Hlavní obsah

Silná slova, ale slabé výkony. Slovan Liberec se při novém rozletu hledá

Foto: Profimedia.cz

Slovan Liberec je po odehrané třetině soutěže na desátém místě.

Bohatý nový majitel, vysněný trenér, posílený kádr. Slovan Liberec neskrýval vysoké ambice proniknout mezi ligovou špičku. Po deseti kolech, třetině základní části, však zatím tápe.

Článek

Jet na půdu obhájce titulu nalézt ztracené sebevědomí a udobřit si rozladěné fanoušky, to není přívětivá pozice. Slovan Liberec však jinou možnost nemá. Před zahájením ligy se nesla od jeho vedení silná slova o útoku na přední pozice. Realita je však zatím jiná – tápe, hledá se, tomu odpovídají i nepříliš lichotivé výsledky a postavení v tabulce.

Nyní se představí na půdě mistrovské Sparty Praha. Klubu, kde liberecký trenér Radoslav Kováč slavil jako hráč ligový titul. Čeká ho po domácím debaklu v derby s Jabloncem 0:5 těžký úkol – obstát, posílit vnitřní sílu mužstva, uchlácholit rozohněné příznivce.

Úkol hodně těžký. Na druhou stranu – kdy jindy se má tým chytit než při takové výzvě?

Nezkušený majitel

Až s nezdravou pompou vstupoval Liberec do probíhajícího ligového ročníku. Začátkem dubna zaznělo oficiální prohlášení, že se novým majitelem stává podnikatel Ondřej Kania, který od prvopočátku netajil úmysly dostat Slovan na špici českého fotbalu.

Skončila tak pochmurná éra předchozího majitele Ludvíka Karla, jenž byl propojen s bývalým komunistickým režimem, a i proto odmítal jakékoli mediální výstupy.

Klub však nasbíral trofeje, dosáhl na tři mistrovské tituly 2001/2002, 2005/2006 a 2011/2012 a dokázal se prosadit i na mezinárodní scéně. Fungoval i jako hospodářská jednotka. Nejvyšší muž několik let budovaný kádr neúprosně rozprodal, největší hvězdy výhodně zobchodoval, sportovní vedení a trenéra postavil před holý fakt vyhledat náhrady a pracovat od nuly. „Ale nikdy nikomu nedlužil, mzdy byly každý měsíc v řádném termínu na účtu,“ prozrazuje bývalý trenér Pavel Hoftych.

S novým milionářem v zádech tohle mělo odpadnout. Peníze budou, šetřit se nemusí, nikdo se prodávat nebude – zněl vzkaz. Ve fotbalovém prostředí se však vyžaduje i určitá obezřetnost, opatrnost, přizpůsobení se zvyklostem. Když Kania vyhlásil, že na posily vydá 80 milionů korun, funkcionáři klubů i agenti se zachovali naprosto tržně – požadovali za hráče, které si Liberec vyhlédl, mnohem vyšší částky. Nebylo to moudré prohlášení – neslo se českým fotbalem.

Vysněný trenér

A přišel další krok: už na konci uplynulého ročníku, v němž Slovan skončil na deváté příčce, tedy těsně v horší půlce tabulky, se vědělo, že zkušený trenér Luboš Kozel, jenž dobře znal liberecké poměry, nebude pokračovat, nebude mu nabídnuto prodloužení smlouvy.

Na jeho místo byl vybrán čtyřiačtyřicetiletý Radoslav Kováč, mistr Evropy do 21 let z roku 2002, jenž prošel Spartou, anglickým klubem West Ham United, Spartakem Moskva nebo švýcarskou Basilejí.

Trenérské řemeslo zahájil ve Spartě Praha jako asistent (2017–2019), uznání si vydobyl především na lavičce Pardubic (2022–2004). Získal renomé mladého progresivního odborníka, jenž umí mužstvo připravit na moderní způsob hry i morálně nabudit. „Kovi je chytrý trenér, zažil jsem ho jako hráče i jako asistenta ve Spartě, v Pardubicích odvedl velký kus práce, kluci za ním šli,“ přivítal jeho angažmá brankář David Bičík, jenž se výrazně podílel na posledním libereckém titulu.

Facka v derby

Jenže ve fotbale se počítají především výsledky. A ty Liberec nemá. Tedy takové, jaké by si vedení s finančními možnostmi a drahými posilami představovalo. „Slovan Liberec své ambice neskrývá, ale zatím je to spíš zklamání,“ konstatovala známá tvář fotbalového dění bývalý útočník Petr Švancara. „Když ne vysloveně herní, tak určitě výsledkové. Spadnout po osmi zápasech do pásma boje o udržení nechtěli,“ upozorňoval po ztracené výhře s Bohemians, kdy mužstvo dovolilo hostům vyrovnat.

