Hlavní obsah

Sázkařské gangy se tu cítí příjemně. Klíčem jsou práva na data, říká expert

Foto: archiv Francesca Barancy, Seznam Zprávy

Italský právník Francesco Baranca hledá zmanipulované fotbalové zápasy od roku 2010.

V novém světovém žebříčku patří Česku druhé místo v počtu zmanipulovaných fotbalových zápasů. Za Brazílií. Uznávaný italský expert na boj proti match fixingu Franceso Baranca nabízí řešení.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sázkařské gangy, které manipulují fotbalová utkání, mají žně především v přípravném období, v zápasech na zastrčených hřištích. Ovšem ani se startem sezony v kriminální činnosti nezahálí.

Na radaru společností, jež monitorují podezřelé sázky, byl například nedávno i duel druholigové Chrudimi, která si naplánovala netradičně v týdnu mezi mistrovskými zápasy přípravný mač, Chlumec porazila 6:5 a na vyšší počet branek byl zaznamenán podezřele vysoký počet sázek. I přes netradičně vysoký výsledek se úmyslné ovlivnění utkání prokázat nepodařilo.

Ojedinělý případ to však není. Ostatně v aktuálním žebříčku Sportradaru je Česko v počtu zmanipulovaných utkání na druhém místě. Za Brazílií…

„Problém ovlivňování zápasů v České republice běží již řadu let,“ vypráví v rozhovoru pro Seznam Zprávy Francesco Baranca, uznávaný expert na boj proti match fixingu ze Sport Integrity Team. Italský právník od roku 2010 hledá „cinknuté“ mače po celém světě. Poslední roky působil jako prezident etické komise ukrajinské fotbalové asociace. Dohlížel i na rozsáhlé vyšetřování v roce 2018, kdy bezpečnostní složky udělaly kvůli podezření z ovlivňování utkání ojedinělý zátah ve 35 ukrajinských klubech a zatkly jednoho rozhodčího.

Proč se sázkařským gangům v Česku tolik daří?

Myslím si, že proti těmto problémům se nikdy nereagovalo příliš tvrdě, takže se tu sázkařské gangy cítí příjemně. V posledním období se vedle fotbalu jedná také o stolní tenis.

Kolik je v České republice ročně zmanipulovaných zápasů?

Poslední díl byl v českém poháru před pár týdny a každý rok, i když se plně nevěnuji českému fotbalu, je snadno odhalitelných minimálně 10 až 15 zmanipulovaných zápasů. A rozdíl oproti jiným zemím je ten, že tady se to v posledních deseti letech děje pravidelně každý rok.

Dělá Fotbalová asociace ČR (FAČR) dost proti korupčnímu jednání?

Nejsem zasvěcený do českého fotbalu, abych mohl hodnotit práci české asociace, ale obecně všechny fotbalové asociace čelí problémům s ovlivňováním zápasů velmi slabě, protože jim chybí znalosti a vůle. K boji proti ovlivňování zápasů jsou potřeba kompetence a dovednosti a vlastně nikdo z fotbalových asociací není ochoten do toho investovat a podstoupit to.

Tak jinak. Co byste českému fotbalu poradil? Máte velké zkušenosti.

Že bojovat proti ovlivňování zápasů je možné, ale je třeba zcela změnit přístup a pochopit, že integrita může být ziskem, nikoliv nákladem. Monitoring v reálném čase, transparentnost, rychlá reakce, nebát se o problému mluvit a přísná regulace sázkařských dat, se zastavením sázek v případě podezřelých vzorců sázek. A za půl roku bude match fixing jen vzpomínkou.

Skutečně?

Jak jsem již řekl, klíčem k úspěchu v boji proti ovlivňování zápasů jsou kompetence, nepřehlížení problémů a regulace sázkařských dat. Pokud bude jeden tým fixlovat, bude stačit přestat nabízet jeho zápasy. Problém lze snadno vyřešit.

Na rozdíl od Slovenska, kluby v Česku mají účast na preventivních přednáškách integrity manažera dobrovolnou, nikoli povinnou. Je to špatně obzvláště v případě mládeže?

Prevence je důležitá, ale bez důsledné kontroly není nic. Udělal jsem stovky přednášek pro fotbalisty různých zemí, například v Itálii, Španělsku a na Ukrajině. Hráči rozumí jen jazyku kontroly, nemá smysl jim výchovně jen říkat, že ovlivňování zápasů je špatné, musí si osahat kompetence a přísné kontroly.

Co jste říkal na to, že někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr vyvázl od soudu s podmínkou?

O tomto interním vyšetřování a rozhodnutí nic nevím, takže se nemohu vyjádřit k žádnému soudu a rozsudku.

Jaký je v současné době největší problém ve fotbale, pokud jde o ovlivňování zápasů?

Největším problémem je neustálý nárůst případů ovlivňování zápasů po celém světě a skutečnost, že se nyní hodně týká mládeže a žen. S mými dvěma kolegy Chrisem Rasmussenem a profesorem Declanem Hillem jsme v rámci projektu pro univerzitu v New Havenu začali sdílet naše informace a dovednosti v odhalování ovlivňování zápasů. Jen v červenci jsme s omezenými nástroji a bez umělé inteligence odhalili více než 200 zápasů za méně než dva měsíce, a většina z nich byla fotbalových. To jsou šílená čísla!

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

A jakým problémům bude fotbal v tomto ohledu čelit v budoucnu?

Ženy, mládežnické soutěže a nižší ligy, nabídka sázek se stává šílenou. Už teď je možné sázet na soutěže velmi nízké úrovně, kde je možnost korumpovat hráče extrémně snadná. To je třeba zastavit a zakázat. Pokud se to nestane, tak se ovlivňování zápasů stane v těchto soutěžích normou.

