Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Majitel Mladé Boleslavi: Titul je zatím spíš pohádka. Šimáně tu peníze nemá

Foto: Profimedia.cz

David Trunda, většinový vlastník u „svého“ hřiště v Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav hraje evropské poháry, ale dohnat Spartu, Slavii či Viktorku Plzeň označuje její majitel zatím spíš za sen. V rozhovoru popisuje, co ho vedlo k tomu stát se vlastníkem klubu.

Článek

V červnu chtěl v FK Mladá Boleslav rezignovat na pozici generálního ředitele, nakonec se vydal opačným směrem: stal se jeho majitelem. Osmačtyřicetiletý podnikatel David Trunda má se středočeským klubem, zdá se, velké plány.

Jako člen vedení jste získal dva hokejové tituly v Kometě Brno, byl jste u titulu, který po mnoha letech dobyl Tenisový klub Sparta Praha, rok po vašem odchodu získala titul fotbalová Slavia. Jaké jsou vaše ambice v pozici majoritního vlastníka FK Mladá Boleslav?

Přirozeně ty nejvyšší. Ve sportu chce každý vyhrávat. Chceme vyhrát každý zápas, podávat takové výkony, aby to přilákalo fanoušky i partnery. Základní cíle jsou vytvořit stabilní klub, dobudovat fungující akademii a sestavit funkční organizaci, která nám umožní skončit v domácí lize co nejvýše a bojovat pravidelně o účast v evropských soutěžích.

A fotbalový titul?

Je to sen. Velký a pro nás všechny. Ale nyní ho zatím ponechme v této pohádkové podobě.

Stal jste majoritním akcionářem s 51 procenty. Co vám přivedlo k myšlence vlastnit český fotbalový klub?

Jde o výsledek dlouhodobých diskuzí, které jsem vedl s panem Dufkem, dalšími akcionáři, ale i obchodními partnery. Při takových projektech pak máte pocit, že vytváříte něco, co dává smysl. Ale také dospějete k názoru, že některá rozhodnutí byste z pozice majoritního akcionáře udělal jinak. Rád pracuji s profesionály, kteří mají podobné myšlení a vize. A ty si nyní mohu vybrat. Jde tedy o to, abych se mohl rozhodnout, co učinit, koho k projektu přibrat. Za všechna rozhodnutí ale samozřejmě nesu také zodpovědnost.

Jste tedy přesvědčený, že to bude v Mladé Boleslavi fungovat?

Jsem. Jinak bych do toho nešel. Každý klub je specifický, věřím, že model, kdy 34 procent drží Statutární město Mladá Boleslav, jedenáct společnost Realstav zastupovaná majitelem a jednatelem panem Alešem Jurankou a čtyři procenta fotbalový spolek, je v tuto chvíli správný. Důležitá je také organizační struktura a představenstvo klubu. Kontinuitu zde zajišťuje třeba dlouhodobý člen představenstva Miroslav Olšák.

Uvědomujete si, že největší odpovědnost padá výhradně na vaši hlavu?

Přijímám ji s pokorou. Je to totiž zcela jiná situace, než když jste „jenom“ členem vedení klubu. Ale s tím jsem do toho šel. Rád bych využil své zkušenosti, ať už ty sportovní nebo byznysové.

Bylo těžké získat klub od dlouholetého majitele Josefa Dufka, který přivedl klub na výsluní a evropskou scénu?

Známe se dlouho. Více než tři roky jsme spolu pracovali. V klubu jsem působil ve funkci generálního ředitele a člena představenstva. Celou dobu jsme se bavili, jak klub posunout dál. Šlo to postupnou a přirozenou cestou.

Jste s ním finančně vyrovnaný?

Ano jsem. Se společností Gema jsou veškeré finanční záležitosti vyrovnány. Došlo i k převzetí závazků.

Prozradíte jejich výši?

Přesnou částku není potřeba uvádět. Je ale v řádu desítek milionů nad rámec kupní ceny.

Foto: Profimedia.cz

Vasil Kušej a Tomáš Ladra, dva fotbalisté, na nichž majitel Mladé Boleslavi David Trunda staví sny o velkém klubu ve středních Čechách.

Není rovněž tajemství vaše úzké napojení na podnikatele Jiřího Šimáněho, proslýchá se, že on stojí finančně za vaším vstupem do klubu, že jsou to jeho peníze. Co na to odpovíte?

Není to pravda. S panem Šimáněm jsem v pravidelném kontaktu, povídáme si o sportu všeobecně. Pojí nás úspěšné projekty z minulosti. Nebavíme se proto jen o fotbalu. Majetkově v klubu ale neparticipuje.

Velice silná podpora jde od města a místní automobilky. Bylo těžké ji udržet?

