Hlavní obsah

Spartě jde v Bukurešti o budoucnost. Bez Ligy mistrů jí hrozí odchod hráčů

Foto: Profimedia.cz

Pokud Sparta nepostoupí do dalšího kola Ligy mistrů, může přijít výprodej hráčů.

V úvodním zápase třetího kola kvalifikace Ligy mistrů Sparta Praha minulý týden remizovala s FCSB Bukurešť 1:1 a zkomplikovala si šance na postup.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Českého mistra Spartu Praha čeká v odvetě třetího kola kvalifikace Ligy mistrů v rumunské Bukurešti těžký zápas, ve kterém půjde i o její blízkou budoucnost. Když nepostoupí do dalšího kola nejluxusnější klubové soutěže na světě, čeká ji patrně výprodej a odchod nejlepších hráčů.

Odvrátit tento scénář nebude pro Letenské jednoduché. Po nijak povzbudivé remíze doma 1:1, kdy ani herní projev nebyl nijak oslnivý, se rumunský soupeř chystá udělat cokoli, aby uspěl a šel dál.

Majitel, podnikatel s miliardovým kapitálem Gigi Becali slíbil, že v případě postupu navýší hráčům výrazně platy a přivede další drahé posily. Ve Spartě by došlo k opačnému jevu: nastal by patrně výprodej, nejlepší hráči by vyslyšeli lákavé nabídky, které na ně směřují ze všech koutů Evropy. „Nejsem schopný říct, že nikdo neodejde,“ přiznal sportovní ředitel Tomáš Rosický.

O koho je největší zájem?

Peter Vindahl Jensen, brankář, 26 let, Dánsko

Skandinávci pro svou odpovědnost, přístup k povinnostem a smyslem pro kolektivního ducha jsou vždycky v kursu, nejinak je to i u dánské sparťanské jedničky mezi třemi tyčemi. Výrazně se v přestupovém období začal o jeho služby zajímat skotský Celtic Glasgow a taková kultovní adresa se neodmítá.

Zvláště když o urostlého dánského reprezentanta (195 centimetrů) nesmírně stál trenér Brendan Rodgers a označil ho za přestupovou prioritu.

První kolo námluv český klub ovšem zvládl. Pražané nastavili vysokou cenu, která šla až do hrotu osmi milionů eur (cca 200 milionů korun), skotští „šetřílkové“ byli ochotni zaplatit čtvrtinu, přestože podle specializovaného webového portálu Transfermarkt má Vindahl nyní cenu tři miliony eur (asi 75 milionů korun).

Celtic nakonec ulovil krajana, hvězdu první svítivosti – ovšem ve stádiu pozvolného chladnutí – sedmatřicetiletého Kaspera Schmeichela z belgického Anderlechtu Brusel za „pouhý“ milion eur (asi 25 milionů korun) .

Kdyby však rudí v Bukurešti neuspěli, může přijít druhé dánské kolo. „Máme hladové hráče, kteří touží jít výš,“ připouští Rosický, že Liga mistrů je zvláště pro zahraniční legionáře velká motivace. Když se podaří ji vybojovat, přelévají se jejich ambice jiným směrem.

Angelo Smit Preciado Quiñónez, obránce, 26 let, Ekvádor

Není to obehraná písnička na rozviklaném kolovrátku, je to svistot větrného mlýnu. O jihoamerického chauča se přetahují bohaté kluby od doby, kdy do Sparty v září loňského roku zamířil z belgického KRC Genk a ukázal, jak má hbité nohy a bojovného ducha. Na své pravé straně uštve každého protivníka.

Zájemce neodrazuje ani vysoká cena – odhadní dle tabulek, nikoli tržní – vypočítaná na pět milionů eur (asi 125 milionů korun), ani jeho vznětlivá povaha a dvě zbytečná vyloučení po nervovém kolapsu v derby se Slavií a proti Mladé Boleslavi. Kdo nezlobí, nehraje.

Už v únoru přispěchal s nabídkou turecký klub Galatasaray Istanbul a hráč nebyl proti. „Bylo by pro mě ctí hrát za Galatasaray. Pokud se domluví s mým klubem, tak proč ne?“ měl reagovat na zvěsti o přestupu. Jenže cena 3,5 milionu eur (asi 88 milionů korun) byla naprosto nedostačující, navíc turecký klub nestál v prestiži o mnoho výše než český premiant.

Nyní je všechno jinak. Zájem má anglický Everton, není lepší společnosti než Premier League. Jiné podmínky by měl mít i hráč, jeho základní plat bez bonusů by se mohl i ztrojnásobit.

Stanovisko vedení Sparty je však pevné. „Případné prodeje až po předkolech,“ znělo rozhodnutí. V Bukurešti se hraje skutečně o hodně…

Martin Vitík, obránce, 21 let, Česko

Patří mezi letenské klenoty, odchovance, který má zhodnotit piplavou práci o mládež. A ve věku krátké plnoletosti už nejde jen o naději pro budoucnost, nýbrž jistotu současnosti ve stoperské dvojici či trojici vyšperkované i důležitými góly.

