Hlavní obsah

Zběsilý podzim. Na Letné i v Edenu budou muset pracovat s daty o únavě

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová Sparta Praha se těší z Ligy mistrů po 19 letech.

České fotbalové rivaly čekají krásné zápasy v Evropě, ale také pořádně nabitý program. Kdo ho zvládne lépe, přiblíží se k titulu. Jak rotovat se sestavou?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na úvod malá ukázka z natřískaného fotbalového podzimu českých zástupců v Evropě: zatímco Spartu čeká 23. října svátek v Lize mistrů na půdě anglického šampiona Manchesteru City, Plzeň o den později v Evropské lize hraje v PAOK Soluň. O nadcházejícím víkendu pak přivítá Spartu v domácí soutěži. SlaviaMladá Boleslav to mají podobně.

Kdo zvládne zběsilý program lépe, přepínání z rozlišných úrovní, náročné cestování a citlivou rotaci sestavy, přiblíží se k vytouženému titulu. V banku je téměř půl miliardy korun za přímý postup do příštího ročníku Ligy mistrů.

„Není to pro ty kluby úplně ideální, i když mají široký kádr. Bude to hrozně náročné, zejména podzim bude pro ně masakr,“ říká bývalý obránce Sparty a Plzně Roman Hubník.

Všechny klubové pohárové soutěže prošly revoluční změnou. Hrát se budou ligovým systémem s jednou společnou tabulkou a se 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v základní části neutkají dvakrát, odpadly odvety. I tak počet zápasů vzrostl. Do vyřazovací fáze postoupí 24 klubů, nejlepších osm přímo do osmifinále. Na rozdíl od minulých sezon se nebude propadat do jarní části nižších soutěží.

„V tom modelu bude v krátkém časovém úseku hodně zápasů, ale Sparta i Plzeň už v podobném režimu fungovaly v minulé sezoně,“ upozorní někdejší trenér Sparty Václav Jílek, který nyní vede českou reprezentaci do 18 let.

„Plzeň se s tím vypořádala naprosto skvěle, i s Fiorentinou byla schopná konkurence. Už ví, jak s tím pracovat, a šíře kádru narostla. Jsou schopni to protáčet, i když asi ne úplně adekvátně, když se protočí sestava celá. Pak ten výkon není takový,“ připomene Jílek nedávný zápasy Sparty se Slováckem, v němž trenér Letenských Lars Friis protočil devět hráčů oproti kvalifikačnímu utkání o Ligu mistrů s Malmö a byla z toho domácí plichta 2:2.

V lecčems pro Spartu poučná.

Kolik hráčů rotovat? Poradí fitness data

„To je o míře poznání, co si mohou dovolit. Sice za to zaplatili dvěma body, ale pro ně je důležitější poznání, jakým způsobem rotovat hráče,“ podotýká Jílek. „Bude to obrovská zátěž na hráče, jsem ale přesvědčený, že se nepromítne do toho, že by ta mužstva v lize měla strádat. Kádry mají dimenzované natolik, že pokud nevypadne pět hráčů, budou schopni utkání zvládat i na domácí scéně.“

Hubník přidá poznatky z hráčské kariéry, ve které okusil za Plzeň top zápasy v Lize mistrů s Realem Madrid či Bayernem Mnichov. „Když se za nás protočilo devět kluků, tak to bylo strašné množství. Čtyři je maximum. Já jsem byl rád, když jsem hrál pořád a jen regeneroval. Měl jsem herní rytmus,“ líčí. „Nikdy jsem nebyl iniciátor, který by chtěl pošetřit. Jednou mi to řekl trenér, ale to bylo z jeho hlavy. Chtěl jsem hrát všechno.“

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

Jak pošetřit hráče, to je pro trenéry mnohdy oříšek. Většina chce jako Hubník hrát všechny zápasy, jde také o finanční prémie, avšak v dnešní době se trenéři nedívají jen na pocit hráče, ale rovněž na fitness data.

„Trenér musí mít cit, nemůže hráče zavařit, protože riziko zranění je pak obrovské,“ kývne Hubník a Jílek doplní: „Velkou roli hraje individualita, ale je to plně v rukou kondičních specialistů, vědí, kdy hráči padají do útlumu. Tahle zpětná vazba fitness koučů je důležitá. Z těch čísel únavu hráčů vyčtou. Někteří hráči vám hrát budou, víte, že to zvládnou. Je rozdíl, jestli zatížíte pětadvacetiletého, nebo pětatřicetiletého hráče. Správné nastavení, co bychom chtěli od hráčů, je, že chtějí hrát všechno, ale vy si to jako trenér musíte vyhodnotit.“

Sám si vybavuje, jak ještě v Sigmě chtěl před odvetou předkola Evropské ligy v Seville protočit více hráčů, leč užší kádr mu tolik možností nedával. „Potřebovali jsme v Seville novou krev, byli unavení,“ vybaví si.

