Hlavní obsah

Provokatér, co se dostane pod kůži. Anglická hvězda na Euru rozděluje fanoušky

Foto: Getty Images

Jude Bellingham oslavuje proměněnou penaltu proti Švýcarsku ve čtvrtfinále Eura.

Jednadvacetiletý záložník Jude Bellingham patří k tahounům Anglie na probíhajícím Euru. Tu teď čeká souboj s Nizozemskem o finále.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Buď vás okouzlí, nebo vytočí. Možná obojí. Podle toho, jestli zrovna Jude Bellingham předvádí naplno svou pestrou paletu fotbalových schopností, anebo se na hřišti chová jako poněkud rozmazlený fracek. Jednadvacetiletý záložník táhne Anglii na mistrovství Evropy za trofejí, na kterou hrdý národ čeká 57 let od domácího triumfu na světovém šampionátu. V semifinále narazí ve středu na Nizozemsko.

V osmifinále proti Slovensku ukázal Bellingham obě tváře. Geniálními nůžkami v nastaveném čase odvrátil vyřazení Albionu a trefil prodloužení, v němž rozhodl Kane o lopotném postupu. Jenže k tomu nemuselo dojít. Pokud by rozhodčí Meler striktně dodržoval pravidla, musel by Bellinghama už ve druhé půli vyloučit za simulování, když si snažil hloupě vynutit penaltu. Sudí jej sice rychle zvedl z trávníku, leč pro druhou žlutou kartu nesáhl. To by byl, panečku, výchovný pohlavek.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Avšak lekce nepřišla, přišla pak ona genialita Bellinghama zády k bráně s kopem přes hlavu při posledním autovém vhazování v závěru nastaveného času. Výstavní gól oslavil po svém - gestikuloval směrem k lavičce Slováků a ještě se chytil za rozkrok. Pokání? Kdepak, výmluvy, že jde o vnitřní žert zaměřený na „některé blízké přátele“.

Výchovný pohlavek? Kdepak.

Jen pokuta od UEFA 30 tisíc eur (755 tisíc korun) a podmínka na jeden zápas, takže proti Švýcarsku mohl nastoupit.

A znovu zkoušel hanebné nafilmované pády. „Ještě potřebuje dozrát,“ pravil diplomaticky spolukomentátor ČT Karel Poborský, někdejší záložník Manchesteru United.

Angličané jsou peskovaní za nevalný herní projev, ovšem pravdou je, že na to být mezi nejlepší čtveřicí Evropy stačil. A trenér Gareth Southgate brání svůj mančaft před břitkou kritikou, Bellinghama navzdory hvězdným manýrům chválí: „Už teď dal na turnaji dva obrovsky důležité góly. Je to skvělý kluk. Úžasně se s ním pracuje, záleží mu na tom, jak hraje. Ví, že se mu snažíme pomoci ve všech výzvách a překážkách, které s sebou národní tým přináší, protože to prostředí je zkrátka jiné.“

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy v Německu jsme připomenuli některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomněli ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Semifinálový mač proti Nizozemsku bude pro Bellinghama pikantní. Jednak proto, že se hraje v Dortmundu, kde strávil po přestupu z Birminghamu vydařené tři roky, ale rovněž díky, nebo v tomto případě spíše kvůli rozhodčímu.

UEFA nominovala Felixe Zwayera, který byl odsouzen v kauze ovlivňování zápasů, v roce 2005 dostal zákaz činnosti na šest měsíců. Bellingham dostal zase pokutu 40 tisíc eur za veřejné zpochybnění integrity Zwayera v pozápasovém rozhovoru, když Dortmund prohrál 2:3 s Bayernem Mnichov v roce 2021.

Jaký komentář na jeho účet přidá tentokrát?

Srovnání se Zidanem

Bellingham patří mezi vytříbené provokatéry, již se umí soupeřům dostat pod kůži. Zároveň však udržuje vysokou soustředěnost na dění na trávníku. A fotbalové kvality má vskutku impozantní. Už to, jak se dokázal z defenzivnějších pozic v záloze ze šestky a osmičky předělat na ofenzivní desítku, případně i falešnou devítku, kterou hraje po přestupu do Realu Madrid, je pozoruhodné. S číslem pět, tedy stejným, jaké nosil v Realu bájný Zinédine Zidane. Tomu srovnání se také nevyhne.

