Hlavní obsah

Rrahmaniho chválil i Hagi. Překonat sparťanský odkaz Kuchty však bude výzva

Foto: Profimedia.cz

Kosovský útočník Albion Rrahmani je hlavní útočnou posilou Sparty nejen pro Ligu mistrů.

Za 72 minut stihl už dva góly dát a jeden připravit. Vypadá to, že ani s dalším cizincem Albionem Rrahmanim nesáhla Sparta vedle. Nahradit syčáka Jana Kuchtu ovšem nebude snadné.

Článek

Když zpozoroval, že na křídle přebírá míč krajan Krasniqi, zastavil pohyb středem do vápna, tím se snadno zbavil strážce Čiháka, odskočil si na hranici pokutového území, ukázal rukou, kam chce dostat přihrávku, provedl dva letmé doteky levou a pravou nohou a třetím uklidil balon placírkou něžně k tyči.

Jasně, nebýt teče Čihákovy holeně, nebylo to zrovna úplně k tyči, ale i tak první trefa kosovského útočníka Albiona Rrahmaniho v české lize, kterou pečetil výhru Sparty v Hradci Králové 2:0, naznačila, jak mazaného střelce si mistr za rekordní sumu přesahující 100 milionů korun z Rapidu Bukurešť pořídil.

„Uklidil to s ledovým klidem. Neuvěřitelný zabiják ve vápně, což ukázal už proti Malmö,“ vypíchl spoluhráč Tomáš Wiesner.

V součtu s kvalifikací Ligy mistrů proti Malmö (2:0) strávil Rrahmani na hřišti ve sparťanském jen 72 minut, přesto mu to stačilo na působivé entrée; zaznamenal dva góly a jednu asistenci. „To je velká věc. Musí si to vychutnat,“ chválil posilu trenér Lars Friis s tím, že brzké střídání v 50. minutě bylo dohodnuté předem. „Bylo v plánu vystřídat ho zkraje druhé půle, protože mu došly síly. Schytal malý náraz, takže jsem se rozhodl ho vystřídat ihned. Nebyl ale zraněný, už o přestávce jsem se s ním dohodl na střídání,“ vysvětlil.

Čtyřiadvacetiletý hroťák dal v minulé sezoně rumunské soutěže 17 branek a byl třetím nejlepším střelcem. Zanechal skvělý dojem, chválil jej také legendární rumunský fotbalista Gheorghe Hagi. V rozhovoru pro server Fanatik řekl, že jediné, co Rrahmanimu zatím chybí, je více síly, protože herní inteligenci a rychlost má na vysoké úrovni. „Zajímavý hráč, zanechal tady stopu. Dobře se pohybuje a cítí hru,“ řekl Hagi.

Podobně jej chválil také Adrian Ilie, bývalý útočník Valencie či Galatasaray Istanbul. „Rrahmani je velmi dobrý, užitečný pro tým. Je to nejlepší útočník, který přišel do Rumunska za posledních pět let. Rapid přivedl hráče, který dělá rozdíl. Je to hráč s nejlepší kvalitou v Superlize. Technický, cítí hru a dává góly.“

Předtím působil v Ballkani, kde se v ročníku 2022/23 stal s 21 trefami nejlepším kanonýrem kosovské ligy. Rapid jej kupoval za 600 tisíc eur a podle vyjádření vedení klubu do Sparty Rrahmaniho prodal ze pět milionů eur a 15 procent z dalšího prodeje. To je slušné zúročení investice za jediný rok, i kdyby cena byla spíše 4,2 milionu eur.

Jak v Ballkani, tak v Rapidu nastupoval po boku Ermala Krasniqiho, jenž na Letnou přišel v červnu. Vážný zájem o něj projevilo více klubů v čele s Glasgow Rangers. Na seznamu posil jej měla také Slavia, avšak nakonec upřednostnila nákup Tomáše Chorého z Plzně. A kosovského reprezentanta ulovila Sparta, třebaže se očekávalo, že zamíří spíše do jedné z top pěti evropských soutěží, jak bylo a je jeho cílem. „Doufám, že se dostanu do pěti nejlepších lig v Evropě,“ sdělil svůj cíl rumunským médiím.