Vizi dlouhodobého rozvoje klubu jsme partnerům představili před třemi roky. Netýkala se zdaleka jen A týmu, ale především zásadní podpory mládeže a rozvoje akademie. Vnímáme ale také celospolečenský přesah fotbalu a jeho nezastupitelnou roli ve vyžití obyvatel celého regionu.

Auto Škoda a. s. přispívá i tím, že odkupuje část permanentek, čímž zajišťuje pravidelný příjem. Na některá utkání, i ta lákavá, však nejsou využity. Není vám to líto?

Co se týče práce s fanoušky a péče o ně, cítíme velký dluh a logicky i velký potenciál do budoucna. Cílem je vyprodat každé utkání. Snažíme se dělat pro to maximum. Připravujeme fazóny, nabízíme fanouškům, ale i partnerům výjezdy na venkovní zápasy. Společně musíme vyhodnotit, zda v posledních měsících nějaká změna nastala. Nicméně návštěvnost a hlavně silná podpora našich fanoušků například při zahraničních zápasech o postup do Konferenční ligy jasně ukazuje, že jsme se vydali správným směrem. Vnímáme větší klubovou soudržnost.

Přesto se volná, či lépe řečeno neobsazená místa najdou.

Všichni naši partneři mají na základě smlouvy určitý počet vstupenek na utkání, to je v pořádku. Nyní pracujeme na systému, aby v případě, kdy držitel permanentky nemůže přijít, bylo místo k dispozici jinému zájemci. S některými partnery tento model zkoušíme a věřím, že od nové sezony budeme mít ticketingový online systém, který přispěje k efektivnějšímu využití kapacity arény.

Stadion působí sice sympaticky, ale z jedné strany zůstává otevřený. Budete to řešit?

To je velké téma. A komplikované. Postavit ochozy za jednou z branek podle mého nepůjde, protože obytná zástavba je příliš blízko. Se sportovními úspěchy, ve které věříme, přichází i téma výstavby nového stadionu s vyšší kapacitou. Líbí se mi například stadion v Hradci Králové, na němž jsme hodlali hrát Konferenční ligu, pokud by nám UEFA nepovolila hrát v naší Lokotrans aréně. Prozradit mohu, že nějaké diskuze už proběhly. Ale je to podmíněno sportovní výkonností a ekonomickým zabezpečením.

Leckdo může upozornit, že váš vstup do Mladé Boleslavi přišel v době velkých úspěchů českého klubového fotbalu, kdy do něj plynou nejvyšší finanční vzpruhy v historii. Od nového generálního partnera ligy sázkové kanceláře Chance, od UEFA, z dalších zdrojů. Šlo tedy o vynikající načasování převzetí majoritní části. Kalkuloval jste tak?

Každý nový partner, který přijde do českého fotbalu, je důležitý. Co se povedlo na poli marketingu, například při prodeji TV práv, je velmi důležité. To tu nikdy nebylo. Je to krok správným směrem a může přilákat další nové partnery. Načasování převzetí klubu však s těmito změnami nijak nesouviselo. Takto jsem skutečně neuvažoval. Když se objevila možnost získat majoritní podíl, dohody ještě zdaleka uzavřeny nebyly. Připravoval jsem se proto na bezpečnou ekonomiku v tehdejších podmínkách a nešlo o klíčový moment v mém rozhodování. Navíc se sportovními úspěchy a jednorázovými finančními injekcemi se předem v rozpočtu počítat nedá.

Co pro klub znamená účast v Konferenční lize?

Evropská soutěž se do Boleslavi vrací po sedmnácti letech. Pro hráče, fanoušky a partnery je to obrovská radost, neskutečné emoce. Pro klub a město možnost zviditelnění se nejen na fotbalové mapě. Jsme rádi, že jsme také částečně přispěli ke zlepšení českého pohárového koeficientu UEFA. A samozřejmě jde o finanční přínos. Zaznamenali jsme enormní zájem u menších partnerů z regionu podílet se na přípravách. VIP kapacity už máme vyprodané, nemáme už další zájemce kam usadit. Jde o to vrátit tyto prostředky do klubu pro jeho další rozvoj v souladu s našimi dlouhodobými vizemi.

Připomenul jste, jak je pro vyrovnaný rozpočet nezbytný prodej hráčů. Koho máte nachystaného?

V klubu máme nyní spoustu šikovných hráčů. Hráči jako Vasil Kušej nebo Tomáš Ladra, Vojta Stránský, Tomáš Král, Dan Langhamer, Lukáš Mašek jsou budoucností klubu. Dostáváme nabídky, ale naše strategie je ve dlouhodobém společném rozvoji jak hráčů samotných, tak klubu. Přestup byl měl být přínosem nejen pro klub, ale i pro hráče. Máme nastaven kodex, jak chceme fungovat s agenty hráčů, sportovními agenturami. Naše nastavení je odlišné od fungování. V jiných klubem, ale jsme přesvědčení, že je to správná cesta. Dohody a prodloužení smluv z doby nedávno minulé jsou toho pádným důkazem.

