Hlavní obsah

Nudný svátek fotbalu? Vzpomínat se bude na hocha, co trumfl Pelého

Foto: Profimedia.cz

Vítězný tým fotbalového Eura –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Španělsko.

Od května 2001 hrály španělské týmy 27 velkých finále a ve všech 27 finále byl španělský vítěz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nudné, podprůměrné stejně jako rozhodčí na něm. I tak se (ne)bude vzpomínat na mistrovství Evropy 2024 v Německu. Avšak bylo by to poněkud příkré vysvědčení šampionátu, které vyhrál fotbal. Tedy tým, jenž nabídl subjektivně i objektivně nejlepší a nejzábavnější podívanou, vstřelil nejvíce branek a zvítězil ve všech sedmi zápasech při skóre 15:4. Španělsko dokonalo svou renesanci.

Co všechno na Euru zaujalo?

Flamenco vs. nuda

Mnohé týmy, včetně hvězdných, jako má Anglie či Francie, vypadaly místy těžkopádně. Opatrná taktika s hlubším blokem, bez aktivního napadání byl nejspíš záměr a nikoli jen produkt únavy. Ačkoli po živelném mistrovství světa v Kataru, které se hrálo netypicky v půlce sezony a fotbalisté tak na něm byli neopotřebovaní, čerství, to razí do očí více než dřív. V zafuněné šedi vynikla pestrobarevnost flamenca. Nebylo to jen neúčelné držení míče, naopak přímočarost, technická dovednost, práce v prostoru, z čehož vyplynulo i 123 střel. Nejvíc ze všech týmů na turnaji.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Španělé si ve vyřazovací části turnaje poradili proti těžkým vahám –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ domácímu Německu, Francii s Mbappém i Anglií s Bellinghamem.

„Nemyslím si, že jsme byli favority. Chtěl jsem, aby se můj tým dostal do konkurenceschopné pozice a to se nám povedlo. Chci, aby se mí hráči stále zlepšovali. Všichni se mohou cítit hrdí. Strašně moc mi usnadňují práci,“ prohlásil strůjce španělské renesance trenér Luis De la Fuente, který po neúspěchu v Kataru nahradil Enriqueho.

Mimochodem, kouč, jenž na klubové úrovni působil jen ve třetí lize, k evropskému zlatu dovedl i španělské mládežnické týmy do 19 a 21 let. Španělé ovládli dospělé Euro po 12 letech. „Máme radost, cítím hrdost na tuhle skvělou partu hráčů. Je načase si to užít. Povedlo se nám dosáhnout něčeho, co bylo velmi těžké. Je to den ryzího štěstí a nechceme nic jiného, než si to pořádně užít,“ řekl De la Fuente. „Brzy začneme myslet na budoucnost, protože tohle mužstvo je ambiciózní a chce vyhrát mnohem více turnajů.“

Už po základní skupině prohlásil o svém mančaftu, že je na turnaji nejlepší. Nebyla to zpupnost. De la Fuentovi vycházela i střídání, měl kam sáhnout a činil tak s citem. „Neustále tvrdím, že máme 26 úžasných hráčů. Kterýkoliv z nich může kdykoliv hrát. Vždy hrají na takové úrovni, která se od nich očekává. Jsou nejlepší na světě. Řekl jsem to předtím a stojím si za tím. A pořád můžeme být lepší.“

Španělský fotbal dlouhodobě vládne fotbalovému světu, jak vypovídá statistika, kterou na síti X připomněl reportér serveru The Athletic Colin Millar: od května 2001 hrály španělské týmy 27 velkých finále (Liga mistrů, Evropská liga, mistrovství světa, Euro) a ve všech 27 finále byl španělský vítěz.

Nastupující mládenci. Yamal předčil Pelého

Na vycházející hvězdy světové kopané, jež se představily v Německu, se nezapomene dlouhé dekády, neboť překonávaly fotbalové milníky. Především španělské křídlo Lamine Yamal potvrdil svou výjimečnost. Sedmnácté narozeniny oslavil den před finále a nadělil si působivý dárek: stal se nejmladším vítězem v historii Eura. A také střelcem. Překonal rovněž 66 let starý rekord legendárního Brazilce Pelého, nikdo mladší si finále mistrovství Evropy nebo světa nezahrál. Klenot Barcelony zaznamenal na turnaji branku a čtyři asistence.

„Mám obrovskou radost, je to sen. Je to ten nejlepší narozeninový dárek, který jsem kdy dostal,“ řekl v rozhovoru pro RTVE.

Nahrávku si připsal i ve finále u úvodní branky Nica Williamse. Mohl přidat i dva góly, ale Pickford jej ve velkých šancích vychytal. „Když Anglie srovnala, bylo to těžké. Nevím, z čeho se naše mužstvo skládá, ale vždy se dokážeme zvednout a zvítězit,“ zářil Yamal, jenž si vysloužil ocenění pro nejlepšího mladého hráče šampionátu.

V dobrém světle se ukázali i další mládenci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Španěl Nico Williams nebo Turek Arda Güler.

Odcházející hvězdy Ronaldo a spol.

Bylo to jejich poslední mistrovství Evropy v bohaté kariéře. Pro některé i poslední zápas vůbec. Jistě by si Portugalci Ronaldo s Pepem, Němci Kroos s Müllerem nebo Chorvat Luka Modrić představovali vydařenější odcházení, leč ve fotbale se plánovat nedá a pointa už vůbec ne. Vzejde z příběhu, který se píše průběžně. Ať už jde o velikány fotbalu nebo jeho pěšáky.

Chorvatsko nepostoupilo ze skupiny, Německo skončilo ve čtvrtfinále, Portugalsko taktéž.

Stoper Pepe posunul rekord nejstaršího hráče v historii Eura na 41 let a 130 dní. Po vyřazení v penaltovém rozstřelu se rozbrečel a utěšoval ho kapitán Ronaldo. „Objetí od Ronalda pro mě znamená hodně. Je to velmi bolestivé, jsme jako bratři,“ řekl Pepe pro Sport TV.

Těmto téměř bratrům je dohromady 80 let. Ronaldo se stal prvním hráčem, který dosáhl mezníku 30 zápasů na mistrovství Evropy. Leč vzpomínat v dobrém nemůže. Ačkoli vyslal za pět utkání 23 střeleckých pokusů, gól nedal, neproměnil ani pokutový kop. A hned osmkrát byl v ofsajdu.

Ha, Ivan!

Být nejlepším střelcem šampionátu s pouhými třemi zářezy o Euru v Německu vypovídá mnohé. Tři trefy zvládli Olmo (Španělsko), Harry Kane (Anglie), Georges Mikautadze (Gruzie), Ivan Schranz (Slovensko), Cody Gakpo (Nizozemsko), Jamal Musiala (Německo).

Především třicátník Schranz rezonuje mezi českými fanoušky, ve Slavii často hrál na pozici wingbacka, ale jako křídlo zazářil.

Průměrný počet gólů na utkání byl druhý nejnižší z posledních sedmi evropských mistrovství, informuje ČTK. Zatímco na minulém turnaji střelci zapsali 142 tref a šampionát byl s průměrem 2,78 branky na zápas nejgólovějším od zavedení skupinové fáze v roce 1980, tentokrát bylo k vidění jen 117 přesných zásahů. Průměr na utkání tak klesl na 2,29, třebaže nové míče měly dělat brankářům větší neplechu. Nepotvrdilo se to, nepadl ani jeden gól z přímého kopu.

Kterou branku si vybavíte jako nejkrásnější?

Doporučované