Hlavní obsah

Singapur zadržel novomanžele za protest proti majiteli fotbalového klubu

Foto: daaanii1414/X.com

Španěl Dani Cuesta s transparentem před domem, který údajně patří majiteli fotbalové Valencie.

Krátce po příletu do Singapuru napsal Španěl Dani Cuesta na síti X, že se před domem majitele fotbalového klubu Valencia CF vyfotí s protestním transparentem. Nyní je i s manželkou vyšetřován z trestného činu.

Článek

Singapurské úřady zadržely španělský novomanželský pár Daniho Cuestu a Mireiu Sáezovou. Cuesta totiž zveřejnil fotografie před domem Petera Lima, singapurského miliardáře a majitele fotbalového klubu Valencia CF, s transparentem, který magnáta kritizoval.

Když se novomanželé pokoušeli nastoupit do letadla směrem na Bali, na singapurském letišti jim byly zabaveny pasy, informovala starostka španělské Valencie María José Catalová. Zatím není jasné, jakému obvinění dvojice čelí, pokud vůbec nějakému. Podle BBC se bude záležitost projednávat ještě ve středu.

Singapur má jedny z nejpřísnějších zákonů o veřejném shromažďování na světě. Omezení se vztahují i na „setkání“ jedné osoby. Podle vlády jsou nezbytné pro udržení pořádku a bezpečnosti. V roce 2020 byl na základě této legislativy zatčen například singapurský aktivista, který dlouhodobě bojoval za svobodu projevu –⁠⁠ pózoval s plakátem, na kterém byl smajlík.

Lim, jeden z nejbohatších mužů v Singapuru, koupil klub Valencia CF v roce 2014 a stal se jejím prvním zahraničním vlastníkem. Podnikatel je ale velmi neoblíbený u fanoušků oddílu, protože výkony Valencie během jeho působení poklesly.

Krátce potom, co ve čtvrtek novomanželé dorazili do Singapuru, napsal Cuesta na sociální síti X, že se „vyfotí se svojí milovanou vlajkou“, na které je napsáno „Lim Go Home“.

Cuesta zveřejnil sérii fotografií, na nichž na různých turistických místech v Singapuru drží žlutý transparent. Na jednom ze snímků je zachycen luxusní komplex, kde Lim pravděpodobně bydlí.

K fotografii přiložil i video, kde na bránu rezidence umisťuje samolepku s nápisem „Lim ven“, což je ve Valencii běžný jev. Záběry se mezi fanoušky klubu rychle rozšířily a již ve čtvrtek Cuesta poskytoval rozhovor pro fotbalový podcast. Valencia CF mezitím uvedla, že o situaci dvou příznivců klubu v Singapuru ví. „Valencia CF a La Liga jsou v kontaktu se španělským velvyslanectvím v Singapuru, které nás ujistilo, že oběma je poskytováno poradenství a pomoc ve všem potřebném s cílem co nejrychlejšího vyřešení situace,“ uvedl klub v prohlášení.

Španělské velvyslanectví v Singapuru ani singapurská policie na žádost BBC o komentář nereagovaly.

Doporučované