Hlavní obsah

Sladká penaltová loterie. Sparta jde do Ligy mistrů

Foto: Profimedia.cz

Hlavní postava sparťanského večera Lukáš Haraslín.

Sparta odehrála odvetu se švédským Malmö zkušeně, po výsledku 2:0 postupuje do hlavní části Ligy mistrů. V Champions League si tak zahraje poprvé od roku 2005.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sparťané se dočkali. Po 19 letech postupují do hlavní fáze Ligy mistrů a klubová pokladna už teď může počítat nejméně se 460 miliony korun.

V odvetě rozhodujícího souboje o vstup do milionářské soutěže porazila Sparta před vyprodanou Letnou švédského mistra Malmö 2:0 a v součtu s prvním zápasem (také 2:0) je tak její postup suverénní a zasloužený.

Rozhodl Lukáš Haraslín – nejprve z pokutového kopu v 79. minutě a pak geniální kličkovanou ve vápně a nahrávkou na čerstvou posilu Sparty Rrahmaniho.

Online ze zápasu: přečtěte si, jak se rodil sparťanský úspěch

Na Letné se ale úspěch nerodil bez nervů, utkání bylo penaltovou loterií. Brankář Peter Vindahl fantasticky lapil v prvním poločase pokutový kop Christiansenovi. Kdyby hostující hráč proměnil, mohlo být českému šampionovi úzko. Předtím se totéž – nedat penaltu – povedlo jednomu z tvůrců sparťanského úspěchu Veljko Birmančevičovi, ten ovšem střílel, jako kdyby oblékal dres Baníku Ostrava: vysoko nad branku.

Foto: Profimedia.cz

Birmančevič střílí penaltu vysoko nad - první poločas souboje Sparta - Malmö.

V druhém poločase byla Sparta několikrát blízko definitivnímu rozhodnutí, například Kairinen trefil břevno z přímého kopu zhruba 20 minut před koncem. Domácí poslali na hřiště i nejnovější přírůstek a nejdražšího hráče tuzemské ligy Kosovana Albiona Rrahmaniho nebo Angela Preciada, který je pravděpodobně na cestě opačným směrem, tedy z Česka.

Právě na Preciada přišel faul a po něm Haraslínova penalta, která dala razítko na sparťanský postup. Vše korunoval Haraslín akcí, při níž vykličkoval obranu Malmö a Rrahmanimu předložil výzvu k premiérové brance v rudém dresu.

Sparta se soupeře pro ligovou část Ligy mistrů dozví ve čtvrtek večer, kdy počítač vybere osm soupeřů, s nimiž se Letenští utkají. Ve hře budou zajímavá jména: Liverpool, Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Bayern a další soupeři.

Doporučované