Hlavní obsah

Spartu čeká skandinávský gigant, který ji už jednou vyřadil

Foto: Profimedia.cz

Sparťan Veljko Birmančević švédský klub Malmö FF velmi dobře zná.

Český premiant Sparta Praha se utká se švédským Malmö FF. Kdo uspěje, vstoupí mezi evropskou šlechtu triumfálním obloukem, zahraje si Ligu mistrů. Čeká ho sláva, sportovní uznání, ale i velké peníze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bookmakeři českých sázkových kanceláří favorizují na postup Spartu, přijímají tikety v poměru 80 : 20 ve prospěch pražského klubu. Znalci ovšem varují – Malmö FF je velice ambiciózní a sebevědomý tým vědomý si své kvality.

Doma bez konkurence

Obhajují titul, který získali už třiadvacetkrát – rekord, tabulku švédské nejvyšší soutěže Allsvenskan (hraje se systémem jaro–⁠⁠⁠podzim) vedou o devět bodů před Hammarby a nikdo nepochybuje o další korunovaci. Mají v držení švédský pohár. Na domácí scéně nemají konkurenci.

Směle fotbalisté z přístavu v jižní části země vyhlížejí i do Evropy. „Liga mistrů je pro ně obrovská výzva. Chtějí poznat, na co mají, doma je nikdo neprověří,“ říká švédský novinář Carl Rister, který žije v Praze.

K mužstvu z Malmö má jen obdiv. „Mají nejlepšího trenéra, jímž je osmačtyřicetiletý Henrik Per-Erik Rydström, který přišel loni, mají nejlepší kádr, hodně široký a kvalitní s velkými osobnostmi,“ pokračuje.

Postup do Ligy mistrů je silná motivace, především sportovní. Finanční rovněž, přesto není prioritní. „Peněz má Malmö díky svému majiteli dost,“ poukazuje Rister na podnikatele Anderse Bertila Pålssona, jenž funkci zastává od roku 2018 od smrti svého předchůdce Håkana Jeppssona.

Finančně je klub zabezpečený. „Má nejen nejlepší podmínky ve Švédsku, ale troufám si tvrdit v celé Skandinávii,“ míní Rister. „Rovnat se mu může snad dánský FC Kodaň,“ probírá severní Evropu.

Ten málem překonal na kontinentální scéně Baník Ostrava, který prohrál až na střely ze značky pokutového kopu. Stejně při vzájemné konfrontaci dopadla loni Sparta.

Těžký souboj

V cestě švédskému gigantovi stojí český šampion. „Očekává se těžký souboj,“ připouští Rister. „Náročný, vyrovnaný, záležet bude na každé maličkosti,“ předvídá švédský publicista. „Jako proti řeckému PAOK Soluň,“ vrací se o kolo zpět.

Postup Malmö byl vlastně stejný jako Sparty přes rumunského soka FCSB Bukurešť. Doma nepříliš povzbuzující remíza – v případě skandinávského týmu 2:2, venku těsné vítězství 4:3 po prodloužení.

A Malmö se představilo v řeckém přístavním městě jako silný a odolný tým. „Byli rychlejší, dravější, udržovali si po celý zápas rytmus a dynamiku,“ rozkrývá přednosti sparťanského soupeře hráčský agent Ryan Kappagianidis, soluňský rodák. „Obrovská kvalita,“ dodává uznale. „Sparta to nebude mít lehké,“ varuje před jakýmkoli podceněním.

Dva góly na řecké půdě a jeden doma, tedy celkově tři ze šesti, vstřelil dvaadvacetiletý útočník Algot Sebastian Nanasi. „Je těžko k udržení,“ poznamenává krátce Kappagianidis.

Hvězdu udrželi

Obránci řeckého týmu ho na hřišti neudrželi, vedení švédského klubu v přestupovém okně zatím ano. „Nabídky byly na stole snad denně a hodně lukrativní,“ upozorňuje Rister. O šikovného reprezentanta s maďarskými kořeny, který má podle odborného portálu transfermarkt.com cenu osmi milionů eur (asi 200 milionů korun), se přetahovaly kluby z anglické Premier League či německé Bundesligy. A byly ochotné i finančně přitlačit.

Nejblíže přestupu se dostal francouzský AS Saint-Étienne, jehož trenér Olivier Dall’Oglio o gólově vybaveného mladíka nesmírně stál. Francouzský tisk dokonce už psal, že se dolaďují poslední formality.