Je problémem i to, jak se kupčí se sázkařskými daty? Že si je svazy nedokážou zobchodovat samy a lépe a finance vrátit do své integrity?

Práva na data jsou klíčem k problému a prostřednictvím reglementace je možnost, jak problém vyřešit. Začněme od něčeho velmi jednoduchého – když se zápas nenabízí, není možnost ho ovlivnit. To je logické. Některé soutěže by se zkrátka neměly nabízet a je nesmírně snadné je zablokovat, zatímco jiné by měly mít přísná pravidla. A zase kluby zatím mají jen problémy se sázkami a ne s nějakou kompenzací, to se musí změnit. Poskytovatelé sázkařských dat se musí přestat chovat jako predátoři. Šílené je, že svazy platí za integritu, přitom by měly dostávat peníze za data…

Jak tedy vnímáte společnost Sportradar, která se zabývá monitorováním zápasů, ale zároveň se sázkařskými daty obchoduje?

Sportradar a další poskytovatelé, kteří jednají také v oblasti integrity, představují jeden z největších střetů zájmů, jaký jsem kdy viděl. Vydělávají spoustu peněz prodejem dat sázkovým kancelářím a tím vytvářejí možnost ovlivňování zápasů. Tvrdí, že vidí všechno, ale nadále nabízejí také sázková data týmů, i když vědí, že jejich zápasy byly dříve ovlivňovány. A na závěr natáhnou ruku k fotbalovým asociacím jednotlivých zemí a konfederacím a chtějí po nich peníze za integritu… To je nechutné.

Foto: archiv Francesca Barancy, Seznam Zprávy

Francesco Baranca poslední roky čistil od korupce fotbal na Ukrajině.

Proč jste po zvolení Andreje Ševčenka do čela ukrajinského fotbalu skončil jako prezident etické komise ukrajinské asociace?

Na Ukrajině byla moje práce opravdu úspěšná, ovlivňování zápasů kleslo ze sta na nulu. Vyhráli jsme jako jediná asociace v posledním období třikrát u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS), včetně jednoho doživotního zákazu pro trenéra. A navíc asociace dříve a teď i kluby dostaly pěkný zisk z prodeje sázkařských dat. Takže si myslím, že moje chyba byla hájit předchozího prezidenta. Když se pan Ševčenko stal prezidentem, tak mi řekl, že určitě budeme pokračovat nějakou formou konzultací, a od té doby jsem ho neviděl. Mám obavy, že se na Ukrajině může vrátit ovlivňování zápasů.

Na Ukrajině je velká korupce. Jak se promítla do fotbalu?

Co se týče korupce v zemi a korupce ve fotbale, Ukrajina je na jednu stranu nejhorší, ale zatím je považována za jednu z nejlepších zemí na světě, co se týče zachytávání ovlivňování zápasů. Jsou země s velmi nízkou úrovní korupce, jako je Finsko, které jsou v tuto chvíli ničené ovlivňováním zápasů. Hodně také záleží na tom, odkud hráči pocházejí a jaká kontrola probíhá.

Prý vám na Ukrajině někdo prohledal byt a musel jste mít osobní ochranu, je to pravda?

Ano, po určitou dobu mě kvůli vážným výhrůžkám musel hlídat osobní strážce. Ale jak jsem vždycky z legrace říkal, víc se bojím některých zainteresovaných stran než fixlujících hráčů.

Cítíte, že vaše činnost se zdaleka nezamlouvá všem?

Zřejmě se nelíbím tomu, kdo ovlivňuje zápasy. Jsem si jistý, že ukrajinské sázkařské gangy mě nenávidí. Ale jsem si také stoprocentně jistý, že mě nemá ráda i spousta dalších obyčejných lidí, protože vím, že mě některé velmi důležité osoby ve fotbalovém světě stigmatizují a skákaly štěstím, když se dozvěděly, že už na Ukrajině nepracuji.

Je problém integrity manažerů, že jsou pod neustálým tlakem a když rozkryjí nějakou kauzu, tak místo veřejného ocenění na ně tlak z fotbalu ještě sílí?

Ve skutečnosti jsem byl předsedou etické komise, nikoliv pověřencem pro integritu. Znám některé brilantní výjimky integrity manažerů, ale celkově je jejich úroveň v Evropě extrémně nízká. Mají omezené kompetence a to znamená, že většina případů není odhalena nebo vyšetřena. Pro mě je práce integrity manažerů velmi podobná státním zaměstnavatelům v Itálii. Snaží se přežít a to je vše.

Dělá UEFA a FIFA dost v boji proti match fixingu?

Pokud by UEFA a FIFA dělaly dost, mělo by případů ubývat, ne přibývat. Minulý týden jsme už měli případ v Konferenční lize a velký problém je, že jako obrovské instituce nemohou říct: „Ok, posledních dvacet let jsme to dělali špatně.“ Takže se vlastně na této úrovni nikdy nic nezmění. A také tam chybí kompetence, což je klíčové.

Kam byste chtěl v budoucnu zamířit?

Obávám se, že svět integrity udělá všechno pro to, aby mě bojkotoval a vyloučil, ale já se nevzdám a budu bojovat za integritu. A také za správné kompenzace pro kluby v otázce finančních zisků za sázkařská data a budu tvrdě bojovat za to, aby se nedalo sázet na mládežnické zápasy.

Máte i politické ambice?

Myslím, že jsem na politiku příliš přímočarý. Politika je umění kompromisu a já jsem vlastně v kompromisech ten nejhorší.

Článek vznikl s pomocí Miloslava Jančíka.

Doporučované