V zimě se mluvilo o Neapoli či Fenerbahce, k nim měl přibýt i francouzský Olympique Marseille. Žádná nabídka však na stůl Sparty nepřistála. Odrazovala suma ve výši 15 milionů eur (asi 377 milionů korun), zatímco kupující byl ochoten se bavit o sotva devíti.

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

Jenže Vitík se stal členem české výpravy na Euro v Německu, jeho výkony jdou nadále nahoru, hodnota rovněž – Transfermarkt mu přisuzuje 12 milionů eur, nejvíce z celého sparťanského kádru – naopak smysl zůstávat v české nejvyšší soutěži, když obhájce titulu nedosáhne na bonus Ligy mistrů, se pozvolna rozplývá. Přestože vztahy jsou úzké, vřelé, nenarušitelné. Ale fotbalová kariéra je krátká.

Až příliš krátká, aby nevyužil nastávající možnost.

Do řady se postavila i italská Fiorentina, kde mu srbský stoper Nikola Milenković odchodem do Nottinghamu Forest uvolnil místo. Všechno do sebe náramně zapadá.

Veljko Birmančević, záložník, 26 let, Srbsko

Za vším hledej…Turky. Docela nenápadně dorazil loňský podzim na Letnou na hostování srbský legionář. Ve francouzském Toulouse nezanechal po sobě výraznou stopu. „Ani jsem nevěděl, že za něj nastupuje,“ doznala sparťanská legenda Václav Němeček, jenž prošel rovněž francouzským klubem.

Jenže ošátkovaný hajduk se rozvinul ve stěžejní posilu, svými výkony a góly dotáhl Spartu k obhajobě titulu, uplatnila na něj vysokou opci (2,3 milionu eur – přibližně 58 milionů korun), stal se jejím majetkem. Zároveň se však začali okolo něj motat především turečtí rivalové Galatasaray a Fenerbahce. Jít za kultovním portugalským koučem José Mourinhem (Fenerbahce) bylo hodně svádivé.

Nebylo ovšem kam spěchat. „Zůstanu v kontaktu s agentem a Rosou (Tomášem Rosickým) a uvidíme, jestli budou nabídky, nebo ne. Promluvíme si o tom, co bude nejlepší pro mě i pro klub. Ale jsem připravený zůstat ve Spartě, čekají nás nové cíle,“ netlačil na pilu hráč, jehož hodnota na Transfermarktu vyskočila na devět milionů eur (asi 226 milionů korun).

Cíle se však nemusejí naplnit, v cestě stojí silný rumunský tým s odhodlaným majitelem v zádech. Mohou rychle změnit směr.

Lukáš Haraslín, záložník, 28 let, Slovensko

Slovenský internacionál si získal sparťanské fanoušky. V derby se Slavií, kde rudý soubor nebyl mnohdy lepší, dokázal odvracet nezdary a stal se rozdílovým hráčem týmu v opětovné cestě na český vrchol. Jeho cena vyskočila na deset milionů eur (přibližně 250 milionů korun). To není zanedbatelná částka pro žádný český klub, i když majitel Daniel Křetínský vyhlásil, že kádr oslabovat nehodlá.

Euro v Německu sice Haraslínovi nevyšlo jako krajanovi-rivalovi Ivanu Schranzovi ze Slavie – jeho cenu Transfermakt snížil na 5,5 milionu eur (asi 138 milionů korun), v zahraničí se o něm však nadále ví. Nový italský kouč Roberto de Zerbi na lavičce francouzského giganta Olympique Marseille ho dobře zná, potkali se v italském angažmá v Sassuolu.

I pádící věk slovenského nájezdníka s chorvatskými kořeny nabádá, že by se měl posunout dál. Na lepší adresu.

Jan Kuchta, útočník, 27 let, Česko

Impulzivní kanonýr své střelecké schopnosti neustále potvrzuje. Dokáže navíc hodně provětrat zatuchlé ovzduší v kabině (i ne docela vítaným směrem), stejně jako narušit psychickou pohodu soupeře.

Měl dlouho na své straně přízeň sparťanských fanoušků. To se ale změnilo po prvním duelu s rumunským týmem. „S ním v základní sestavě hrajeme o deseti,“ schytal nemilosrdnou kritiku. „Už je na čase ho prodat,“ znělo doporučení, zvláště dokud je jeho cena pět milionů eur (asi 125 milionů korun) ještě výnosná.

Mnohem více se v nové sezoně prosazuje o tři roky mladší vytáhlý nigerijský útočník Victor Olatundji. Kuchta by mohl být uvolněný k všeobecné spokojenosti.

Doporučované