Hlavní obsah

Německý fotbalový trenér odsoudil „rasistický“ televizní průzkum

Foto: Getty Images

Fotbalový trenér Julian Nagelsmann.

Německý trenér Julian Nagelsmann odsoudil jako „rasistický“ nedávný průzkum, který se dotazovaných ptal, zda si lidé přejí, aby v národním fotbalovém týmu bylo více hráčů bílé barvy pleti.

Článek

Podle průzkumu německé veřejnoprávní televize ARD 21 % respondentů souhlasí, že by v národním fotbalovém týmu mělo být více hráčů bílé barvy pleti, informuje server BBC News.

„Je to rasistické. Mám pocit, že bychom se měli probudit. Mnoho lidí v Evropě muselo utéct… hledat bezpečnou zemi,“ reagoval na průzkum v neděli fotbalový trenér Julian Nagelsmann.

Už o den dříve německý fotbalový záložník Joshua Kimmich dotazník označil za „rasistický“. „Josh reagoval opravdu dobře, s velmi jasným a promyšleným prohlášením,“ řekl Nagelsmann na brífinku na tréninkové základně svého týmu. Dále řekl, že to vnímá úplně stejně a otázka mu přijde šílená.

„V Evropě jsou lidé, kteří museli utéct kvůli válce, ekonomickým faktorům, ekologickým katastrofám, lidé, kteří prostě chtějí, aby je někdo přijal,“ pokračoval. „Musíme se ptát, co v tuto chvíli děláme? My v Německu si vedeme velmi, velmi dobře, a když něco takového řekneme, myslím, že je šílené, jak zavíráme oči a takové věci prostě blokujeme.“

Průzkum byl proveden mezi 1304 náhodně vybranými respondenty. Německá veřejnoprávní televize ARD uvedla, že si průzkum objednala, aby měla k dispozici měřitelné údaje. Dle ARD se jednalo o průzkum v reakci na reportéra pracujícího na dokumentu o fotbale a rozmanitosti, kterého se opakovaně dotazovala na složení německého národního týmu.

Doporučované