Hlavní obsah

Tým jako rodina. Expert na mládež vrací španělskému fotbalu lesk

Foto: Getty Images

Luis de la Fuente Castillo dovedl výběr Španělska až do finále letošního Eura.

Luis de la Fuente Castillo dovedl jako trenér výběr Španělska až do finále letošního Eura. V něm se střetne s Anglií.

Článek

Vypálíte bez googlení jméno trenéra, který španělskou fotbalovou reprezentaci dovedl až do nedělního finále mistrovství Evropy proti Anglii? Pokud nejste zapálení fanoušci této krásné hry, možná vám chvíli trvá, než si vzpomenete: Luis de la Fuente Castillo.

Muž, který si vzal na bedra španělskou renesanci – ať už bude zlatá, nebo stříbrná –, si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Nevysoký, holohlavý šedesátník v elegantních brýlích, se šedivým strništěm byl jako trenér známý především díky práci v mládežnickém fotbale. Ostatně v seniorském na klubové úrovni působil jen ve třetí lize, třebaže má Luis de la Fuente za sebou působivou hráčskou kariéru; coby levý obránce za třináct sezon nashromáždil v La Lize 254 zápasů a šest gólů za Bilbao a Sevilla FC. S Bilbaem vyhrál dva tituly včetně doublu v roce 1984.

Coby kouč mládežnických výběrů dovedl Španělsko k titulům mistrů Evropy v kategoriích do 19 a 21 let a olympijskému stříbru v Tokiu, než převzal áčkovou reprezentaci po rezignaci Luise Enriqueho po penaltovém nezdaru v osmifinále mistrovství světa s Marokem v prosinci 2022.

A vyhrál Ligu národů.

Ale tak jednoduché to nebylo. Potýkal se s nedůvěrou veřejnosti, která nabobtnala do obřích rozměrů po porážce 0:2 ve Skotsku na úvod kvalifikace na Euro. Ovšem pustil se do práce, a to pěkně od podlahy. „Máme suroviny na vytvoření skvělého týmu. Co potřebujeme? Čas,“ zdůraznil.

Sám fotbalu dává maximum času. „Hodně pracuje na tom, aby se hráči zlepšili. Ve španělském rádiu řekl, že spí čtyři a půl hodiny denně, protože má teď na Euru hodně práce,“ popisuje pro Seznam Zprávy španělský záložník Pablo González, odchovanec Atlétika Madrid, který působil šest let ve Villarrealu, hrál také českou ligu v Olomouci a ve Zlíně.

De la Fuente přebudoval téměř celý mančaft, vsadil na osvědčené hráče, kteří mu prošli pod rukama v mládežnické reprezentaci. Na Euru tvoří více než půlku výběru. „Pocházím z místního prostředí. Náš závazek vůči lidem, kterým důvěřujeme v systému mládeže, není póza, je to přesvědčení,“ řekl agentuře AFP. „Mladí lidé s talentem a přípravou potřebují příležitosti. Nemusíte hledět na věk. Jsou tu mladí hráči s potenciálem, kteří každou neděli ve svých klubech ukazují, že jsou připraveni soutěžit na nejvyšší úrovni.“

Není tu nikdo s egem. Ani Ramos

Stejně důležité je také to, koho nevzal. Marně žadonil o návrat do reprezentace hvězdný stoper Sergio Ramos. De la Fuente nepodlehl tlaku médií, stál si za svým. Nejdůležitější pro něj jsou vztahy uvnitř týmu. A týmem zdaleka nemyslí jen hráče, ale i kuchaře, sekretáře, uklízečky. Všem dává najevo respekt a důležitost na společné cestě.

„Mnohokrát jsem s ním mluvil o tom, jak bychom měli týmu přispět. První den, kdy jsem se připojil k reprezentaci, jsem mu řekl, že pro mě je nejdůležitější každodenní život a harmonie s týmem. Udržet to všechno zdravé a konkurenceschopné. Naprosto se mnou souhlasil,“ líčil útočník Joselu serveru The Athletic. „Myslím, že vybudoval rodinu, což nás v podstatě přivedlo až sem.“

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy v Německu jsme připomenuli některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomněli ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Do finále Eura. A především zábavnou hrou s důrazem na držení míče. „Máme hodně sebevědomí a tým plný talentu, kvality a odhodlání. Být přesvědčený o svých schopnostech je velmi důležité. Nechci nikoho urazit, ale máme nejlepší mužstvo na turnaji,“ prohlásil třiašedesátiletý de la Fuente už po základní skupině.

Nebylo to vychloubání. „Celý tým věří, že může vyhrát Euro. De la Fuente věří v kvalitu hráčů a svou hru. Je to tým, který je hodně jednotný, není tu nikdo s egem, každý je pokorný a pomáhá svému spoluhráči být lepší,“ všímá si González.

Výjimečný talent Yamal

Ve čtvrtfinále si Španělé poradili v prodloužení s domácím Německem. „Náš tým má srdce a já ho znám, má ambice a touží být každý den lepší. Nikdy se neunaví ve snaze zlepšovat se a já jsem hrdý, že jej mohu trénovat,“ pravil de la Fuente.

V semifinále jeho hoši otočili skóre proti silné Francii, ačkoli se potýkalo s absencemi. Na pozici pravého beka proto nastoupil Navas, ve věku 38 let a 231 dní historicky nejstarší fotbalista v semifinále Eura. Opačný rekord vytvořil Yamal, nejmladší hráč semifinále velkých turnajů. A taky střelec.

„V 16 letech předvádí Lamine Yamal něco neuvěřitelného, ​​nikdy v historii Španělska jsme neměli takového a tak mladého hráče,“ chválí González. „Ale máme mnoho hráčů, kteří jsou na špičkové světové úrovni - Rodri vždycky, Fabianův způsob hry je až šílený v dobrém slova smyslu, to samé Nica Williamse,“ jmenuje posila kyperského klubu Ethnikos Achnas další tahouny.

Ať už mač proti Anglii dopadne jakkoli, sázka na experta na mládežnický fotbal Španělsku vyšla.

„Naší odpovědností je soustředit se na práci, kterou děláme, protože máme velký závazek a odpovědnost vůči společnosti, celé zemi, španělskému fotbalu, abychom obnovili prestiž španělské federace,“ hlásá de la Fuente a nezůstává jen u slov.

González s úsměvem doplní: „Myslím, že jsme favorité, ale Anglie má skvělé hráče. Ve finále nezáleží na tom, jak hrajete, jediné, na čem záleží, je vyhrát.“

Doporučované