Hlavní obsah

Hlídejte Victora Olatunjiho. Slavia objevila recept na sparťanskou zbraň

Foto: Profimedia.cz

Victor Olatunji skáče na Davida Zimu – jeden ze soubojů v derby Slavia–Sparta (2:1).

Pochází z Nigérie, ale tradiční pražské derby dvou rivalských klubů Slavie a Sparty už dobře vnímá. To poslední mu úplně nevyšlo. Útočník rudých Victor Olatunji ale může být velkou osobností Letenských.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Souboje dvou nigerijských legionářů, stopera Igoha Ogbua na slávistické straně a útočníka Sparty Victora Olatunjiho, dávají velkému derby nový náboj. Jenže při posledním utkání Slavie a Sparty nebyl zraněný Ogbu k dispozici a Olatunji vydržel na trávníku jen poločas. Ze hřiště ho dokonalou obranou „vyhnal“ stoper David Zima.

Olatunji je přesto velká sparťanská zbraň. Hodně nebezpečný, gólový.

Zkušenosti ze Slovenska

Rodák ze Sokota, města se 360 tisíci obyvateli, jež leží v severozápadním cípu země, do vytoužené Evropy zamířil přes Slovensko, kde v listopadu 2017 získal angažmá v druholigovém Interu Bratislava. Nové prostředí si vyzkoušel až na podzim 2018, nastoupil do 14 zápasů a vstřelil jeden gól.

Valnou pozornost si však nevydobyl. „Ani jsem nevěděl, že nynější sparťanský útočník v Interu působil,“ přiznává Slavomír Ondrejička, uznávaný slovenský novinář, jenž v 70. letech za klub nosící toto jméno hrával nejvyšší československou soutěž. „Nijak jsem ho nevnímal,“ není schopen šéfredaktor měsíčníku Futbal magazín dodat nějakou informaci z prvního Olatunjiho působení na starém kontinentu.

Vysokého hráče (192 centimetrů) si více všimli po přestupu do prvoligového týmu Železiarne Podbrezová. „Ve slovenské lize se objevuje hodně fotbalistů z Afriky, kteří touží udělat kariéru v Evropě,“ objasňuje další uznávaný novinář Peter Šurin. „Krouží okolo nich hodně agentů, velice aktivní je například Branislav Jašurek,“ odhaluje dobrý monitoring exotických posil.

Olatunji na Slovensku neoslnil, klub před sestupem nezachránil. Nasbíral však cenné zkušenosti, poznal prostředí.

Vylodění na Maltě

Poznatek mu přišel náramně vhod, když v lednu 2023 podepsal smlouvu se Slovanem Liberec. „Působil už nějakou dobu na Kypru, ale věděl jsem, že má za sebou i slovenská angažmá,“ přiznává tehdejší trenér severočeského týmu Luboš Kozel.

Mohl proto spoléhat, že i dorozumění se bude snazší. „To ne, pochytil jen několik slovenských fotbalových výrazů, to bylo všechno,“ vyvrací dojem, že se Olatunji s novými spoluhráči mohl domluvit slovanským jazykem.

Rovněž přechod do chladné ještědské zimy ze slunného Kypru byl pozvolný. „Přiletěl za námi na turnaj hraný na Maltě. Teprve pak následovala zimní příprava u nás. Bylo to pro něj jistě složité, mráz, sníh, umělka, ale zvládl to. Snad i tím, že to zažil na Slovensku,“ připouští zkušený český trenér, že nějaké poznatky už měl v sobě.

Dobře zhodnocená posila

Liberec však především potřeboval koncového urostlého útočníka. „Luka Kulenović nebyl zdravotně úplně v pořádku, vysoká nigerijská posila se nám hodila,“ prozrazuje Kozel.

Vyplatila se, v 18 jarních duelech nastřílel Olatunji za Liberec osm gólů. A zacílila na něj mistrovská Sparta, která ho získala za 900 tisíc eur (asi 22,5 milionu korun).

Severočeský klub exotického útočníka dobře zhodnotil. „Náš klub se dlouhodobě zaměřuje na rozvoj talentovaných hráčů, kteří se pak mohou v kariéře posouvat dál,“ objasnil přestupovou politiku Slovanu předseda Zbyněk Štiller. „Stejně to bylo v případě Victora, který se dokázal u nás vypracovat a upozornil na sebe kvalitními výkony. Nabídka mistrovské Sparty byla pro nás i pro něj atraktivní,“ netajil.

