Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Není elegantní, ale dává góly. Real Madrid má do finále ideálního žolíka

Foto: Getty Images

Joselu nepatří k hvězdám Realu Madrid, dává ale důležité góly.

Nejslavnější a nejúspěšnější klub světa Real Madrid prahne po jubilejní patnácté koruně vládce kontinentu. K triumfu ve finále Ligy mistrů proti německému týmu Borussia Dortmund jí může dopomoci svérázný střelec zvaný Joselu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bílý balet pomalu umdléval, vidina dojít do letošního finále Ligy mistrů na slovutném londýnském stadionu Wembley se rozplývala. V odvetném semifinálovém duelu vedl Bayern Mnichov na stadionu Santiago Bernabeu stále 1:0, což ho s remízou 2:2 v prvním utkání posouvalo dále.

Pak se však chopil scénáře útočník Joselu, který v 81. minutě nahradil už vyčerpaného Valverdeho a dvěma svými typickými góly – doklepávačkami z bezprostřední blízkosti – stav otočil.

Real Madrid je opět připraven přivonět k evropskému vavřínu. S Joselem v pozici překvapivého žolíka.

Do základu těžko

Tvrdit, že se královský Real dočkal další šance na kontinentální trůn postupem do finále Ligy mistrů zásluhou Josela, by bylo poněkud nespravedlivé vůči ostatním hvězdám i pracantům týmu, ale pravda to určitě také je. Bez jeho gólů by zůstal před branami Wembley.

Myslet si, že se tím posunul do základní sestavy protřelého trenéra Carla Ancelottiho, je však mylné. „Real se podle mého bude spoléhat na osvědčená rychlá a technická brazilská tykadla Vinícius Júnior a Rodrygo, která rozvrátí každou obranu,“ odhaduje bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši, znalec španělského fotbalu, jenž v letech 2008-2011 nastupoval za konkurenční Atlético Madrid.

Stejného názoru je i uznávaný španělský novinář Juan Castro z renomovaného deníku Marca. „Joselu v základu nebude,“ potvrzuje. „Ale odvažuju se tvrdit, že se časem na hřišti objeví,“ říká. „Umí se do utkání rychle dostat,“ odhaluje jeho hlavní sílu.

Ideální žolík

Té si je italský kouč dobře vědom. Ve vyřazovacích bojích probíhajícího ročníku Ligy mistrů ho nasadil v průběhu utkání v obou osmifinálových duelech proti RB Lipsku, v obou semifinále proti Bayernu Mnichov a jednou ve čtvrtfinále proti Manchesteru City. Jen v odvetě proti obhájci titulu jeho přínosu nevyužil.

Ukazuje se, že je Joselu v Ancelottiho strategii vlastně nepostradatelný, i když zahajuje na lavičce náhradníků. „Je v této roli obdivuhodný,“ souhlasí Ujfaluši. „Neoplývá rychlostí jako brazilští spoluhráči, ale vkládá do hry jiné prvky, především bojovnost a zarputilost, jde do každého souboje,“ chválí jeho nasazení.

Když v červnu loňského roku přišel na hostování z Espanyolu Barcelona, pochybovalo se, zda je to vhodný hráč pro Real. Zvláště s připomínkou, že jeho první angažmá se nevydařilo. V B mužstvu se sice prosazoval, ale v A týmu za dva roky nastoupil v nejvyšší soutěži pouze jednou. Byť vstřelil gól, když se podílel se demolici Almérie 8:1, v níž zářil Cristiano Ronaldo. Tehdejší trenér José Mourinho mu více šancí nedal.

Nyní je situace jiná, trenér Ancelotti mu věří. „Je to hráč pro Real, dokázal to,“ vyvrací původní pochybnosti novinář Castro. „Není elegantní a líbivý, ale dává góly, a nesmírně důležité,“ připomíná.

Rozestřílel se

Ve čtyřiatřiceti letech Joselu vyzrál, poznal své přednosti. „Je vynikající ve výběru místa, je tam, kde má být,“ popisuje španělský publicista. „Je to docela jiný typ útočníka, než má Real k dispozici,“ poukazuje na brazilská útočná dvojčata Vinícius Júnior a Rodrygo, která vynikají v jiných směrech.

Držitel čtrnácti trofejí vládce kontinentu míval vždy ve svých řadách gólové zabíječe, nedávno portugalského Cristiana Ronalda a francouzského Karima Benzemu. Teď roli střelce na krátkou vzdálenost převzal Joselu. „Je vynikající ve hře hlavou, umí využít své vysoké postavy 191 centimetrů,“ upozorňuje Ujfaluši. „Je to gólový hráč,“ přitakává Castro.

