Hlavní obsah

Český klubový fotbal je čím dál lepší, ukazují data

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Chorý byl jedním z nejviditelnějších přestupů tohoto léta.

Čím dál víc peněz, čím dál víc cizinců, čím dál víc diváků. Přestupní okno v nejvyšší české fotbalové lize se zavřelo, vylepšené jsou nejen týmy, ale i celá soutěž, jak ukazují data.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po výprasku v Gruzii se to může zdát jako odvážné tvrzení, ale český klubový fotbal je čím dál lepší - i počítáno penězi.

O půlnoci na pondělí skončilo v Česku přestupové léto. Tuzemské týmy tak mají do konce ledna zapečetěné soupisky. Kdo nejvíce utrácel a jak dopadla liga jako celek? Nevypadá to úplně špatně.

Stejně jako ligové tabulce, i přestupům vévodí velká trojice Sparta, SlaviaPlzeň. Obhájce titulu z Letné nakoupil podle serveru Transfermarkt hráče za celkem 11,3 milionu eur a prodal za 10,7 milionu, jeho pražský červenobílý rival se při aktualizaci kádru držel více při zemi. Za 22 (!) nových jmen dala Slavia 8,84 milionu eur, za 17 odcházejících si naúčtovala 5,95 milionu. Bráno jako saldo, i zde mírně vede Sparta.

Kdybychom ale trojici srovnávali podle toho, kdo po přestupové pauze má na účtu více peněz, jednoznačným vítězem by byla Viktoria Plzeň. Západočeský tým totiž skončil v plusu 6,58 milionu eur poté, co prodal hráče za jedenáct milionů eur a koupil ani ne za 4,5.

Hlavní důvod, proč si v Plzni účetní mnou ruce, je prodej Robina Hranáče do německého Hoffenheimu. Za další díl české skládačky zaplatil bundesligový celek osm milionů eur, a Viktorka tak letní transfery uzavřela rekordem. Pro srovnání - Sparta za Jana Kuchtu dostala od dánského FC Midtjylland „jen“ 2,7 milionu eur a za kosovského Rrahmaniho zaplatila milionů pět.

Kuchtu s Hranáčem tak nepřekvapivě Transfermarkt řadí mezi nejdražší jména, která letos měnila barvy. Do patnáctky nejcennějších přestupů se ale dostaly i jiné kluby. Za Hradec naskočí Daniel Samek, který přišel na hostování z italského Lecce, Bohemians zase přepsaly rekord novodobé historie nákupem brankáře slovenské jednadvacítky Tomáše Frühwalda. Přesnou částku předseda představenstva Klokanů Dariusz Jakubowicz sice neuvedl, pod jeho větou „Pro Bohemians se jedná o nejdražší přestup do klubu v novodobé historii a já věřím, že jde o dobrou investici, která se nám mnohonásobně vrátí“ ale vidí Transfermarkt částku 400 tisíc eur.

Největší investice sešívaných je po ročním odloučení návrat Ondřeje Lingra. Toho Slavia koupila z Rotterdamu za 2,2 milionu eur.

Chance liga tak letos připravila divákům hned několik „nej“. Letos budou mít hráči (počítáno minimálně od sezony 2010/2011) nejvyšší průměrnou hodnotu. Prvoligový fotbalista má letos podle Transfermarktu hodnotu 681 tisíc eur. To je skoro dvojnásobek hodnoty ze zmíněné sezony 2010/2011.

Aby byl letošek nejhodnotnější co se týče absolutního součtu hráčů, tak brání jen to, že letos je na soupiskách klubů k nedělnímu odpoledni o téměř 150 hráčů méně, než bylo loni. Na úrovni klubů největší tržní hodnotu obhájila Slavia, na druhém místě zůstala Sparta a třetí Plzeň. Pětici nejlepších uzavírá ostravský Baník s Libercem.

Co ale roste, je počet cizinců, kteří tuzemskou nejvyšší soutěž hrají. Zatímco na začátku sledovaného období nebyl Čech ani ne každý pátý hráč, dnes fotbalisté ze zahraničí tvoří necelou třetinu všech fotbalistů. Mimochodem - letos je také nejvyšší průměrný věk hráčů, a to 25,8 roku.

Liga také více táhne.

Na zápasy chodí průměrně o necelou polovinu více diváků, než chodilo na začátku devadesátých let. Letošní hodnota 6735 diváků na zápas (za prvních sedm kol) je druhá nejvyšší v historii.

Na rekordní návštěvnost na jednom zápase si ale tuzemští fotbaloví fanoušci budou muset počkat, až někdo (Sparta ?) postaví nový stadion. Díky někdejším Lužánkám s kapacitou přesahující 50 tisíc diváků má obrovský náskok v historické tabulce Zbrojovka Brno z druhé poloviny devadesátých let.

Na remízu se Slavií v říjnu 1996 koukalo přes 44 tisíc diváků, o měsíc dříve vítězství nad Drnovicemi sledovalo přes 37 tisíc fanoušků. Mimochodem duel s Frankfurtem podle webu Zbrojovky vidělo naživo 52 tisíc diváků.

Že fotbal táhne, stále víc dokládají i ceny vysílacích práv. Jak uvedl v rozhovoru pro sport.cz šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, televizní a marketingová práva se podařilo prodat za 750 milionů korun.

Oproti loňskému roku za vysílání dostane liga trojnásobek peněz, mediální práva si rozdělilo několik subjektů. Například O2 TV za balíček zaplatila 302 milionů korun, Betano 129 milionů a Pragosport 1,2 milionu za druhou ligu.

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

Doporučované