Hlavní obsah

Rána z půlky se stala gólem Eura. Žádná náhoda, shodli se hráči i trenér

Foto: Getty Images

Patrik Schick zpoza půlící čáry vysílá střelu na skotskou bránu, která se už brzy změní v gól.

Kdyby se udělovaly medaile za umělecká gólová díla na evropských šampionátech, český (československý) fotbal by měl na vzácné kovy silné uchazeče. Určitě by k nim patřil i „povětroň“ Patrika Schicka z utkání se Skotskem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do skotské sítě se trefil ze vzdálenosti 49,7 yardu, v přepočtu 45,446 metru, což je rekord v historii evropských šampionátů (přesné statistiky se vedou od ME 1980 v Itálii).

I Patrik Schick tedy českým vkladem z roku 2021 obohatil krásu evropských šampionátů. Stejně jako Antonín Panenka v roce 1976 „vršovickým dloubákem“ či o dvacet let později Karel Poborský, když ve čtvrtfinále ME v Anglii přehodil lobem portugalského brankáře Vítora Baíu.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Dva skotské střiky

Pražský rodák byl na šampionátu rozstrkaném po celém evropském kontinentu a zasaženém covidovými opatřeními k nezastavení. V prvním duelu v základní skupině D proti domácímu Skotsku na kultovním stadionu Hampden Park v Glasgow se prosadil dvakrát.

Krátce před přestávkou se trefil hlavou. „Coufal pak na pravé straně dostal prostor, odcentroval do pokutového území, kde Schick přehlavičkoval dva obránce. Balon doletěl přesně k tyči a český útočník, který rozpřáhl ruce, do kamery z plných plic zařval: Jóóóóóóóó!“ popisovala média první český (a Schickův) zápis do gólového protokolu na turnaji.

A v 52. minutě připojil druhý, který vešel do galapřehlídky unikátních tref. Nezapomenutelný, jedinečný, báječný. Rozsah pro hledání přídomků může být bezbřehý.

Prokázal výjimečný přehled a myšlení velkého střelce. Po nečekané skotské ztrátě mohl jít společně s Jakubem Janktem do přečíslení, ale všiml si, že brankář David Marschall stojí hodně daleko v poli. Levačkou vyslal vysoký lob kousek za půlící čárou a utíkal se radovat. „Páťa je geniální hráč,“ povzdechl jen trenér Jaroslav Šilhavý.

Byla to střelecká show českého útočníka.

ME 2021 – základní skupina D

Skotsko – Česko 0:2 (0:1), 14. 6. 2021, Glasgow

Góly: 42. a 52. Schick. Rozhodčí: Daniel Siebert (Německo). Diváků: 9 847.

Skotsko: Marshall – Hanley, Cooper, Hendry (67. McGregor) – Armstrong (67. Fraser), McGinn, McTominay – O´Donell (79. Forrest), Robertson – Dykes (79. Nisbet), Christie (46. Adams). Trenér: Steve Clarke.

Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Souček, Král (67. Holeš) – Masopust (72. Hložek), Darida (87. Ševčík), Jankto (72. Vydra) – Schick (87. Krmenčík). Trenér: Jaroslav Šilhavý.

Puskáse nezískal

Schickův „povětroň“ se pochopitelně ucházel i o poctu stát se nejhezčím gólem. Podle očekávání vyhrál anketu UEFA o nejhezčí gól evropského šampionátu, ocenění za nejlepší branku v soutěžích UEFA ovšem nezískal, z trofeje se radoval íránský útočník Mahdí Taremí z FC Porto za akrobatickou trefu ze čtvrtfinálové odvety Ligy mistrů proti Chelsea.

Pronikl i do ankety Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) o nejhezčí gól roku 2021, která nese název Ference Puskáse, maďarského fenoménu z 50. let minulého století. Ale ani v tomto případě si královskou korunu nenasadil. Více hlasů od fanoušků obdržel argentinský legionář Erik Lamela, který v dresu Tottenhamu Hotspur v londýnském derby proti Arsenalu v anglické Premier League pohotově překřížil nohy a skóroval kopem zvaným „rabona“.

Na kráse Schickovy trefy tím však nijak neubylo.