Přesně to zapadá do koncepce Sparty, která přivedla hladového hráče, jehož může dále zpeněžit, až odvede dva tři roky dobré práce. „Albion má ve svém věku velký potenciál se nadále rozvíjet. Dokáže být velmi produktivní, což dokládají jeho statistiky z posledních dvou sezon. Věříme, že v našem herním stylu se bude ještě zlepšovat,“ uvedl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

„Je to skvělý skauting. Tomáš Rosický umí,“ chválí Tomáš Jun, bývalý sparťanský útočník a dnes hráčský agent. „Rrahmani šel na pár minut v kvalifikaci Ligy mistrů, dal gól, teď v lize také. Je vidět, že góly dávat umí, to je hlavní.“

Nedocenitelný syčák

V kosovské reprezentaci debutoval loni v září v kvalifikaci o mistrovství Evropy proti Rumunsku. Dosud si za národní tým připsal pět startů, na premiérovou branku čeká. Ve Spartě má nahradit Jana Kuchtu, třebaže stylem hry připomíná spíše Tomáše Čvančaru. Každopádně zacelit díru po Kuchtovi je solidní výzva, když uvážíme jen jeho čísla za dva roky na Letné: 92 zápasů, 37 gólů, 20 asistencí a především dva tituly a český pohár.

„Dál asi není co dodávat,“ uznale kývne někdejší trenér Sparty Václav Jílek.

„Kuchta byl typ klasického střelce, zabijáka ve vápně, tam byl hrozně nepříjemný. Pamatuji si ho ještě z Bohemky, kde nebyl na takové úrovni, ale ve Slavii i Spartě už byl zabiják,“ doplňuje bývalý obránce Sparty či Plzně Roman Hubník.

Navíc Kuchtův velký přínos pro mužstvo byl rovněž v práci bez míče při presinku, který byl pro obránce otravný, asi jako když se snažíte brčkem vypít v létě limonádu, jenže ta vosa vám nedá pokoj. Je jedno, kolikrát se oženete, otráví vás natolik, že už si příště dáte raději vodu. „Spoustu balonů si vybojoval vyloženě sám, že zatlačil obránce, který udělal chybu, a z toho pak těžil,“ oceňuje Hubník.

„Nechtěl bych u útočníka dát za nejsilnější stránku obrannou činnost, ale Honzu si pamatuju už z reprezentační jednadvacítky a je to vítězný typ. Jeho mentalita může mužstvu pomoct, nakazit ho. Je to na hřišti takový hajzlík, co hráče vyprovokuje. Šíří kolem sebe takovou energii, ne každý ho má rád. Chcete ho mít v týmu, ale nechcete proti němu hrát. Je pracovitý i gólový. Pro Spartu byly tyto přednosti v danou chvíli nedocenitelné,“ pokračuje Jílek, nyní kouč reprezentační osmnáctky.

Provokující syčák Kuchta je ovšem také typ hráče, který nelibě nese, když chybí v sestavě. „Pořád chce být na hřišti a těžce nese, když na něm není,“ souhlasí Jílek.

Přestup do dánského Midtjyllandu si Sparta vyhodnotila jako přínosný pro všechny. „Kuchta mi bude samozřejmě chybět. Chce vyhrávat, týmu toho hodně dal. Vstřelil spoustu gólů, představoval hrozbu vepředu. Musím říct, že je to skvělý kluk. Bylo nezbytné ho prodat? Kuchta chtěl odejít, snil o zahraničí. Když se k nám připojil po Euru, řekl jsem mu, že mu nebudu stát v cestě, protože nám hodně pomohl. Slíbil jsem mu, že mu s odchodem pomůžu, pokud udělá maximum,“ pověděl Friis. „Teď máme dobré útočníky, přišel Rrahmani, Victor Olatunji ukázal svou hodnotu. Tuci je hráč, který dává gól pokaždé, když je na hřišti. Konkurence v útoku byla těžká. Myslím si, že i pro Kuchtu bylo nejlepší odejít, aby si víc zahrál. Odešel do skvělého klubu s dobrými lidmi, kteří mu jakožto cizinci pomůžou. Myslím si, že tam dobře zapadne.“

Sázka na zahraniční posily

Příchod usměvavého mládence Rrahmaniho potvrdil sparťanskou orientaci na zahraniční trhy, což ale nemá být trend. „Prvotně se Sparta vždy dívá do své akademie,“ podotýká sparťanský ředitel komunikace Ondřej Kasík.

Faktem je, že potřebnou kvalitu Rosický teď nachází spíše v cizině než v české soutěži. A stále ještě za rozumné finance. „Našel si svůj směr, buď severský, nebo albánský, kosovský. Vychází mu. Jednou se už zahraniční cestou vydali, ale to nebylo ještě tak promyšlené, neviděl jsem v tom smysl. Teď si myslím, že Tomáš Rosický ví, co dělá,“ řekl bývalý sparťanský záložník Tomáš Přikryl.

„Sparta si to vyhodnotila tak, že na kvalitu, kterou chtějí, tady nedosáhnou. Typologie českých hráčů se liší od toho, co Sparta chce, a proto sahá do zahraničí. Ale i Slavia si pomáhá severskou cestou. Sparta chce kvalitu a v českém prostředí ji nenachází,“ doplňuje Jílek.

Ani s Rrahmanim by neměla sáhnout vedle.

Související témata:
Albion Rrahmani

Doporučované