Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Sparta je opět mistrem, v Edenu jsou rozladěni. Co rozhodlo o ligovém titulu?

Foto: Profimedia.cz

Sparťanští fotbalisté (zleva Jan Kuchta, Qazim Laci a Ladislav Krejčí) slaví mistrovský titul.

Ligový titul obhájila Sparta Praha. Po remíze v derby čekal marně její velký rival Slavia na jakékoli zakolísání. Na Letné panuje radost, v Edenu se rozlilo zklamání. Být druhý není žádný úspěch.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší, Sparta však toto pravidlo při obhajobě titulu rozmetala na cucky. Přestože v základní části měla s Mladou Boleslaví jako s jediným týmem soutěže horší bilanci – porážka venku 1:3, remíza 1:1 na domácí půdě –, tentokrát dala soupeři pocítit sílu mistrovského kladiva.

Jasná výhra 5:0, na níž se podílel čtyřmi zápasy útočník Jan Kuchta, doložila, kdo si nasadí mistrovský vavřín. Bez sebemenších pochybností.

Nejlepší tým v Česku

Radost sparťanského kolektivu byla velká. „Pádů v sezoně bylo víc, ale teď jsme měli konzistentní výkonnost,“ ohodnotil tým kapitán Ladislav Krejčí. „Nechci říct, že titul může vyhrát každý, ale obhájit ho už znamená určitou sílu,“ upozornil. „Vyslali jsme tím ostatním zprávu, že Sparta je nejlepší tým v Česku ve všech směrech,“ zdůraznil Krejčí.

Bilance je skutečně obdivuhodná. Jen dvě porážky v soutěži, k mladoboleslavské se ovšem řadí ostudná v Plzni 0:4. K mohutné ofenzivní síle – 81 tref – se přiřadila solidní obrana s 29 inkasovanými góly, lépe je na tom jen Slavia (24). Statistiku hyzdí jen počet vyloučených, celkem 13, druhé Pardubice jich měly osm.

Spokojenost se rozlila i po tváři dánského trenéra Briana Priskeho. „Současný titul ukázal, že jsme nejlepším týmem v České republice,“ podpořil názor kapitána týmu. „Dosáhli jsme ho lepším fotbalem, byli jsme dominantnější. Získali jsme 86 bodů, to svědčí o kvalitě,“ vypíchl.

Vrátil se i k loňskému triumfu. „Myslím, že každý byl jiný,“ přiznal Priske. „V minulé sezoně jsme se odpíchli od základů. Byl založen na vůli, síle, odolnosti,“ zdůraznil hlavní atributy. „Nebyli jsme si tak jistí,“ naznačil, že hrály roli i jiné okolnosti.

Letos si však došla Sparta po herní stránce pro triumf zcela zaslouženě.

Kdo je dál

Kapitán a trenér se holedbají, že jejich tým je nejlepší v zemi. Bodový součet pro tento názor hovoří jasně, přímá konfrontace s druhým v pořadí Slavií, která jako jediná udržela sparťanské tempo, už tak zřetelná není.

Přestože měla Sparta v lize dvakrát výhodu domácího prostředí, ani jednou soka ve třech derby neporazila, všechny zápasy skončily remízou. Tou ostatně skončil v základní hrací době i pohárový duel hraný v Edenu, Sparta rozhodla až v prodloužení.

Jde však i o herní projev. V podzimním, snad nejotřesnějším derby v novodobé historii samostatné české ligy, plného zákeřných faulů, provokací a potyček, Sparta odolala slávistické převaze jen destruktivní taktikou dánského kouče.

Ani v jarních zápasech nebyla převaha na sparťanské straně, letenský kolektiv si však zaslouží uznání, jak dvakrát zvládl početní oslabení. „Slavia je ve výstavbě týmu a herním projevu dál,“ říká bývalý český reprezentant Tomáš Řepka, jenž nepopírá, že jeho srdíčko vzhledem k hráčské minulosti buší pro Letenské.

Řízný obránce, který působil v italské Serii A a anglické Premier League, ve své době dvou nejlepších soutěžích světa, jak s oblibou sám podotýká, posoudit herní kvalitu rozhodně dokáže. „Slavia při defenzivě lépe zvládá hru jeden na jednoho,“ nachází důležitý aspekt, který se výrazně projevil na evropské scéně.

A pak se mu líbí i některé individuality. „Oscar je komplexní hráč,“ skládá poklonu liberijskému záložníkovi.