Chvalozpěvy na ni po utkání se Skotskem neměly konce. A vyvracely rovněž nařčení, že šlo o náhodu. „Páťa to zkouší na tréninku, i v zápasech,“ prozradil na něj trenér Šilhavý. „Věřím, že ještě nějaký gól přidá,“ přesunul odpovědnost za úspěšné vystoupení na Euru na efektivního útočníka.

Byl vyslyšen.

Krvavý exekutor

Ve druhém střetnutí proti Chorvatsku na stejném místě činu se Schick postavil k pokutovému kopu. Odvážně. Sotva si totiž otřel zakrvácený obličej. Krátce předtím padl k zemi po souboji s obráncem Dejanem Lovrenem, z nosu mu prýštila krev. Španělský sudí Carlos del Cerro Grande se po upozornění ve sluchátkách podíval na video a ukázal jasně - penalta!

K míči se překvapivě hrnul Schick, který nedbal na pravidlo, že faulovaný hráč nemá jít kopat. Vzal odpovědnost na sebe, byť ji měl v úmyslu převzít nejspíš Vladimír Darida. Protestující Chorvaté mu navíc umožnili, aby se uklidnil a zkoncentroval.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy se hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

S tamponem v pravé nosní dírce a s tekoucí krví, kterou si utírá rukou, posílá míč k levé tyči, chorvatský brankář Dominik Livaković, jenž se projevil jako drtič penalt o rok později na mistrovství světa 2022 v Kataru, se vrhá na druhou stranu.

I když starý známý Ivan Perišić vyrovnává a utkání končí 1:1, český tým si zajišťuje ze 3. místa postup do osmifinále.

Král střelců

V posledním střetnutí základní skupiny proti domácí Anglii český útočník neskóroval. Do listiny se zapsal jen Raheem Sterling, který překonal ve 12. minutě Tomáše Vaclíka hlavou.

V osmifinále ovšem český střelec překonává favorizované Nizozemsko. Poprvé se trefuje někdo jiný než útočník německého Bayeru Leverkusen, skóre hlavou otevírá v 68. minutě slávistický obránce Tomáš Holeš. Schickova chvíle přichází v 80. minutě, kdy po Holešově zpětné přihrávce posílá míč do nizozemské sítě pohotovou střelou levou nohou.

A ještě jeden přesný zásah přidává ve čtvrtfinále proti Dánsku v dalekém Baku. Skandinávci do přestávky získávají dvoubrankový náskok, pochodeň naděje zapaluje čtyři minuty po ní Schick. Opět přichází osvědčená spolupráce, Vladimír Coufal z pravé strany centruje, český úderník pálí „z voleje“ pravou nohou na úrovni penalty. Vyrovnat se už však nepodařilo.

Hlava, levá noha při střele s plochou dráhou letu, proměněná penalta, následně opět levá noha, na závěr „volej“ pravačkou. Schick představil neskutečně pestrý rozsah zakončení.

Schick se zařadil mezi hrdiny šampionátu. Do historických análů se zapsal s pěti zásahy jako král střelců společně s fenomenálním Cristianem Ronaldem. Jelikož kultovní CR7 si přidává ke gólovým trefám i asistence, získal proto trofej určenou pro nejlepšího. Ale gólů měli na kontě stejně.

Na předcházejícím Euru si nyní osmadvacetiletý útočník připsal životní úspěch v reprezentačním týmu, na který chce letos navázat. Vlastně ho překonat. V jeho schopnostech to je.

Patrik Schick

Narozen 24. ledna 1996, Praha

hráčská kariéra

Sparta Praha (2007-2015), Bohemians Praha (2015-2016), Sampdoria Janov / Itálie (2016-2017), AS Řím / Itálie (2017-2019), RB Lipsko / Německo (2019-2020), Bayer Leverkusen / Německo (2020-2024)

Reprezentace Česka: 2016-2024 (37/18)

Úspěchy: nejlepší střelec mistrovství Evropy 2021 (5 gólů), mistr české ligy 2013/2014, mistr německé ligy 2023/2024, vítěz českého poháru 2013/2014, vítěz německého poháru 2023/2024, Fotbalista roku Česka 2021 a 2022, finalista Evropské ligy 2023/2024

Doporučované