jeho dítě,“ přidává familiární odkaz.

V Bulharsku nemá Razgrad konkurenci. „Může si dovolit koupit z místních hráčů kohokoli, sahá i do zahraničí, přivedl mnoho Brazilců,“ poukazuje Petr na obrovské finanční možnosti, které zatím nevysychají.

Nepříjemné zkušenosti

Slavia se s bulharskou chloubou už střetla, v roce 2016 při letní přípravě v rakouském St.Ulrich am Pilresee. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina mladšího, jejichž kádr čerstvě vylepšili nizozemský bijec Mike van Buren, kamerunský svalovec Michael Ngadeu-Ngandjui, turkmenský nájezdník Ruslan Mingazov či bosenský Jasmin Ščuk, prohráli 1:2.

Poněkud nečekaně. „Přestože Ludogorec byl mistrem Bulharska, nemysleli jsme si, že má takovou kvalitou,“ přiznává Josef Hušbauer, tehdejší tvořivá i gólová osobnost červenobílého týmu. „Říkali jsme si, že jim dáme tři čtyři góly a bude,“ netají mylné zhodnocení protivníka.

Narazili na sílu. „Především rychlé strany, vyspělá technika, ale i tvrdost,“ vzpomíná Hušbauer. Slavia prohrávala už v poločase o dva góly, v závěru porážku zmírnil přesnou trefou bosenský útočník Muris Mešonović.

Šlo rozhodně o kvalitní přípravu. „Jsem rád, že se nám tohoto soupeře, který mužstvo náležitě prověřil, podařilo na letní rakouské soustředění získat,“ pochvaloval si diplomatický tah sportovní ředitel Josef Jinoch. „Ludogorec je nejlepší tým v Bulharsku,“ pronesl fakt, který platí dosud.

Sílu bulharského týmu v létě 2016 poznal i držitel českého titulu Viktoria Plzeň ve 4. předkole Ligy mistrů, kdy na protivníka nestačil. Venku nejprve pod vedením trenéra Romana Pivarníka podlehl 0:2, v odvetě domácí sice dvakrát vedli, ale výsledná remíza 2:2 (góly Michal Ďuriš a Aleš Matějů) poslala do luxusní společnosti Ludogorec.

České týmy mají bulharskému co odvádět.

Vrba na trenérské lavičce

Široké finanční možnosti poznal i český trenér Pavel Vrba, jenž usedl na lavičku v lednu 2020. Doporučení mu daly úspěchy ve Viktorii Plzeň a také angažmá u české reprezentace vyšperkované vedením týmu na mistrovství Evropy 2016 ve Francii.

Nalezl podmínky, o jakých se mu ani nesnilo. „Vynikající zázemí,“ doslova slastně vydechuje. „Moderní stadion, tréninkové možnosti, lékařské zabezpečení, sportovní areál, cokoli si vzpomenete,“ vypočítává. A hlavně rozpočet, bezedná klubová pokladna. „Razgrad si může koupit kohokoli,“ ubezpečuje.

Kultovní český kouč se podílel na zisku dvou titulů (2020/2021 a 2021/2022), ale vděku se moc nedočkal. „Domácí triumf je pro majitele už něco běžného, jeho cílem jsou úspěchy na mezinárodní scéně,“ říká brankář Petr.

Trenér Vrba hrál na jaře 2020 šestnáctifinále Evropské ligy, kde ho zastavil italský Inter Milán. V následující sezoně vypadl v boji o Ligu mistrů s dánským Midtjyllandem, v základní skupině Evropské ligy nezískal ani bod (Tottenham Hotspur, Royal Antverpy a LASK Linec) a pro neuspokojivé výsledky ho vedení odvolalo.

Domácí soutěž je Razgradu už malá. „Pořád se mluví o Lize mistrů, po ní vedení neustále prahne, i když ji už hrál dvakrát, “ upozorňuje Vrba na ročníky 2014/2015 a 2016/2017. „Základní skupina jakékoli soutěže je povinný základ,“ nastiňuje vysoké požadavky.

Slavia mírným favoritem

Nyní se bulharský gigant střetává v Evropské lize se Slavií Praha. Oba týmy prožily zklamání z vyřazení z Ligy mistrů. Bulharský celek nejprve sice překonal běloruský Dinamo Minsk (2:0 a 0:1), ale pak padl až ostudně s ázerbájdžánským FC Karabach. Venku výhra 2:1, domácí blamáž 2:7 po výsledku v základní hrací době 2:3.

Nyní přivítá Slavii. „Věřím, že utkání zvládne, i když to nebude jednoduché, “ tvrdí její bývalý záložník Hušbauer. „Podle mého je hráčská i týmová kvalita na její straně,“ argumentuje.

Stejného názoru je i trenér Vrba. „Slavia je pro mě favoritem, má za sebou více těžkých zápasů na evropské scéně a dosáhla na ní více dobrých výsledků,“ předkládá zkušenosti z let nedávných s důrazem na vítězství červenobílých v základní skupině Evropské ligy v předchozím ročníku.

K tomu se připojuje i brankář Petr. „Více věřím Slavii,“ přitakává.

Klub jednoho muže

Každopádně v Razgradu vznikl malý fotbalový zázrak. Klub bez tradice z malého města vládne už čtrnáct let. „Slavné velké kluby to dost štve,“ zaznamenal Hušbauer. „Když jsem odcházel ze Slavie, měl jsem nabídku i z Levski Sofia. Lákali mě, že chtějí vybudovat silné mužstvo, aby svrhli Razgrad z trůnu,“ hovoří na základě osobního poznatku.

I když fotbalový klub ze severovýchodní části země nyní jen vzkvétá, nemusí to být věčně. Vše záleží, jak ho bude podporovat farmaceutický magnát Domusčiev. „Jestli by ho to přestalo bavit, nebo by se stalo něco nepředvídatelného,“ připouští Vrba.

Ostatně příkladů, kdy úspěšný projekt stál na jednom muži a s ním i padl, se nabízí mnoho. „Třeba Litex Loveč,“ předhazuje Petr bulharský klub. „Byl slavný, získal čtyři tituly, poslední před Razgradem, pak se potácel v nižších patrech a nyní se o něm vůbec nemluví,“ dokládá pád z vysoké výšky až na zem.

Ludogorec Razgrad

Založen: 1. listopad 1945 (sloučení klubů Beli Lom a Botev)

Zánik: leden 2006. Obnovení: 18. srpen 2006

Klubové barvy: zelená–bílá

Přezdívky: Orli z Razgradu

Stadion: Huvepharma Arena

Úspěchy: třináctinásobný mistr bulharské ligy (2012–2024), trojnásobný vítěz Bulharského poháru (2011/2012, 2013/2014 a 2022/2023)

Čeští hráči:

Radek Petr (24. 2. 1987, brankář)

2012: A Grupa 2 zápasy/0 gólů

Související témata:
PFK Ludogorec Razgrad

Doporučované