Podzimní část ligy končí v půlce prosince, základní části pohárové Evropy se hrají až do konce ledna.

Pohároví zástupci si mohou své zápasy v lize překládat, ovšem možností kvůli nabité termínovce není tolik. Sympatičtější je víra ve vlastní schopnosti – a schopnosti náhradníků, že na domácí soutěž postačí. A také to, že nebudou dotčení, pokud místo velkých zápasů na nasvícené evropské půdě budou dostávat šanci třeba jen v české soutěži. „Je jednoduché říct, že takhle ti hráči nebudou uvažovat, ale pracujete s lidmi, s egem každého, ty faktory tam budou hrát roli. Ale pokud máte správně nastavené principy a mužstvo je zdravé, jak to vnímám ve Spartě, Slavii i Plzni, tak rozhodnutí trenéra respektují, byť cítíte, že hráč není spokojený, ale to je dobře,“ poznamená Jílek.

Pět společných soupeřů

Slávisté vstoupí do hlavní fáze Evropské ligy 25. září v Razgradu proti Ludogorci, Plzeň se další den představí ve Frankfurtu. Ještě předtím o víkendu Slavia vyzve Plzeň v lize. Mimochodem, mají hned pět společných soupeřů v Evropě – Frankfurt, PAOK Soluň, Ludogorec Razgrad, Anderlecht Brusel a Bilbao. Bude zajímavé pozorovat, jak si s nimi povedou a kolik hráčů protočí.

Před prvním derby ligového ročníku 5. října čeká Spartu utkání ve Stuttgartu a Slavia hostí Ajax Amsterdam. Další ukázka z diáře.

Červenobílé v úvodních čtyřech kolech bude hned třikrát čekat venkovní zápas. V závěrečném osmém utkání 30. ledna přivítají Malmö, které ve čtvrtém předkole Ligy mistrů vypadlo se Spartou. Plzeň se s úvodním soupeřem Slavie Ludogorcem utká ve druhém kole doma, hlavní fázi uzavře v Bilbau. Až na první kolo budou hrát své zápasy Evropské ligy Slavia i Viktorka ve stejný den. V nejatraktivnějším utkání Západočeši 12. prosince přivítají slavný Manchester United.

Program českých týmů v evropských pohárech

Program Sparty v Lize mistrů:

1. kolo - 18. září: 18:45 Sparta Praha - Salcburk

2. kolo - 1. října: 18:45 Stuttgart - Sparta Praha

3. kolo - 23. října: 21:00 Manchester City - Sparta Praha

4. kolo - 6. listopadu: 21:00 Sparta Praha - Brest

„Už jsem si psal o lístek,“ usmívá se Hubník, plzeňská ikona.

Oceňuje, jak byla Viktorka nachystaná na prodej klíčového stopera Robina Hranáče do Hoffenheimu a obratem oznámila příchod kapitána Partizanu Bělehrad Svetozara Markoviće. „Skauting je tam velice dobrý. Po úspěšné sezoně Hranáče čekali zajímavou nabídku.“

Riziko, že by české účastníky mohly negativně ovlivnit případné výrazné nezdary v Evropě proti světové kvalitě, nepovažuje Jílek za velké. „Myslím, že takhle nikdo neuvažuje, že je to za odměnu, anebo aby to neskončilo jako v případě Sparty s Liverpoolem. Ponaučení ve Spartě už proběhlo,“ domnívá se. „Budou to brát jako příležitost konfrontace se špičkou, jestli jsou už o krok dál a jsou schopni se poměřovat s top týmy tak, aby to neskončilo takovým rozdílem jako s Liverpoolem. Myslím, že to berou jako obrovskou výzvu. Pokud by Sparta postoupila do eliminační fáze, byl by to skvělý výsledek,“ drží pěsti.

A jak se pohárové snažení promítne do bojů o domácí ligový trůn?

„Plzeň pražská ‚S‘ hodně potrápí, ale věřím Spartě i potřetí,“ tipuje Hubník.

„Nedokážu si představit, že by Slavia potřetí nebyla úspěšná. Neopomíjel bych Plzeň. Není tady jednoznačný favorit, trojice je silná, má své přednosti i nedostatky. Netroufám si tipovat, ale myslím si, že Slavia si to nenechá už vzít,“ přemítá Jílek.

Rozložení sil, psychických i fyzických, může sehrát důležitou roli.

Doporučované