Z transferu ale nakonec sešlo. „Majitel Malmö jasně vyhlásil, že není třeba nikoho prodávat, rozpočet je zabezpečený. A že se kádr oslabovat nebude,“ objasňuje Rister, proč se Nanasi nestěhoval jižním směrem.

Postup do Ligy mistrů zůstal pro klub prioritou.

Birmančević stále oblíbený

Přímý souboj o proniknutí mezi evropskou klubovou elitu bude velice pikantní pro srbského legionáře v rudém dresu Veljko Birmančeviče. Do Malmö přišel v březnu 2021 z bělehradského FK Čukarički a první sezona mu vyšla náramně.

S klubem získal titul, pod který se podepsal 28 zápasy, devíti góly a třemi asistencemi. Byl druhým nejlepším střelcem. Švédský tým se navíc dokázal probojovat do Ligy mistrů, k čemuž Birmančević vydatně přispěl: skóroval proti Helsinkám, připsal si gól a asistenci proti skotským Rangers a dva zásahy proti Ludogorci. Ve skupině si mohl vychutnat šest zápasů s Juventusem Turín, Zenitem Petrohrad a Chelsea FC.

Čeští hráči v Malmö FF

Dušan Melichárek (29. 11. 1983, brankář)

2008-2011, 2019-2020: Fotbollsallsvenskan 47 zápasů

Matěj Chaluš (2. 2. 1998, obránce)

2022-2024: Fotbollsallsvenskan 17 zápasů/0 gólů

Malmö ještě pomohl získat švédský pohár, v roce 2022 však zamířil do francouzského FC Toulouse. „Chtěl si vyzkoušet silnější ligu, lákalo ho to. Proto zamířil do Toulouse,“ vysvětluje Rister, proč srbský záložník z tak úspěšného angažmá odešel.

Ve Francii však své schopnosti nerozvinul. „Ani jsem si nevšiml, že by pravidelně nastupoval, v základní sestavě jsem ho nenacházel,“ upozorňuje bývalý sparťanský kapitán Václav Němeček, který prošel francouzským klubem a udržel si k němu náklonnost.

Rovněž v srbské reprezentaci se Birmančević nestal výraznou osobností, na nedávném mistrovství Evropy jenom paběrkoval, trenér Dragan Stojković ho posílal na hřiště jen na krátké úseky.

Ve švédském klubu zůstal však nadále velmi oblíbený, něco po sobě zanechal. „Mají ho tam pořád rádi a dočká se vřelého přijetí,“ prohlašuje jeho bývalý spoluhráč liberecký stoper Matěj Chaluš. Slávistický odchovanec a kapitán českého výběru do 21 let na severu kontinentu působil v období 2022–⁠⁠2024, s Birmančevićem se tedy v šatně setkal. „Byl oblíbený, neustále pozitivní,“ odhaluje v rozhovoru pro Sport.cz. „Je to výborný fotbalista,“ zdůrazňuje.

Především podle urostlého českého obránce v Malmö oceňovali jeho poctivý přístup k povinnostem. „Ačkoliv by se při pohledu na něj nezdálo, že tolik dře, opak je pravda,“ vzpomíná Chaluš. „Fotbalu hodně dával, hodně makal a teď ho to odměňuje,“ upozorňuje, jak se oddanost sportu a profesionalita vyplácí.

Vyřazení před deseti lety

Střet Sparty Praha a Malmö FF o právo vystupovat v luxusní společnosti už jednou proběhl, přesně před deseti lety. Koncem července 2014 porazili doma letenští protivníka 4:2, když se třikrát trefil kanonýr David Lafata a jeden zásah připojil současný liberecký kouč Radoslav Kováč.

Dvoubrankový náskok do odvety však nestačil, Malmö vyhrálo na stadionu Eleda 2:0, dvakrát se prosadila tehdejší hvězda Markus Rosenberg. Tým trenéra Vítězslava Lavičky doplatil na pravidlo o vyšším počtu gólů vstřelených na hřišti hostitelů, které ovšem už UEFA zrušila.

Každopádně i to dodává souboji na dramatičnosti. Sparta má Malmö co vracet.

Malmö FF

Založen: 24. února 1910

Klubové barvy: modrá

Přezdívky: Di blåe (modří), Himmelsblått (nebeská modř)

Stadion: Eleda Stadion (kapacita 22 500)

Úspěchy: finalista Poháru mistrů 1978/1979, finále Interkontinetálního poháru 1979, třiadvacetinásobný mistr švédské ligy, šestnáctinásobný vítěz Švédského poháru

Doporučované