Hlavní obsah

Je mu 19 let a hraje za Real Madrid. Teď stojí turecké hvězdě v cestě Česko

Foto: Getty Images

Arda Güler slaví gól proti Gruzii.

Arda Güler je obrovským talentem tureckého fotbalu, v 19 letech patří do kádru Realu Madrid, který za něj loni v létě zaplatil Fenerbahce zhruba 750 milionů korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Filip Novák měl za spoluhráče mnoho výtečných fotbalistů. V Trabzonsporu si zahrál s Argentincem Josém Sosou, který kopal předtím v AC Milán, s Nigerijcem Johnem Obi Mikelem z Chelsea nebo anglickým reprezentantem Danielem Sturridgem, který kromě Chelsea vystřídal i Manchester City či Liverpool.

Ve Fenerbahce hrál s kapitánem Mesutem Özilem, ikonou Arsenalu, a také ekvádorským střelcem z mistrovství světa Ennerem Valenciou. „Ale když mám říct výjimečného hráče, který mě napadne jako první, tak Arda Güler,“ vypálí někdejší český reprezentační obránce bez dlouhého zamyšlení, neboť na ten pocit jen tak nezapomene.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Novákovi spadla brada, jakmile spatřil nadaného šestnáctiletého mládence na prvním tréninku Fenerbahce Istanbul. „Překvapil mě tím, jak hraje. Řekl jsem si: Ty brďo, to bude jednou hráč světové třídy! Pak jsem slyšel, že má o něj zájem Barcelona, Chelsea, Manchester City, a nakonec podepíše v Realu.“

Madridský gigant vyplatil za šikovného křídelníka loni v létě zhruba 750 milionů korun.

Ve středu večer se postaví s tureckou reprezentací na mistrovství Evropy českému týmu v souboji o postup ze skupiny. Rodák z Ankary se blýskl v úvodním zápase báječnou střelou do šibenice proti Gruzii a stal se 114 dní po 19. narozeninách nejmladším hráčem, který při debutu na Euru skóroval.

„Je to neskutečný pocit. O takovém gólu jsem snil. Pravidelně tohle zakončení cvičím na konci tréninku,“ rozplýval se. „Nezajímají mě osobní úspěchy. Je to o týmu a jsem rád, že jsem mu pomohl.“

Potěšila jej i povzbuzující zpráva na mobilu od trenéra Realu Carla Ancelottiho. „Hodně to pro mě znamenalo,“ pravil s pokorou.

Spoluhráč Aktürkoglu jej za gólovou ránu chválil: „Hned jak se dotkl míče, bylo mi jasné, že bude střílet právě takhle a že to bude gól.“

Superlativy nešetřil ani trenér Gruzie Willy Sagnol, který jako hráč působil v Bayernu Mnichov a také ve francouzské reprezentaci se potkal s mnoha velikány fotbalu: „Je to opravdu velký talent. Až získá ještě více zkušeností, tak bude dávat spoustu takových gólů. Má před sebou velkou budoucnost.“

Unavený, nebo zraněný?

Druhý zápas ovšem Turecko prohrálo s Portugalskem 0:3 a Güler kupodivu začal jen na lavičce, což se ihned stalo třaskavým tématem tureckých médií. „Arda vykazoval známky únavy, nechtěli jsme riskovat zranění. Je mi ho líto. Víc než 30 minut by nezvládl. Měl jsem nutkání ho tam nedávat ani na 20, ale nakonec jsem se rozhodl, že tak dobří hráči prostě hrát musí,“ vysvětloval trenér Vincenzo Montella.

Spekulace o napjatém vztahu s hráčem měla vzápětí zahnat společná fotka na sociálních sítích a doplňující prohlášení turecké federace: „Před tréninkem došlo ke shodě, že by měl Arda Güler absolvovat kvůli bolesti v tříslech individuální trénink, aby byl co nejlépe připravený na zápas s Českou republikou.“

Hráčem světové extratřídy Güler ještě úplně není, v Realu Madrid bojuje o místo v sestavě, ale je otázkou času, než se Novákova první myšlenka naplní. Hostování jinde nepřichází v úvahu.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

Jeho čas přijde

„I když jsem nehrál, měl se mnou trenér Ancelotti dobrý vztah. Stále mi říkal, ať jsem trpělivý, že musím tvrdě pracovat a že můj čas přijde. Tato slova mi dodala sebedůvěru. Jsem zamilovaný do fotbalu,“ ubezpečil.

„Nepracuji jen na fyzické stránce, ale také na mentální. Moje mentalita je zaměřená na další rozvoj. Chci se zapsat do klubové historie, chci se stát legendou Realu Madrid. Viděl jsem všechny evropské poháry ve vitríně a můžu říct, že je to úžasný pocit. Do Realu Madrid, jednoho z nejdůležitějších klubů na světě, jsem přišel pracovat a rozvíjet svou hru,“ popisuje Güler své plány do budoucna.

Jeho vzory jsou někdejší záložníci Realu Zidane, Guti a Özil, po němž ve Fenerbahce převzal dres s číslem deset. Za turecký kolos debutoval v 16 letech, je také historicky nejmladším střelcem národního týmu, za který si prožil premiéru 19. listopadu 2022 v přátelském utkání proti České republice a přispěl k výhře 2:1.

Teď by měl zázračný chlapec tureckého fotbalu z vítězství nad Českem ještě mnohem větší radost.

Doporučované