Hlavní obsah

Turecký fotbalista na Euru oslavil gól pozdravem pravicových extremistů

Foto: Merih Demira, x.com, Seznam Zprávy

„Symboly tureckých pravicových extremistů nemají na našich stadionech místo,“ uvedla německá ministryně vnitra Faeserová na síti X.

Turecký fotbalista Merih Demiral oslavil svůj gól v zápase s Rakouskem gestem spjatým s krajně pravicovou organizací Šedí vlci. UEFA proto zahájila vyšetřování. Demiral tvrdí, že gesta nelituje.

Článek

Šestadvacetiletý obránce tureckého fotbalového týmu oslavil svůj druhý gól v zápase tím, že prsty napodobil tvar vlčí hlavy. Gesto se často spojuje se sympatizanty krajně pravicové organizace Šedí vlci, která je úzce napojena na tureckou Nacionálně činnou stranu (MHP) a prezidenta Recepa Erdogana. Řídící orgán evropského fotbalu UEFA proto ve středu zahájil vyšetřování. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jsme Turci, jsem na to velmi hrdý a to je smysl tohoto gesta,“ řekl fotbalista Demiral pro německý sportovní magazín Kicker. „Chtěl jsem jen dokázat, jak jsem šťastný a hrdý. Doufám, že příležitostí ukázat toto gesto bude více,“ vysvětloval a dodal, že za gestem není žádné skryté poselství.

Německo ale gesto z fotbalového utkání, které se konalo v Lipsku, odsoudilo jako rasistické kvůli jeho krajněpravicovým asociacím.

„Symboly tureckých pravicových extremistů nemají na našich stadionech místo,“ uvedla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová ve svém příspěvku na sociální síti X. „Využívání mistrovství Evropy ve fotbale jako platformy pro rasismus je zcela nepřijatelné,“ dodala.

Šedí vlci vznikli v 60. letech 20. století. Podíleli se na politických násilnostech mezi levicí a nacionalisty, při kterých v době tureckého převratu v roce 1980 zahynulo přibližně 5000 lidí. Ačkoli není „vlčí pozdrav“ v Německu trestným symbolem, v minulosti se již objevilo několik politických výzev k jeho zákazu. Naopak ve Francii jsou Šedí vlci postaveni mimo zákon a podle médií je jejich symbol zakázán i v Rakousku.

UEFA kvůli Demiralově nevhodnému chování ve středu zahájila vyšetřování. Během turnajů proti nepřípustnému chování zasahuje běžně – na dva zápasy zakázala hrát například albánskému hráči Mirlindovi Dakuovi poté, co vedl fanoušky k urážlivému skandování, a vyšetřuje i anglického fotbalistu Judea Bellinghama za gesto znázorňující chytání se za rozkrok.

Židovská organizace v Německu, která Šedé vlky označila za hrozbu nejen pro Židy, ale i Armény, Řeky a Kurdy, vyzvala německé úřady, aby skupinu zakázaly. „Ideologická nadřazenost těchto fašistických nacionalistů ohrožuje veřejnou bezpečnost,“ uvedl v prohlášení její předseda Volker Beck.

Turecká odezva

Turecko reakce komentuje jako přehnané. „Není třeba o tom dlouze psát…,“ prohlásil na X ministr mládeže a sportu Osman Askin Bak. Ke komentáři připojil fotografii Demirala, který skloňované gesto dělá.

Předseda Nacionálně činné strany Devlet Bahceli šel ještě dál a UEFA za vyšetřování kritizoval. „Znak Šedých vlků, která náš syn Merih po zásahu do sítě znázornil, je vzkazem tureckého národa světu. Zahájení vyšetřování je ze strany fotbalové organizace UEFA zhýralé a navazující na řetězec provokací, které za poslední dny nabraly nebezpečných otáček,“ uvedl.

Demiralův incident se časově shodoval se zahájením soudního procesu proti 22 lidem v Turecku kvůli vraždě bývalého vůdce Šedých vlků Sinana Atese. Ten byl zastřelen v Ankaře koncem roku 2022.

Doporučované