Před rozhodujícím utkáním, před odvetou s maďarským Paksi po domácí remíze 2:2, byl odvolán trenér David Holoubek. Nebudu tento krok označovat za necitlivý, měl jste na něj právo, ale určitě riskantní. Uvědomoval jste si, že v případě neúspěchu byste si to, jak se říká, vyžral?

Nebylo to jednoduché rozhodnutí. V žádném případě ale ne unáhlené. S Andreasem Brännströmem jsem byl ve spojení delší dobu, sledoval osobně naše zápasy v české lize, společně jsme diskutovali vzájemné pohledy na fotbal. Časem se ukáže, že z vývojového hlediska to bylo správné rozhodnutí a já v něj věřím. K tomu se i váže příchod Josefa Jinocha na místo ředitele sportovního rozvoje.

Orientace na Skandinávii je dnes silná. Zapadá do ní i švédský trenér?

Spíš bych použil slovo zahraniční. Kdo poznal, jak český fotbal dlouhodobě funguje, jaké vazby v něm hrají roli, tak to chápe. Proto jsem dlouhodobě uvažoval o zahraničním trenérovi.

Učí se česky?

Učí, má zájem proniknout do našeho prostředí. Angličtina není při komunikaci v šatně problém, tlumočníka nepotřebuje, ale je jistě dobré, když ví, co se děje i okolo. Například ho velice zajímalo, jaký je rozdíl mezi „jedu“ a „jedem“, což při zápasech často slýchá. Chodí na zápasy mládeže. Přestěhoval se a dnes žije v Boleslavi.

Zmínil jste novou osobnost ve vedení Josefa Jinocha, jenž má bohaté zkušenosti z jiných klubů – Slavie, Liberce, Jihlavy, Dukly. O něm se tvrdí, že „umí zákulisí“. Byl angažován pro tuto schopnost?

Známe se ze společného působení ve Slavii, pokládám ho za velkého odborníka. Byli jsme dlouhodobě v kontaktu, věděli jsme o sobě a mám radost, že jsme ho dokázali přivést. Děkuji majiteli Dukly Praha panu Pauknerovi, že jsme se dohodli.

Další velkou osobností je sportovní ředitel Jakub Dovalil. Počítáte nadále s ním?

Kuba střídal ve funkci další uznávanou osobnost Pavla Hoftycha, pochopil naši koncepci a strategii. Věřím, že se s ní ztotožnil. Vnímá také, jaký význam má akademie pro další rozvoj klubu.

Výhodná pozice Mladé Boleslavi blízko Prahy skýtala možnost angažování hráčů ze Slavie či Sparty, kteří se neprosadili. Nevadila vám nálepka mužstva odpadlíků?

Nálepky nevnímám. Nejsou důležité. Stojíme o hráče, kteří mají energii a chuť hrát a bojovat za Mladou Boleslav. A je jedno, odkud přišli. Nálepku „mužstva odpadlíků“ bych jako pejorativní neviděl. Ne každý hráč se dokáže prosadit v top týmech, jako je Slavia či Sparta. Jde přitom o špičkové hráče s potenciálem. A znovu musím zdůraznit, jak velký důraz klademe na akademii. Chceme mít i vlastní odchovance a vyváženě sestavovat týmy ve všech věkových kategoriích.

Daří se vám její rozvoj?

Ten je pro nás velice důležitý. Staráme se o děti nejen v rámci klubu, ale i děti v celém regionu. Dohromady můžeme do budoucna oslovit až tři a půl tisíce dětí. Když jsme měli nyní nábor, zájem byl obrovský, máme nabito. A těší nás to. Až se nám nedostávají plochy, přitom jich nemáme málo. Osm travnatých hřišť, dvě umělky. Ale jak rosteme, dnes už máme i dívčí týmy, musíme to řešit. Trenér Brännström aktivně komunikuje s kolegy u mládeže. To vše by mělo dlouhodobě být ku prospěchu i A mužstva a klubu jako celku. Usilujeme o daleko větší provázanost týmů jednotlivých věkových kategorií. Na úrovni hráčů, ale i trenérů a realizačních týmů.

Ambice obrovské, ale v lize po osmi kolech jen devátá příčka. Nejste rozladěný?

Některé zápasy se povedly, jiné méně, tak to ve sportu bývá. Ligové výsledky jsou velmi důležité, stejně jako Konferenční liga, nebo MOL Cup. Cíl dostat se znovu do Evropy zůstává. Víme, že sportovní úspěch se musí tvrdě odmakat. Zkratky neexistují.

Související témata:
David Trunda

Doporučované