Hlavní obsah

Španělé jsou počtvrté mistry Evropy. Ve finále porazili Anglii

Foto: Profimedia.cz

Oslavy vítězství.

aktualizováno •

Anglické čekání naopak trvá.

Článek

Španělští fotbalisté se na olympijském stadionu v Berlíně stali počtvrté mistry Evropy. Ve finále porazili výběr Anglie 2:1.

Ostrovní tým naproti tomu na své první evropské zlato stále čeká, ačkoliv se probojoval do druhého evropského finále v řadě.

Španělé do zápasu – s ohledem na dosavadní výkony – podle expertů vstupovali jako favorité. Tým pod vedením trenéra Luise de la Fuenteho bez ztráty bodu vyhrál svoji skupinu, ve třech zápasech navíc nedostal ani gól. Na cestě do finále pak postupně porazil Gruzii 4:1, v prodloužení 2:1 domácí Německo a v semifinále stejným výsledkem Francii.

Naproti tomu hra Anglie sklízela hlavně na ostrovech kritiku. Tým vyhrál svoji skupinu díky dvěma remízám a výhře nad Srbskem. Následně výběr Garetha Southgatea porazil až v nastaveném čase Slovensko 2:1, ve čtvrtfinále vyhrál penaltový rozstřel se Švýcarskem. Do finále pak Angličany přes Nizozemsko poslal gól v 90. minutě.

Foto: AP Photo/Manu Fernandez, Profimedia.cz

Mikel Oyarzabal slaví gól.

Během prvního poločasu měli míč výrazně více času na kopačkách španělští hráči, diváci ale viděli jen jedinou střelu na bránu – anglickou.

Skóre se měnilo až po poločasové přestávce, když se ve 47. minutě trefil Španěl Nico Williams. Poté se hra rozhýbala. Španělé měli několik šancí, v 73. minutě ale Angličané vyrovnali. Trefil se Cole Palmer.

O dalších 13 minut později se Španělé radovali znovu. Do střelecké listiny se zapsal Mikel Oyarzabal. Angličané sice ještě měli velkou šanci, míč ale za brankovou čáru nedostali.

Na letošním Euru, které hostilo Německo, se představila i česká fotbalová reprezentace. Ve své skupině ale nestačila na Portugalsko ani Turecko. Uhrála jen remízu s Gruzií a do vyřazovacích bojů nepostoupila.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Doporučované