Hlavní obsah

Mág Klopp opustil milované hřiště, startuje podivuhodnou misi v Red Bullu

Foto: Vitalii Vitleo, Shutterstock.com

Trenér Jürgen Klopp bude zodpovědný na úrovni strategického řízení za mezinárodní síť fotbalových klubů Red Bullu.

Trenérský mág Jürgen Klopp vzal po nečekaném konci v Liverpoolu nečekanou nabídku. Stane se celosvětovým šéfem fotbalu v Red Bullu. A pak povede německou reprezentaci?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ta zpráva vyvolala ve fotbalové říši pozdvižení. Přesněji leckdo nad ní s údivem pozvedl obočí: Vážně Jürgen Klopp, trenérská ikona LiverpooluDortmundu, ten emotivní chlápek, co tolik miluje fotbal a vnímá ho jako málokdo na světě, dobrovolně opustí hřiště? Tréninkové i zápasové? Na nějaký čas určitě.

Od ledna bude zodpovědný na úrovni strategického řízení za mezinárodní síť klubů Red Bullu. Pro světoznámou značku zaměřující se na energetické nápoje to je velký krok. S Kloppem podepsala dlouholetý kontrakt. Ovšem jak uvedl reportér stanice SKY Florian Plettenberg, ve smlouvě si sedmapadesátiletý expert zajistil možnost odchodu v případě, že dostane nabídku vést německou reprezentaci. Hlavním trenérem Německa je Julian Nagelsmann se smlouvou ještě na dva roky do světového šampionátu.

Zároveň se ve fotbalovém prostředí bere takřka jako jistota, že právě Klopp jednou německé kormidlo uchopí.

Poté, co generální ředitel Red Bullu Oliver Mintzlaff přišel s bombastickou novinkou, Klopp v prohlášení uvedl: „Po téměř 25 letech u postranní čáry jsem nemohl být nadšenější, že se mohu zapojit do projektu, jako je tento.“

„Role se možná změnila, ale moje vášeň pro fotbal a lidi, kteří dělají hru tím, čím je, se nezměnila. Vstupem do Red Bullu na globální úrovni chci rozvíjet, zlepšovat a podporovat neuvěřitelný fotbalový talent, který máme u nás.“

„Svou roli vidím především jako mentor pro trenéry a vedení klubů Red Bull, ale v konečném důsledku jsem součástí organizace, která je jedinečná, inovativní a hledící do budoucnosti. Tohle mě nemohlo více vzrušit.“

Ikonou Liverpoolu

V milovaném Liverpoolu skončil letos v červnu a rozesmutnil fanoušky Reds. Do klubu přišel kouč s typickou kšiltovkou a zářícím úsměvem v říjnu 2015, smlouvu měl až do roku 2026. „Není důležité, co si o vás myslí, když začínáte. Skutečným měřítkem úspěchu je to, o čem přemýšlejí, když se loučíte,“ pravil po příchodu na Anfield.

A dal se do práce. Liverpool dovedl k titulu v Premier League po dlouhých třiceti letech i vítězství v Lize mistrů. Získal také Anglický pohár, Ligový pohár a triumfoval na mistrovství světa klubů. Stal se nesmrtelným. Jeho liverpoolský odkaz nebude nikdy zapomenut. Leč se stal také poněkud opotřebovaným dlouholetou prací pod velkým tlakem.

„Jsem trochu vyčerpaný a dochází mi energie. Teď ještě nemám žádný problém, očividně, ale už déle vím, že taková věc by dřív nebo později přišla. Vím, že bych tuhle práci nemohl dělat stále dokola,“ vysvětlil nečekané loučení. „Změna je dobrá věc, nebojte se jí. Nikdy sice nevíte, co můžete očekávat, ale když máte správný přístup, nic nezkazíte.“

Láska to byla a je vzájemná. Ostatně už teď příznivci anglického klubu na sítích vtipkují, že nezbývá nic jiného, než se přidat pod křídla Red Bullu. Hůře to nesou fanoušci Dortmundu, neboť Lipsko, které také spadá pod Red Bull, není v Německu kvůli chybějící tradici a velkým finančním injekcím majitelů zrovna v oblibě – a je ostouzeno coby „umělý“ klub.

Klopp se začne starat o koordinaci fotbalových aktivit napříč kluby, jež marketingový a nápojářský gigant vlastní. V Evropě tedy Salcburk a Lipsko, kluby má značka i v brazilském Campinas nebo v americkém New Yorku. Podíl má rovněž v anglickém Leedsu. Teoreticky Klopp může promluvit i do odchodu žádaného Slovince Šeška z Lipska, o něhož stojí například Arsenal. Stane se globálním šéfem fotbalu v Red Bullu. Bude radit všem týmům ohledně koučování, filozofie, přestupů a dalších věcí.

Role je to vpravdě nezvyklá a ojedinělá, těžko ve fotbalovém světě hledat druhou podobnou.

Příběh globální značky s červenými býky

Společnost s červenými býky v logu má veliký přesah napříč sporty, angažuje se také v hokeji, extrémních sportech, sjezdovém lyžování, cyklistice, motorsportu či formuli 1, kde je stáj Red Bull mistrem světa.

Za úspěšnou značkou stál marketingový mág Dietrich Mateschitz. To bylo tak. Na jedné ze svých cest do Thajska objevil druh sirupového nápoje Krating Daeng – česky červený býk – který už byl úspěšný v části Asie. Měl povzbuzující účinky. S vlastní recepturou a vytvořením vlastního trhu přišly miliardové zisky.

Mateschitz žil ve Fuschl am See kousek od Salcburku, také vlastnil ostrov Laucala u Fidži, který koupil od prominentní americké rodiny Forbesových za 9,5 milionu dolarů. Zemřel předloni v říjnu a evropskou část firmy, 49 procent, převzal jeho syn Mark.

Fotbalovou sekci má nyní posunout Klopp, což je jistě skvělá volba už jen z pohledu marketingu. Kloppo, jak mu přezdívají kamarádi, hrával fotbal v obraně i na křídle, avšak jako hráč to dotáhl jen do druhé německé ligy, kde nastřílel přes padesát branek. Jedenáct let hrával za Mohuč (1990–⁠⁠2001), než mu bolavá kolena ukončila kariéru. Sám o sobě tvrdí, že měl talent na čtvrtou ligu a hlavu na první. Když 25. února 2001 odehrál poslední zápas, hned se stal v Mohuči trenérem. Za další tři sezony s týmem postoupil do Bundesligy.

Typický byl atletický styl hry jeho mančaftu s náročným presinkem, který nedával soupeřům moc času na kontrolu míče. Tehdy Kloppovi ještě v Německu říkali kvůli kulatým brýlím Harry Potter. Hráče si získal emocemi i jednáním na rovinu a s respektem.

S Mohučí, kde trénoval Čecha Petra Rumana, však po třech letech sestoupil. V roce 2008 přišlo první osudové spojení –⁠⁠ s bundesligovým Dortmundem.

Borussii dovedl k titulu a další rok triumf obhájil s rekordním počtem 81 bodů. K tomu přidal vítězství v Německém poháru. Na jaře 2015 oznámil, že po sezoně končí.

V Liverpoolu pak protestantský křesťan, který často vyznává svou víru na veřejnosti, nahradil Brendana Rogerse, a zapsal se do klubové historie.

Jakou stopu zanechá Kloppo mimo hřiště?

Doporučované