K pověsti kanonýra se musel dopracovat. Do branky soupeře mu to začalo vytrvale padat až v posledních letech. „Do té doby nic moc,“ probírá se jeho kariérou Ujfaluši. V německé bundeslize, kde rodák ze Stuttgartu rovněž působil, se nikdy nepřehoupl přes dvojcifernou hranici.

Přelomilo se to až při tříletém angažmá v Alavés, kdy v průměrném španělském klubu se rozvinul v nebezpečného a hlavně výkonného zakončovatele: 11-11- 14, to jsou jeho gólová čísla. Na ně navázal v Espanyolu Barcelona, kdy se se šestnácti zásahy stal i králem střelců španělské ligy a převzal prestižní cenu Trofeo Zarra. „Byl opravdu k neudržení,“ vzpomíná Castro.

Návrat do Realu se povedl, na konto si připsal dalších deset přesných tref, byť nenastupuje v základu. Hovořit o gólové mašině se však Ujfaluši zdráhá. „To by musel aspoň jednou, ale spíš vícekrát překonat metu dvaceti gólů,“ stanovuje vysokou hranici.

Kořist pro Hummelse

Pro finále ve Wembley proti německému týmu Borussia Dortmund by jich stačilo ovšem mnohem méně, dokonce je jen jeden, pokud by byl vítězný. Předpokládá se spíše, že Realu zajistí jubilejní patnáctý triumf vzpomínaní brazilští nájezdníci. „Těžko se hlídají,“ znovu upozorňuje Ujfaluši. „A ještě je třeba vidět, co dokážou Bellingham a Valverde,“ přihazuje další borce, anglického a uruguayského legionáře.

Kdyby ovšem bylo potřeba nasadit urostlého útočníka, ví trenér Ancelotti dobře, po kom sáhnout. Joselu by však narazil na zkušené obránce, kteří ho navíc dobře znají z jeho německých štací. A kapitán dortmundského týmu Mats Hummels, mistr světa 2014 z Brazílie, by byl hodně silný protivník. Skoro nepřekonatelný.

Tak to vidí i Ujfaluši, bronzový medailista z evropského šampionátu 2004 v Portugalsku, jenž si německou bundesligu rovněž osahal při angažmá v Hamburgeru SV v letech 2000-2004. „Proti Hummelsovi by to měl Joselu hodně těžké,“ tvrdí.

A předkládá argumenty. „Hummels je hodně zkušený fotbalista, který vždycky uměl předvídat a výborně četl hru,“ prohlašuje Ujfaluši. „Výborně hraje hlavou, je silný v soubojích, ale i chytrý. Nejde do rizikového střetu, raději si odstoupí a počká,“ dodává další klady německého stopera. „Spíš mu vadí rychlostní typy,“ poukazuje na jeho veteránský věk 35 let a obrací opět pozornost na brazilské kouzelníky.

Podobně jako Hummels jsou na tom i další střední obránci německého týmu. Ať už o deset let mladší Nico Schlotterbeck vysoký 190 centimetrů, či o pět centimetrů ještě vyšší Niklas Süle, o němž ale jdou zvěsti, že má nyní hodně nadváhu a uváděný cent dosti převyšuje.

Pro ně by stejně hrající Joselu měl být snadnou kořistí a měli by ho vymazat. „Aby se nedivili,“ brání ovšem krajana španělský publicista. „To už si mysleli jiní ranaři, ale nakonec se Joselu prosadil,“ věří mu Castro i před zápasem roku, finále Ligy mistrů.

José Luis Sanmartín Mato „Joselu“

Narozen 27. březen 1990, Stuttgart – Německo

hráčská kariéra

SD Silleda (1999-2002), Celta Vigo (2002-2010), Real Madrid Castilla (2010-2011), Real Madrid (2011), Real Madrid Castilla (2011-2012), TSG 1899 Hoffenheim/Německo (2012-2013), Eintracht Frankfurt / Německo (2013–2014),

Hannover 96/Německo (2014 -2015), Stoke City/Anglie (2015-2016), Deportivo La Coruňa (2016–2017), Newcastle United / Anglie (2017-2019), Deportivo Alavés (2019 -2022), Espanyol Barcelona (2022-2023), Real Madrid (2023-2024).

Reprezentace Španělska: 2023–2024 (7/4)

Úspěchy: vítěz Ligy národů 2022/2023, mistr španělské ligy 2023/2024, vítěz španělského superpoháru 2024, nejlepší střelec španělské ligy – Trofeo Zarra 2022/2023 (16 gólů)

Doporučované