Hlavní obsah

Nejrychlejší hráči Eura: Mbappé zaostává, v Top 10 jej předběhl i Čech

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Česká reprezentace před zápasem s Portugalskem.

Předběhli Mbappého, naběhali desítky kilometrů. Češi do dalších zápasů Eura už nezasáhnou, v individuálních rekordech turnaje se zatím drží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odehrál dva zápasy, celkem 162 minut. Gól nedal ani na něj nepřihrál. Přesto David Jurásek dostal na Euru českou vlajku do top 10 v ceněné statistice. S maximální naměřenou rychlostí 35,1 km/h je osmý nejrychlejší hráč turnaje. O desetinu kilometru za hodinu předběhl i známého francouzského rychlíka Kyliana Mbappého. Prvenství zatím drží Slovinec Benjamin Šeško s 35,9 km/h.

(Animaci spustíte tlačítkem v levé spodní části grafiky.)

Mbappé zatím ale svoji nejvyšší rychlost (38 km/h) v Německu neukázal. To je více, než bylo průměrné tempo Usaina Bolta při jeho rekordním sprintu. Ten ale v nejrychlejší části běžel více než čtyřicetikilometrovou rychlostí.

Češi se ale zapsali i do dalších statistik. Mezi deseti hráči s nejvíce naběhanými kilometry najdeme hned dva české zástupce, navíc spoluhráče z West Hamu United. Vladimír Coufal skončil na děleném šestém místě, když ve třech duelech naběhal přes 35 kilometrů. Tomáš Souček za 270 minut naběhal více než 37 kilometrů a je tak s Italem Nicolo Barellou na sdíleném druhém místě ze všech hráčů turnaje.

Česko se ale zapsalo mezi rekordmany turnaje i v méně pozitivním ohledu. Po vyhroceném zápase s Tureckem je na druhém místě v počtu žlutých karet - naši hráči jich viděli hned 13, k tomu i dvě červené, což Česko staví na první místo v této statistice. V celkovém počtu faulů jsme čtvrtí. První v počtu karet je Turecko s šestnácti kusy. Jedenáct jich náš soupeř ze skupiny nasbíral právě ve vyhroceném posledním zápase s Českem.

Třetí v počtu žlutých karet skončilo Rakousko, které Turky vyzve ve vyřazovací fázi Eura.

Suverénně nejhorší pak byli Češi v jednom ze zásadních ukazatelů. Naši hráči se těsně dostali přes hranici tří čtvrtin v úspěšnosti přihrávek. Jen další dva týmy jsou pod hranicí 80 %, naopak první čtyři mají 90 a více procent.

Doporučované