Na Letné byl přivítán s otevřenou náručí. „Přestupuje k nám hráč se zajímavými fyzickými a rychlostními parametry. Jde typologicky o útočníka, kterého v kádru nemáme,“ vypíchl jeho přednosti sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Victor má potenciál se v našem prostředí nadále rozvíjet, i to je klíčový důvod, proč ho přivádíme,“ uvedl.

Nyní má Olatunji podle odborného portálu Transfermarkt.com hodnotu dvojnásobnou.

Zlomové derby

K obhajobě titulu Sparty v ročníku 2023/2024 přispěl africký fotbalista třemi góly, přičemž dva byly vítězné, shodou okolností jeden proti Liberci. Dosáhl jich ve 30 zápasech, přičemž jeden povinně vynechal pro trest za vyloučení v Hradci Králové v 11. kole.

Ani jednou si nepřipsal celých 90 minut, buď střídal, nebo byl střídán, byl však vítaným záskokem za hrotového Jana Kuchtu.

Nejvíce uznání získal v derby se Slavií v semifinále MOL Cupu letos v únoru. Přestože domácí vedli už 2:0, hostům se povedlo vyrovnat dvěma góly Olatunjiho. V prodloužení pak proměněný pokutový kop posunul do finále Spartu.

Victor Oluyemi Olatunji

Narozen 5. září 1999, Sokoto – Nigérie

Hráčská kariéra:

Lagos Islanders (2013–2017), Inter Bratislava / Slovensko (2017–2018), Železiarne Podbrezová / Slovensko (2019), SV Mattersburg / Rakousko (2019–2020), Železiarne Podbrezová / Slovensko (2019), Lagos Islanders (2020–2021), Alki Oroklini / Kypr (2021), AEK Larnaka / Kypr (2021–2023), Slovan Liberec (2023), Sparta Praha (2023–2024)

Úspěchy: mistr české ligy 2023/2024

Na vysokého útočníka se sypala jen chvála. „Byl výborný, skvělý. V každém ohledu. Defenzivě Slavie nadělal obrovské problémy,“ rozplýval se tehdejší dánský trenér sparťanského týmu Brian Priske. „Zlepšuje se, po příchodu z Liberce sice potřeboval nějaký čas na adaptaci, ale postupně se ukazuje, že pro tým může být klíčový,“ zdůraznil.

Dva góly v derby jsou velká hodnota, získal si spoluhráče, trenéra, fanoušky. „Byl to ve Spartě pro něj zlomový zápas,“ upozorňuje Kozel.

Těžko uhlídatelný střelec

Prosazuje se i v probíhajícím ročníku, před derby se Slavií nastoupil v osmi zápasech (opět ani jeden s plnou minutovou zátěží), v nich nastřílel tři góly, stejně jako v celém uplynulém ročníku. Soupeři už o něm dobře vědí, pečlivě ho hlídají, ale občas jim to není nic platné.

Výraznou stopu zanechal i v Lize mistrů. Na demolici rakouského Red Bull Salcburk 3:0 v prvním sparťanském vystoupení se podílel gólem a asistencí, stal se teprve třetím africkým fotbalistou, jemuž se něco takového při debutu podařilo.

Podle analytické společnosti Opta je Olatunji prvním Nigerijcem, z Afričanů to svedli před ním jen Gabonec Daniel Cousin v roce 2007 a Serge Aurier z Pobřeží slonoviny před devíti lety. Není divu, že jsou na něj krajané patřičně hrdí.

Jeho řádění vyvolalo v rodné zemi mimořádný ohlas. Zaujal i netradiční oslavou po vstřeleném gólu – vzkazem na tričku: I am a chosen. Who are you? (v překladu: Jsem vyvolený. Kdo jsi ty?). Citát s církevním nádechem frčel na nigerijských sociálních sítích a uživatelé byli u vytržení, že ho Olatunji dokázal dostat i do nejslavnější klubové soutěže fotbalové planety.

Poznal radost z gólu v Lize mistrů, rovněž v nejslavnějším českém duelu – v derby se Slavií. Ovšem v poháru. V prvoligovém utkání dosud ne.

Doporučované