Jenže po výhře na Dukle přišla ještě horší facka: ostudná prohra v podještědském derby s Jabloncem 0:5. „Pro mne šok,“ neskrýval Milan Fukal, bývalý český reprezentant, jenž patří mezi jablonecké legendy. „Může se prohrát, ale ne takhle ostudně. Neviděl jsem nic. Žádné nasazení, bojovnost, natož nějaké fotbalové dovednosti. Jenom trapné představení,“ nešetřil kritikou na adresu libereckého soka.

Rozladění v Liberci bylo velké. Několik fanoušků hráče dokonce napadlo. „Nikdy jsem se tak nestyděl,“ hlesl zklamaně mladý majitel. Přiznal, že hráčům promluvil do duše, na kobereček byl přizván – zatím bez větších důsledků – i trenér Kováč. A Kania si rýpl i prohlášeními, jak se musel ohánět, aby se vypracoval v mocného a bohatého muže, jak se má chovat vítěz.

Nevhodné výroky

Přitom nevhodnými výroky rozjitřil atmosféru před derby sám. „Nepřípustné,“ odmítá je Fukal. „Přirovnání jako „perla severu“ a ještě mnohem horší podceňování, či dokonce zesměšňování jabloneckého rivala,“ vypichuje ty nejméně přijatelné. „Nevím, proč si to tito lidé neodpustí. Jenom vztahy vyhecoval,“ prohlašuje účastník mistrovství Evropy 2000.

Jednání mladého podnikatele vůbec nechápe. „Proč to říkal? Proč se nestará o svůj klub? Měli si říct: Pojďme nejdřív postavit nějaký základ, aby mužstvo fungovalo, pak přidávejme patra,“ doporučuje bývalý obránce německého Hamburgeru SV.

Nutno přiznat, že Kania si přešlap uvědomil, omluvil se, ostudné derby se však nesmazalo.

Pomsta chutná zastudena

Výhra nad rivalem byla velkou satisfakcí pro odstaveného trenéra Kozla, jenž po nuceném odchodu z Liberce usedl na lavičku v Jablonci. „Hodně ho nastartoval,“ rozebírá Fukal. „Poté, co mu v Liberci nový majitel provedl, když jasně dal najevo, že mu jako odborníkovi nevěří, cítil utkání jako velkou výzvu,“ vžívá se do trenérových pocitů. „Moc jsem Lubošovi přál, aby uspěl,“ nezakrývá svůj vztah ke klubu, který ho vychoval.

Trenér Kozel neskrýval radost nad výhrou, ale ošklivě se o rivala, kde zanechal také kus svého života, neotíral. Naopak uznával, že letní posily nebyly marné. Zdůraznil především, že jde o rychlostní typy.

Jenže Liberec sázel především na partu a bojovnost, morální vlastnosti stály za třemi mistrovskými tituly.

Chce to čas

I když se nedaří, liberecký projekt nikdo nezatracuje. „Jsem přesvědčen, že až si to sedne, půjde tým nahoru,“ vlévá Severočechům naději Švancara. „Slovan prošel velkou přestavbou kádru a potřebuje čas,“ přidává se Bičík. „Souhlasím s názorem, že klub jde po dobré cestě a mohl by konkurovat nejlepším,“ zdůrazňuje.

Ani velký kritik Fukal tým do budoucna neodepisuje. „Na začátku ligy jsem prohlašoval, že projekt Liberce s novým majitelem, trenérem, lidmi, hráči, s novou koncepcí si musí nejprve sednout, což chce čas. A třeba i delší,“ připomíná. „A pořád si za tím stojím,“ neustupuje od svého názoru a nabádá k trpělivosti.

Fotbalová liga má tu přednost, že možnost nápravy přichází velice záhy. Po reprezentační přestávce znovu roztáčí svá kola, Slovan se představí na pražské Letné, na hřišti mistra.

Proslýchá se, že nový majitel severočeského klubu si jako vzor vzal právě Spartu, kde jeden z nejbohatších českých podnikatelů Daniel Křetínský léta rval do rudých investice, aniž by přicházely adekvátní výsledky. Ty se dostavily v podobě dvou titulů a účasti v Lize mistrů až v poslední době.

Jestli je cesta pumpovat do mužstva peníze, nehledět na výdaje a kupovat drahé posily i pro Liberec, ukáže teprve čas.

Dosavadní zápasy v probíhajícím ročníku Chance Ligy

1. kolo Karviná–Liberec 1:3, góly Višinský, Ševinský, Tupta

2. kolo Liberec–Olomouc 1:1, gól Nyarko

3. kolo Liberec–Slavia 0:1

4. kolo Teplice–Liberec 2:1, gól Gning

5. kolo Liberec–Pardubice 3:0, góly Hlavatý 2, Frýdek

6. kolo Ostrava–Liberec 2:0

7. kolo Liberec–Plzeň 1:1, gól Tvrdoň (vlastní)

9. kolo Liberec–Bohemians 2:2, góly Tupta (pen.), Icha

10. kolo Dukla–Liberec 1:4, góly Letenay 2, Hlavatý, Višinský

11. kolo Liberec–Jablonec 0:5

Bilance: 10. místo, 12 bodů

Související témata:
Radoslav Kováč

Doporučované