Hlavní obsah

Křetínský o Spartě: Peníze nejsou problém. Brzdí nás jen finanční fair play

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský

Majitel fotbalové Sparty Praha otevřeně promluvil o minulosti i vizích klubu, který vlastní už dvacet let.

Článek

S rozhovory šetří, avšak v rozhovoru pro novou klubovou placenou platformu Sparta Unlimited odpovídal na otázky hodinu. Úspěšný podnikatel a majitel Sparty Daniel Křetínský konečně zažívá dobré časy nejen v byznyse, ale také ve fotbale, kde si poslední dvě sezony užil mistrovské oslavy.

„Nechci, aby to znělo arogantně, ale peníze nejsou stránka, která mě trápí. My musíme udělat pro Spartu to, co je potřeba, a i kdyby to mělo znamenat kvůli našim chybám výraznou finanční ztrátu, tak jsme povinni ji udělat,“ řekl Křetínský.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

„Platíme jenom náš účet. Sami jsme se do té role nominovali – pokračovat v klubové tradici. Každý víkend rozhodujeme o emocích spousty lidí a to je obrovský závazek. Kdyby měl stát dvě miliardy korun, dáme dvě miliardy, kdyby měl stát víc, dáme klidně víc. Omezuje nás jen finanční fair play, na jejímž základě musíme nejprve dobře prodávat. Nahlas říkám, že kdyby neexistovala, jsme připraveni investovat víc. Pro nás není brzdou neochota, ale dodržování těchto pravidel,“ dodává.

Svou úlohu ve Spartě nepřeceňuje, bere ji s nadhledem. „Že jsem kontrolní akcionář v nějaké složité struktuře, neznamená, že Sparta je moje. Já jen plním určitou roli v dlouhé historii, která mě mnohokrát přesahuje. A za pár let o mně už nikdo ani neuslyší, zatímco Sparta tady bude navždy,“ pověděl v rozhovoru s tiskovým mluvčím klubu Ondřejem Kasíkem. Role vlastníka je podle Křetínského jen dílčí v celém systému. „Máte povinnost vytvořit podmínky, aby ty pilíře mohly fungovat. To, že by byla Sparta jen hračka, snad ani nemám potřebu komentovat.“

Důležité rozhodnutí učinil, když nepřijal po sérii špatných sezon a častých překotných výměn trenérů rezignaci sportovního ředitele Tomáše Rosického. „To pro mě ale vůbec nebylo složité. Potřeboval jsem Tomáše jenom přesvědčit, aby zůstal. Byl jsem si naprosto jistý tím, že nám zásadně pomůže. Extrémně rozumí fotbalu, je velmi inteligentní a má jednu naprosto mimořádnou schopnost, kterou jsem viděl u minima lidí - je schopen přizpůsobovat způsob komunikace roli, kterou si dobře uvědomuje, že má,“ vysvětluje.

Priske? Nemůžeme záviset na jednom člověku

Teď se však Sparta musí vypořádat s citelným odchodem trenéra Briana Priskeho – strůjce dvou titulů – do Feyenoordu Rotterdam. „Nemůžeme záviset na jednom člověku. Pokud by to tak bylo, byla by to chyba,“ uvědomuje si.

Totéž platí také o odchodu kapitána Ladislava Krejčího do Girony. „Nejvíc ovlivnil klub, fanoušky a tým. Nenápadnými gesty vždy podporoval jednotu klubu. Ztělesňuje hodnoty, které chceme reprezentovat. Vymyká se charakterovým příspěvkem,“ oceňuje Křetínský. „Kdyby Láďa Krejčí nechtěl, nepustil bych ho ani za dvacet milionů eur. Rád bych, aby hráči pokračovali ve Spartě napořád, ale takový model se udržet nedá, protože kluci mají sny a je těžké mužstvu bránit.“

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

Fotbal, který Sparta předváděla v této sezoně, považuje za téměř perfektní. „A to je zásluha celého týmu, nejen Tomáše, ale i Briana a nepochybně také Larse Friise,“ zmínil Priskeho asistenta a nástupce. „Je to extrémně komplexní hra. Z hlediska taktiky existuje jedno jednoduché pravidlo: Když útočíte, potřebujete hrát co nejrychleji na co největším prostoru, zatímco při bránění je to naopak. Když se na tohle podíváte, uvidíte, že to, co dal dohromady současný tým, je skoro perfektní.“

Nejlepší fanoušci

Pochválil také fanouškovskou podporu, Letná je pravidelně vyprodaná.

„Na obou titulech mají jednoznačnou zásluhu. Loni, kdyby jejich podpora nebyla, titul nemáme vůbec. A letos by to bylo mnohem těžší. Je to odměna za jednotu Sparty,“ uvedl.  „Ale stejně tak páté místo v lize bylo rovněž pátým místem fanoušků, kteří vás pak táhnou strašně dolů. V té době se nám snad hrálo lépe bez nich než s nimi. Bylo období, kdy jsme měli nejhorší fanoušky v republice, teď je to přesně naopak,“ popisuje změnu.

Pokřiky naštvaných fanoušků vůči své osobě snášel lépe, než když mířily na trenéra. „Částečně ta negativita mým směrem byla zasloužená a také jsem věděl, že mě to nebude ovlivňovat v rozhodování o fungování. Ale tlak vůči trenérovi je jako rakovina. Toho se nikdy nezbavíte a pak to je vidět na vaší práci. Je jen otázka, kdy to trenéra zavře v bublině a tyhle extrémy ho semelou. Schopnost fanoušků rozložit klub a přispět ke špatným výsledkům je velká,“ tvrdí Křetínský.

Stramaccioni ? Propásnutá příležitost

Vrátil se rovněž k nevydařenému působení italského kouče Stramaccioniho: „Pokazili jsme to. Úvaha přivést zahraničního kouče nebyla špatná, načasování mělo logiku, protože se hrálo o Ligu mistrů. Ale nebyli jsme připravení, podcenili jsme zásah do kabiny a ve snaze dosáhnout největší kvality jsme přistoupili k příliš hektické transferové politice,“ uznal. „Nebyl to nejhorší moment v historii Sparty, ale byla to propásnutá příležitost.“

Fanoušky ubezpečil, že nemá v plánu klub prodávat. „Neumím si představit, že bychom opustili misi, na kterou jsme se vydali. Jen ve chvíli, kdybych byl přesvědčen, že neumíme plnit roli, kterou tu máme, a že by ji někdo dokázal plnit líp. Naší povinností je sloužit klubu a historii, udělat všechno, co se dá,“ zdůraznil.

Doporučované