Hlavní obsah

Liga mistrů Křetínskému ve Spartě uvolní ruce

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová Sparta má za sebou velký den, po 19 letech postoupila přes Malmö do slovutné Ligy mistrů. Na snímku Lukáš Haraslín (vpravo), Albion Rrahmani a Qazim Laci slaví druhý gól.

Sparta postoupila přes švédské Malmö do Ligy mistrů a pravidla finančního fair play od UEFA už nemusí pro šéfa Daniela Křetínského představovat brzdu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fotbalová Sparta jasným postupem přes Malmö (celkový výsledek 4:0) do hlavní fáze Ligy mistrů po 19 letech konečně splnila svůj ultimátní cíl. „V minulosti vzniklo pár nedorozumění, když Tomáš Rosický na tiskové konferenci něco označil jako ultimátní cíl. Některá média si to přeložila jako nutnost, co je potřeba splnit, ale Liga mistrů pro nás znamená ultimátní cíl, který je součástí toho, kam chceme klub dostat, kde jej chceme vidět,“ popisuje ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík letenskou euforii.

Zdaleka nejde jen o finanční částku, třebaže ta je v bohatýrské VIP soutěži nezanedbatelná, takže u ekonomické stránky věci ještě zůstaneme. Úzce totiž souvisí se sportovní. Sparta sice díky svému majiteli, miliardáři Danielu Křetínskému, neobrací každou korunu a finance za postup do hlavní fáze Ligy mistrů, tedy 18,62 milionu eur (v přepočtu přes 460 milionů korun), ani neměla zahrnuté do své ekonomické rozvahy na sezonu, avšak větší zisky jí pomohou s plněním finančního fair play, přesněji programu UEFA Financial sustainability.

O tom Křetínský nedávno v rozhovoru pro sparťanský web uvedl, že je jediným limitem v investicích do klubu a kádru. „Nechci, aby to znělo arogantně, ale peníze nejsou stránka, která mě trápí. My musíme udělat pro Spartu to, co je potřeba, a i kdyby to mělo znamenat kvůli našim chybám výraznou finanční ztrátu, tak jsme povinni ji udělat,“ řekl Křetínský.

„Kdyby měl náš závazek vůči Spartě stát dvě miliardy korun, dáme dvě miliardy, kdyby měl stát víc, dáme klidně víc. Omezuje nás jen finanční fair play, na jejímž základě musíme nejprve dobře prodávat. Nahlas říkám, že kdyby neexistovalo, jsme připraveni investovat víc. Pro nás není brzdou neochota, ale dodržování těchto pravidel,“ dodal.

Omezené výdaje na kádr

Program Financial sustainability se skládá z mnoha bodů, ve zkratce lze shrnout, že dohlíží na ekonomické hospodaření klubů a jejich výroční zprávy za období tří nebo pěti sezon, kdy klub nesmí dosáhnout určité kumulované ztráty.

Pravidlo omezuje například výdaje na mzdy hráčů a trenérů, přestupy a poplatky za agenty na 70 % klubových příjmů. Nový limit zavedla UEFA postupně: 90 % od minulé sezony a 80 % v roce 2024/25, než uplatní trvalý 70% strop od roku 2025/26.

Výjimečná liga – minispeciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Výjimečná liga.

V letošním ročníku Chance ligy půjde o jisté desítky milionů navíc. Díky úspěšnému tažení českých týmů v Evropských pohárech získala Česká republika jistotu nasazeného týmu do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2025/26. Stačí jediné – vyhrát letošní ročník první fotbalové ligy. Obhájí titul Sparta Praha, nebo ji sesadí pražský rival Slavia? Překvapí Viktoria Plzeň, nebo Baník Ostrava? Zájemců je hned několik.

Výsledek hospodaření Sparty za sezonu 2023/24 by měl být známý v říjnu. „Ale ta bilance bude zajímavá s ohledem na naše účinkování v evropských pohárech až do března,“ očekává Kasík. „Ve výroční zprávě Sparty za sezonu 2022/23, kdy jsme získali titul, ale vypadli se Stavangerem z evropských pohárů, jsme vykázali ztrátu zhruba 250 milionů. Teď jsme ty peníze naopak vydělali v evropských pohárech. Takže ano, Spartě postup do Ligy mistrů v rámci finančních pravidel UEFA pomůže. Když se nám zvýší příjem za play-off Ligy mistrů ze 4,3 milionu eur na 18 milionů eur v základní fázi, tak tahle bilance hospodaření klubu bude logicky lepší.“

Avšak ihned dodává, že stamiliony z UEFA nepřinesou změnu v klubové filozofii a utrácení na hráčském trhu. „Daniel Křetínský také v tom rozhovoru říkal, že si nemůžete platově rozházet kabinu,“ upozorní Kasík. „Máme postavenou finanční rozvahu na každou sezonu a příjem z hlavní fáze Ligy mistrů není její součástí. Samozřejmě nám ty prostředky pomohou s akcelerováním plánovaných investic, na které máme alokované zdroje, ale můžeme je udělat v kratším časovém úseku, ať už se to týká infrastruktury stadionu, nebo dalších investic.“

Základní část Ligy mistrů přinese do sparťanské pokladny další horentní sumy – za remízu 18,9 milionu korun, za výhru 53 milionů. K tomu čtyřikrát vyprodaný stadion. „Zásadní finanční benefit je něco přes 18 milionů eur jako vstupenka do hlavní fáze Ligy mistrů, ale účast v Lize mistrů pro nás neznamená černou a bílou,“ pokračuje Kasík. „Pak to jsou příjmy z domácích zápasů, přičemž letos poprvé, ať už v Lize mistrů, nebo v Evropské lize, máte v základní fázi čtyři domácí utkání místo tří. To je zajímavá věc. Jedná se také o zhodnocování hodnoty hráčů, i když to nespočítáte.“

Účast v Lize mistrů je pro potenciální posily tuze lákavým benefitem. „Tomáš Rosický mluví s hráči také v tom smyslu, že mohou přijít do týmu, kde mohou vyhrávat trofeje. Ani to není úplně automatické,“ podotýká Kasík.

Mimochodem, Boloňa za sparťanského stopera Martina Vitíka nabízí podle italských médií 16 milionů eur.

Zvýší jeho hodnotu ještě miliardářská soutěž, nebo postup do základní skupiny mu rozsvítí zelenou pro přestup? Opustí Letnou i útočník Jan Kuchta? Přijdou ještě posily?

„Sparta přestupové spekulace dlouhodobě nekomentuje,“ uzavírá Kasík.

Doporučované