Hlavní obsah

Český výběr je na Euru nejhorší v jedné z klíčových statistik

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kapitán českého výběru Tomáš Souček v souboji s Portugalcem Vitinhou.

Výběr Ivana Haška zatím na fotbalovém ME získal ve dvou zápasech jeden bod a postupová matematika je jasná, v posledním zápase skupiny proti Turecku musí vyhrát. Jinak na turnaji končí. Bez přesných přihrávek to ale půjde těžko.

Článek

Už před začátkem mistrovství Evropy to bylo téma. Jakým stylem se budou čeští fotbalisté pod novým trenérem Ivanem Haškem v Německu prezentovat? Přípravné zápasy moc nenapověděly, jasný rukopis neodhalily.

Nečitelnost po výměně kouče měla být předností, což se zatím nepotvrdilo. Hlavně jedna statistika je před kruciálním mačem o postup ze skupiny proti Turkům varující, byť vychází pouze z malého vzorku dvou utkání: úspěšnost přihrávek 78 procent. Na turnaji není hůře si přihrávající tým.

Nejpřesněji si přihrávají domácí Němci (úspěšnost přes 90 procent). Na opačném konci jsou pod osmdesátiprocentní úspěšností kromě Česka jen výběry Rumunska a Slovinska.

Je potřeba zmínit, že pozici na chvostu v přihrávkách ovlivnil především kolotoč, na který český tým bojácně nasedl s Portugalci. Celkem do vápna soupeře za dva zápasy adresoval 22 přihrávek.

„Přihrávky se musí brát v kontextu celé hry. Může být tým, který má slabší úspěšnost, protože hraje na riziko, neustále zkouší kolmice, pak se to toleruje a musíte zohlednit další data –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jak se tým dostává do šancí a jak hra vypadá celkově,“ zdůrazní Tomáš Hořava, bývalý reprezentační záložník. „Dva zápasy nejsou velký vzorek,“ dodává.

Proti silným Portugalcům (1:2) to praštilo do očí, mnozí čeští fanoušci si otráveně posteskli: Copak si nejste schopni vyměnit míč aspoň dvakrát třikrát po sobě?

Portugalský represink i česká hra bez kuráže a patřičné nabídky to téměř nedovolily. Ostatně když držíte míč 31 procent času, mockrát si ho z kopačky na kopačku nepošlete. 178 přihrávek ku 622 portugalských hovoří za vše.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

„S Portugalskem jsme na míči moc nebyli, ale když přišel Tonda Barák, dokázal balon dobře udržet, dal si ho do správných prostorů,“ všiml si Hořava, trojnásobný ligový šampion s Plzní, se kterou si zahrál v Lize mistrů proti Realu Madrid, Bayernu Mnichov, či Manchesteru City, na jehož půdě krásně skóroval. „Barák je v hlavě silný, má za sebou sezony v italské lize. Je škoda ho mít na lavičce, když je zdravý.“

Gól z jediné střely na bránu se jevil jako maximum možného. Ani z rohu si Česko pomoct nemohlo, neboť žádný nezahrávalo. Portugalsko má hráče světové extratřídy, budiž.

Pojďme se tedy podívat čísly na duel s Gruzínci (1:1), proti kterým Barák po nemoci naskočil znovu jen v závěru.

S Gruzií přišlo zlepšení

Zatímco po bídném výkonu s Portugalci zasloužili Češi kritiku, s Gruzií splnili, co slíbili: hráli aktivně, vytvářeli si dostatek šancí a těžko kromě slabé produktivity národní tým za něco peskovat.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehrává na přelomu června a července v sousedním Německu. Kdy hrají Češi a jaký je kompletní program a výsledky turnaje?

„Do utkání jsme výborně vstoupili, byl tam tlak, odhodlání,“ chválí Hořava. „Chybí nám lepší finální nahrávka.“

Mimochodem poprvé od roku 1980 nevyhrál na Euru mančaft, který vyslal dvanáct střel. Brankář Mamardašvili byl vynikající.

Český tým držel míč 55 procent hracího času a vyměnil si 445 přihrávek s 88procentní úspěšností. Mnohdy však balon zbytečně ve středu pole předržoval, neotáčel rychle hru a tak se gruzínský obranný blok dokázal přesouvat včas.

Hlavně střední záložníci musí rozehrávku zrychlit. Výstavba hry ovšem vychází už od brankáře a první spouštěcí pasy dávají i stopeři. V tomto ohledu by se nejspíš hodily schopnosti Filipa Panáka, jehož předností je rozehrávka, leč sparťanský stoper se do nominace nevešel.

Proti Turecku bez Schicka

Reprezentace by především potřebovala dostat hráče do jejich ideální formy, nezbývá než věřit, že se má od čeho odrazit. I bez zraněné útočné hvězdy Patrika Schicka, který proti Turecku s největší pravděpodobností nenastoupí.

Mojmír Chytil je ceněný pro práci na větší ploše i zády k bráně. Ivan Hašek ještě nevyužil fyzické síly obra Tomáše Chorého. Pokud budou létat do vápna Turků centry, pak by se jistě hodil. Záleží na způsobu hry.

„Chytil se mi líbí. Ohromnou kvalitu má Adam Hložek, i když v Leverkusenu spíše střídal,“ nabízí Hořava další variantu.

Cest k úspěchu vede několik, bez přesných pasů to však nepůjde. Na drzé individuální průniky Haškův výběr příliš spoléhat nemůže.

„Jsme Češi, fandíme, věřit musíme, ale bude to hodně těžký zápas,“ očekává Hořava.

Doporučované