Hlavní obsah

Modričův poslední tanec se změnil v lekci z fotbalové krutosti

Foto: Getty Images

Luka Modrič neskrýval po remíze s Itálií smutek, šlo dost možná o jeho poslední zápas v reprezentaci.

Chorvatsko remizovalo s Itálií 1:1 a má už jen velmi teoretickou šanci na postup do osmifinále. Pondělní zápas tak byl dost možná posledním pro Luku Modriče v národním dresu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V rodinném albu se uchoval snímek, na němž si šestiletý plavovlasý chlapec s pěšinkou, oblečen do plandavé modré bundy a vytahaných červených tepláků, vodí vnějším nártem míč. Byla by to za normálních okolností milá vzpomínka na dětské časy plné her, žel normální okolnosti nebyly. Kopačák na parkovišti hotelu v Zadaru, kde Modričovi našli útočiště po útěku z domova kvůli balkánské válce, pomáhal jejich synovi trávit těžké chvíle přijatelně.

Zatímco s rodiči prchl před krutostí, jíž dospělý člověk nerozumí a dítě rozumět nemůže, milovaný děda, po němž dostal jméno Luka a s nímž trávil hodně času, neodešel. Zaplatil životem.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehrává na přelomu června a července v sousedním Německu. Kdy hrají Češi a jaký je kompletní program a výsledky turnaje?

V roce 1991 jej zavraždili srbští ozbrojenci.

„Všichni brečeli a já nedokázal pochopit, že dědeček už není. Ptával jsem se sám sebe, jestli ti, co to udělali a donutili nás utéct z domova, můžou být vůbec nazýváni lidmi,“ píše Modrič ve své autobiografii. „Vždycky si na něj vzpomenu, když se děje něco velkého.“

Z euforie k zoufalství

Něco velkého v silném Lukově příběhu se událo i v pondělí před půlnocí: Fotbalové Chorvatsko nenapravilo předchozí ztráty proti Itálii a na mistrovství Evropy dohrálo pravděpodobně už ve skupině. Přitom bylo tak blízko postupu. Modrič v 54. minutě nedal penaltu, ale akce pokračovala a do půl minuty se dostal chorvatský kapitán s číslem deset ke gólové dorážce levou nohou.

Totální euforie!

Ve věku 38 let a 289 dní se stal nejstarším střelcem v historii Eura.

V 80. minutě vystřídal, na lavičce trpěl jako pes, čelist zakousl do dresu a s děsem v očích sledoval poslední akci Italů v osmé minutě nastaveného času, kterou Zaccagni zakončil přesným obstřelem a srovnal na 1:1.

Totální zoufalství!

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy se hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Pro geniálního středopolaře na pozici osm, jednoho z největších mistrů ve svém oboru, to nejspíš bylo tuze smutné loučení s národním dresem s červenými kostičkami. Naděje na postup Chorvatů ze třetího místa je pouze teoretická, stejně jako proti Albánii přišli o výhru až v nastaveném čase. Modrič se slzami v očích do televizní kamery pravil: „Poznali jsme, jak fotbal dokáže být krutý.“

Hrdý národ na něj znovu spoléhal, třebaže čas nejde zastavit a příští rok mu bude 40 let.

Sběratel trofejí

Možná si při odchodu ze hřiště vybavil, jak v roce 1998 sledoval chorvatský tým, který se v čele s idolem Zvonimirem Bobanem dostal do semifinále mistrovství světa. Po 20 letech Modrič dovedl reprezentaci ještě dál – do finále mundialu.

Byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje a získal i nejprestižnější individuální ocenění Zlatý míč v anketě francouzského časopisu France Football pro nejlepšího fotbalistu planety. Poprvé po deseti letech se tak našel fotbalový rytíř, jenž sesadil z nadvlády Cristiana RonaldaLionela Messiho.

„Je nepopsatelné hrát za Chorvatsko, jak se cítíme hrdí, jakou máme zodpovědnost. Zejména proto, že jsme stále mladá země,“ líčil.

Na světové stříbro navázal Modrič před dvěma lety ještě bronzem.

Jeho kariéra je trofejemi ověnčena. V Realu Madrid hraje už od roku 2012 a platí za symbol klubové věrnosti. Letos pošesté vyhrál Ligu mistrů. „Vždycky jsem říkal, že bych chtěl odejít do důchodu v Realu Madrid. To je to, co chci a po čem opravdu toužím. Bylo by pro mě splněným snem odejít do důchodu ve svém domově a klubu mého života,“ vyznal se. „Uvidíme, co se stane.“

Nejlepší z nejlepších

Před zápasem s Italy dostal v chorvatštině poněkud neuctivou otázku od novináře: „Neměli by být nasazeni mladší hráči?“

Modriče se to nejspíš dotklo a bez odpovědi odešel.

„On cítí tlak a odpovědnost za chorvatský fotbal a fanoušky,“ říká bývalý český reprezentant Roman Hubník, který si proti Realu a Modričovi zahrál s Plzní v Lize mistrů. „Velký zážitek. Je typ záložníka jako Tomáš Rosický. Elegantní, geniální. Z ničeho vykouzlí rozdílovou přihrávku. A kolik kilometrů naběhá!“

Legendární kouč Manchesteru United Alex Ferguson o Modričovi prohlásil: „Směle se může řadit mezi nejlepší záložníky posledních 20 let.“

Ten čutající chlapec na hotelovém parkovišti toho dokázal tolik, že děda Luka by byl jistě pyšný. Sám už má tři děti, ale Ivanovi, Emě ani Sofii o děsech války zatím nevyprávěl. „Možná za pár let.“

Na ten strašlivý hvizd následovaný výbuchem při dopadu granátů a střel nezapomene do konce života. Musel utíkat do krytu.

I s míčem. Fotbalové útrapy tento velikán unese.

Doporučované