Hlavní obsah

Ani ve zlých časech nezradil. Kollera mám v Dream Teamu, říká zlatý chlapec

Podívejte se na ukázku z filmu Jan Koller, ve které o českém útočníkovi hovoří slavní fotbalisté Dortmundu.Video: Petr Větrovský

 

Reklama

Pro fanoušky Borussie Dortmund je útočník Jan Koller legendou. Nejen díky svým gólům nebo postavě, kterou si nespletete. Neutekl, když se klub ocitl v ekonomické i sportovní krizi, a to se nezapomíná. I o tom je film Jan Koller.

Článek

Když Jan Koller s Tomášem Rosickým slavili v Dortmundu bundesligový titul, ke kterému oba na hřišti výrazně přispěli, nebylo ještě Mariovi Götzemu ani deset let.

Jako žáček Borussie už ale hltal atmosféru vítězství a svět velkých hvězd. „Jan Koller se mi zapsal do paměti i díky svým fyzickým parametrům. Určitě patří do mého Dream Teamu,“ usmívá se Mario Götze dnes.

V Německu mu přezdívají „zlatý chlapec“, protože právě jeho gól rozhodl o finálovém triumfu německých barev na MS 2014 v Brazílii.

Götze už patří k pozdější dortmundské generaci. Jak s Kollerem, tak i s Götzem ovšem hrával brankář Roman Weidenfeller, který v Dortmundu zažil slávu, bídu i opětovný návrat na výsluní.

V dobrém i zlém

„V dobrých časech zůstává rád každý, ale Jan Koller setrval v Borussii i poté, co se klub dostal do ekonomických potíží. I proto je fanoušky tak uznáván, proto ho v Dortmundu vždycky rádi uvidí. To je důvod, proč se stal jednou z klubových legend,“ říká úspěšný brankář.

Jak Götzeho, tak Weidenfellera a jejich vyprávění o dvoumetrovém českém útočníkovi uvidíte ve filmu Jan Koller, který jde do kin 11. srpna.

Uvidíte je i v ukázce z filmu, kterou si můžete pustit pod titulkem tohoto článku.

Jan Koller přišel do Borussie Dortmund z Anderlechtu v létě 2001. V kádru potkal Tomáše Rosického a spolu hned v první sezoně slavili mistrovský titul. V té další dokráčeli až do finále Poháru UEFA, ve kterém Borussia podlehla Feyenoordu.

Problém nastal na podzim 2003. Vedení klubu zariskovalo, spolehlo se na to, že tým do Ligy mistrů postoupí. A od toho klub odvodil i svůj rozpočet. Jenomže v předkole přišel osudný dvojzápas s Bruggami, který musel rozhodnout až penaltový rozstřel. Borussia v něm podlehla – a dostala se do ekonomických potíží.

Řada hvězdných hráčů odešla. Aby klub získal hotovost, prodal přestupová práva na mnohé zbývající hráče třetím osobám. Byly to krušné časy, spojené logicky i se sportovním poklesem.

Ale Jan Koller i v těchto těžkých dobách střílel za Borussii góly, které ji držely nad vodou. I proto, že tým musel hru zjednodušovat a posílat prostě dopředu jeden dlouhý balon na Kollera za druhým. O tom ve filmu vypráví Brazilec Dede.

Nezapomenutelný goleador

Když se po pěti letech Jan Koller přeci jen s Borussií loučil, vyvolalo to na stadionu velmi dojemné emoce. V klubovém dresu sehrál 182 utkání opentlených 78 góly s jeho podpisem. V Bundeslize si v dortmundských barvách zapsal Jan Koller bilanci 137 duelů a 58 branek.

To jsou zápisy, na které nelze zapomenout. A při vší úctě k jeho dalším angažmá v Monaku, Norimberku, Samaře a Cannes byl Dortmund pro Kollera opravdu velkolepou štací. Ve filmu na něj ostatně vzpomíná i Mats Hummels, další německý světový šampion, který také zná atmosféru obrovského dortmundského kotle jako dlouholetý hráč Borussie.

Film Petra Větrovského se natáčel rok a půl, v sedmi různých zemích. O tom, jak poznali Jana Kollera a jaký dojem v nich zanechal, vyprávějí ve filmu i jeho spoluhráči z nejslavnější éry české reprezentace. Nechybí ani myšlenky trenéra téhle ekipy Karla Brücknera.

Kdo si chce připomenout éru s Nedvědem, Rosickým, Šmicerem, Poborským a jejich dvoumetrovým spoluhráčem, neměl by si nechat ujít film Jan Koller. V kinech se objeví 11. srpna.

Reklama

Související témata:
Mario Götze

Doporučované