Real za Bellinghama utratil loni 103 milionů eur a hned první ročník prokázal oprávněnost této investice: 23 gólů, triumf v Lize mistrů, v La Lize, španělském Superpoháru.

„Pff, je to něco úžasného, ale jsem na to velmi hrdý,“ pravil Bellingham pro ESPN. „Cítím hrdost na to, že hraji s nejlepšími fotbalisty na světě. Upřímně řečeno, je to jednodušší, když hrajete s nimi.“

Upřímně řečeno, je jednodušší, když hraje s někým, kdo umí získat míče v těžkých, nebezpečných prostorech, sebevědomě překonat soupeřovy šiky a připravit šanci spoluhráčům, klidně i sám zakončit. Technika a síla Bellinghama je fascinující.

„Neřekl bych, že jsem už na vrcholu. Myslím, že jsem na cestě, ale nechci říkat, že tam už jsem. Mám před sebou ještě kus cesty, abych se tam dostal,“ řekl Sky Sports. „Lidem se líbí styl mojí hry, způsob pohybu, hra s míčem a tak podobně. Je to opravdu příjemné, snažím se být v co největším kontaktu s fanoušky, když jsem na hřišti. Chci fanouškům ukázat, že jsem jeden z nich. Jsem fanoušek, který hraje a zastupuje je na hřišti, protože o tom to nakonec je.“

V tom byznysu zapomenete, že jste ještě mladý

V Birminghamu se stal nejmladším hráčem prvního týmu ve věku 16 let, 38 dní. Otec Mark, seržant policie, byl na něj tuze hrdý. Do Dortmundu přestoupil jeho syn v červenci 2020 a hned ve svém prvním zápase se stal nejmladším střelcem Borussie.

„Tři roky jsem hrál v Německu, naučil jsem se hodně o tamní kultuře. Dalo mi to spoustu do fotbalového i osobního života, také jsem se sám o sobě dozvěděl nové věci, které bych si třeba v Anglii neuvědomil,“ přemítal. „I teď se o sobě spoustu učím ve Španělsku. Miluji život v Madridu, a to i mimo fotbal. Lidé ve Španělsku jsou skvělí, jsou velmi emotivní. Když jdu ven a poznají mě, tak se ke mně ve velkém hlásí a zdraví mě. Chtějí, abych se tam cítil jako doma, abych byl součástí jejich města a kultury.“

Za vzory měl krajany Waynea Rooneyho a Stevena Gerrarda. V 17 letech a 136 dnech se stal třetím nejmladším anglickým mezinárodním reprezentantem; pouze Theo Walcott a zmíněný Rooney debutovali za Albion mladší.

„Na Rooneym bylo působivé, že začal s velkým fotbalem už v šestnácti letech, tedy stejně, jako já. Někdy se stane, že v tom všem byznysu zapomenete, že jste ještě mladý, protože všechno se děje tak strašně rychle. Dostáváte příležitosti a musíte je využít. Navzdory tomu všemu se ale pořád vnitřně cítím jako dítě,“ přiznal. „Dětem říkám, že fotbal je musí hlavně bavit. Užívejte si ho! Tohle je to nejdůležitější, ne? Běžte do každého zápasu s úsměvem, užijte si hru s ostatními dětmi a neberte to příliš vážně. Tohle všechno má svůj čas, až budete starší, pak se tomu budete muset věnovat. Ale teď si to užívejte a smějte se,“ radí.

Úsměv k Bellinghamovi patří pořád. Jen bohužel tu a tam přidá i výsměch. „Jestli žiji svůj sen? Ano, někdy to tak cítím. Ráno, když vstávám, tak se musím někdy štípnout, že to všechno není jen sen. Hraji za Anglii ve Wembley a za Real Madrid na Santiago Bernabéu. Ani ve snu by mě dříve nenapadlo, že se tohle všechno stane tak brzy,“ považuje si. „Jsem opravdu vděčný všem, kteří mě na cestě až sem doprovázeli. Bez podpory by to nešlo.“

Jude Victor William Bellingham prožil famózní ročník. A to ještě nemusí být všem trofejím konec.

Přejete mu to? Respektive, okouzlil vás, nebo vytočil?

Doporučované