Podobné rozbory však odmítá jiný bývalý sparťanský obranný klenot Milan Fukal, rovněž účastník mistrovství Evropy 2000. „Sparta je mistr, tak je nejlepší,“ praví rezolutně. „Kdyby byl někdo lepší, je mistrem on,“ podporuje fakty své tvrzení.

Smutné skvostné slávistické počty

Veškerá herní převaha je ovšem k ničemu, když není podložena výsledky. „Strašně se na gól nadřeme, zahazujeme i ty největší šance,“ objevil výraznou trhlinu kapitán červenobílých Tomáš Holeš.

Přitom šikovných střelců má trenér Jindřich Trpišovský na výběr dost. Loňský král kanonýrů Václav Jurečka nasázel soupeřům už 17 gólů, Mojmír Chytil o jeden méně. Na sparťanském účtu se však podílelo 20 hráčů, na slávistickém jen 17.

Statistika vůbec není pro Slavii špatná. Rovněž ona prohrála jen dvakrát, nestačila v základní části doma ani venku na Plzeň, v nadstavbě ji zdolala přesvědčivě třígólovým rozdílem. I když ani jedno derby nevyhrála, ani jedno rovněž neprohrála! Staronový mistr ji v přímém souboji nezdolal.

Fotbalové legendy na Seznam Zprávách

Když se však k tomu přidají právě dva nezdary s Plzní, nachází se příčina, proč Slavia nevystoupala na vytoužený vrchol. „Konkurenty musíme porážet,“ souhlasí kapitán Holeš. Rovněž trenér Trpišovský uznává, jak jsou tyto zápasy pro boj o prvenství důležité, vítězství v derby mu jednoznačně chybí. „Na titul je potřeba neskutečné kvantum bodů a obrovská herní kvalita, kterou je potřeba neustále navyšovat,“ přemítal po výhře na Slovácku. „Máme o sedm bodů víc než loni touto dobou, a přesto nebudeme hrát v posledním ligovém kole o titul. Navzdory tomu, že jsme vyhráli 25 ze 34 duelů,“ postěžoval si.

Vítězství v nadstavbě nad nepříjemnou Plzní přišlo už v době, kdy náskok Sparty byl těžko k dostižení. Postesknutí fanoušků pražského klubu, že jim „přáteláky“ jdou, je toho důkazem.

Kolo před koncem (doma Mladá Boleslav) má Slavia na kontě 82 bodů. Loni by jí stačily na bouchání šampaňským 78 bodů, je předpoklad, že překoná vlastní zápis z ročníku 2018/19 (83) a vyrovná ten z dalšího mistrovského a plzeňského 2021/22. Nestačí to.

Sparta byla nad její síly.

Červenobílý neúspěch?

Rozladění v Edenu panuje velké. „Třetí rok bez titulu je velký neúspěch,“ vyjádřil se za všechny zklamaný kapitán Tomáš Holeš v rozhovoru pro klubový web po vítězném, leč smutném zápase na Slovácku. „Chtěli jsme podat dobrý výkon, vyhrát. To se povedlo. Se zápasem, jeho výsledkem, jsme spokojeni, ale převládá velké zklamání,“ konstatoval střelec úvodního gólu.

A znovu připomenul, že Slavia opět přišla o mistrovský jásot. „Nevyhráli jsme titul, čekáme na něj tři roky,“ povzdechl si vůdce vršovického týmu.

Tři roky zmarnění… Opravdu? Nejstarší český tým pokaždé skončil na druhém místě. V uplynulém ročníku zvedal nad hlavu domácí pohár MOL Cup, když ve finále vyprášil Spartu na její půdě 2:0. Útočník Václav Jurečka se stal nejlepším střelcem soutěže s 20 přesnými zásahy, šanci obhájit korunu má i letos, na kontě má 17 gólů – stejně jako sparťanský Jan Kuchta – a chybí mu jeden na plzeňského lídra Pavla Šulce.

Nesmírně úspěšná byla letos Slavia na mezinárodním poli, dobyla základní skupinu Evropské ligy, když odstrčila slavný italský AS Řím – domácí dominantní výhra 2:0 vstoupí jistě do klubové kroniky. V osmifinále podala v oslabení statečný výkon proti dalšímu italskému gigantovi AC Milán. V ročníku 2021/22, kdy brala český titul Plzeň, se probojovala do čtvrtfinále Konferenční ligy, kde vzdorovala nizozemskému skvostu Feyenoordu Rotterdam.

Kromě Sparty a snad Plzně by si všechny ostatní kluby její tříletou bilanci s ní vyměnily.

Jenže titul je titul. A unikl už potřetí za sebou. Navíc ho opět získal odvěký a nesmiřitelný rival…

Doporučované