Hlavní obsah

Mimořádný střelec i smolař. Ve finále chce rekordman zlomit prokletí

Foto: Vitalii Vitleo, Shutterstock.com

Místo mezi anglickými fotbalovými legendami už má Harry Kane jisté. Byť v kolonce získaných týmových trofejí i na vrcholu kariéry svítí nula. Zatím.

Patří mezi nejlepší fotbalové střelce své doby, leč trofeje se mu vyhýbají jako souhlasné póly na magnetu. Vydal se za nimi i do Německa. S Bayernem to zase nevyšlo, dočká se Harry Kane ve finále Eura s Anglií?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Znamenitý fotbalový útočník Harry Kane, ryzí střelec s lacinou nálepkou pechfógla. Jako by kritici přestali vnímat, že už jen finálové účasti s klubem, o kterém ve filmu V Bruggách postava Colina Farrella prohlásila, že „není to vyloženě na ho…, ale žádný zázrak, to taky ne. Jako Tottenham“, jsou hodné respektu. Před rokem se vydal z Anglie sbírat týmové triumfy do Německa.

Bayern Mnichov vynaložil rekordní částku 120 milionů eur, nachystal čtyřletý kontrakt. „Chci hrát na nejvyšší úrovni, chci hrát o Ligu mistrů a hrát o tituly. Bayern mi k tomu dává příležitost,“ prohlásil Kane.

A…

… Bayern po 12 letech nezískal titul.

Ani Německý pohár.

„Mám tu podepsáno na několik let, takže si nemyslím, že by mě jeden ročník bez trofeje nějak rozhodil. Samozřejmě jsem přišel vyhrávat – v Bundeslize ani v poháru to nevyšlo, ale Liga mistrů je z těchto soutěží ta nejcennější. Šel jsem do Bayernu, abych hrál velké zápasy,“ řekl pro stanici TNT Sports několik dní předtím, než v semifinále Ligy mistrů s Bayernem vypadl.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Dobrá, to už je trošku pech, leč vinit z něj Kanea, příkladného kapitána anglické reprezentace, je stejně laciné jako většina nálepek. Sluší se pochválit Bayer Leverkusen, německého mistra, a také podotknout, že Kane má za sebou ve 30 letech střelecky rekordní ročník: 44 gólů ve 45 zápasech.

Uznejte, to není na první aklimatizační sezonu mimo ostrovy vyloženě na ho…, což?

Jenže k čemu jsou dobré v týmovém sportu individuální úspěchy? Jistě, polechtají ego, potěší váš bankovní účet, avšak stejně hrozí, že se bude Kane cítit poněkud prázdný, jakmile bude o své výjimečné kariéře vyprávět na verandě vnoučatům.

To bylo tak.

V roce 2015 prohrál finále anglického Ligového poháru.

V roce 2019 prohrál finále Ligy mistrů, nejlepší klubové soutěže planety.

V roce 2021 prohrál finále mistrovství Evropy.

V roce 2021 znovu prohrál finále anglického Ligového poháru.

V roce 2024 prohraje znovu finále mistrovství Evropy…

Nepředbíhejme!

Angličané nebudou v neděli proti rytmicky hrajícím Španělům favorité, turnajem prochází se zataženou ruční brzdou. Ale nebudou ani bez šance, na to mají až příliš dobré hráče, včetně Kanea, který se může stejně jako v roce 2018 na světovém šampionátu v Rusku stát nejlepším střelcem turnaje.

Unavený rekordman. Nebude Anglie silnější bez něj?

Dosud se trefil třikrát (jako vedoucí Španěl Dani Olmo, který je první díky tomu, že přidal dvě asistence). Trojnásobný král kanonýrů anglické Premier League, v níž ve 317 zápasech vstřelil 213 gólů a jako ikony Alan Shearer, Thierry Henry a Ruud van Nistelrooy dokázal dát 20 gólů ve třech sezonách po sobě a hned devětkrát byl nejlepším střelcem mateřského Tottenhamu, překonává další milníky. Tentokrát mezinárodní.

Kane zaznamenal ve vyřazovací části evropských šampionátů šestý zásah, nejvíce ze všech hráčů. V součtu s mistrovstvím světa jich v zápasech o vše dal devět, což nikdo jiný nedokázal.

V osmifinále rozhodl dramatické prodloužení se Slováky a rovněž jeho penalta v semifinále proti Nizozemsku má velkou váhu. Unesl tu tíhu a k puntíku si narovnal míč, třebaže chvíli předtím dostal drsný šlapák od Dumfriese. I tak s laserovou přesností poslal střelu po trávníku přesně za háčky, kam se brankář nemůže natáhnout. A rychle srovnal stav.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy v Německu jsme připomenuli některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomněli ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Na turnaji vyslal 17 střel, byť je aktivní, je znát, že nehraje ve své nejlepší formě. Patrné je to především na pohybu. Kane je zvyklý stahovat se pro míče hluboko do vlastního pole, pracovat pro mančaft. A dělá to také na Euru. Vytváří tím prostor mezi řadami pro parťáky Fodena, Bellinghama nebo Saku. Jenže už sotva stíhá sám do vápna dobíhat a zakončovat. Do turnaje nastoupil se zraněním zad, které utrpěl na konci sezony. Působí unaveně, čehož si všiml rovněž někdejší reprezentant Gary Neville, expert Sky Sports.

„Kane je jeden z vůdců trenéra Southgatea, jeden z nejlepších anglických fotbalistů, jaké jsme kdy měli. Není pochyb o tom, že na tomto turnaji není úplně nejlepší, ale to ani tým,“ pravil. „Nevypadá tak ostře, když dostane přihrávku v boxu a kolem něj. Nezdá se, že by byl schopen provést svůj dotek a střelu tak, jak by to běžně dělal, ale pokud nebude zraněn, bude hrát.“

I to je téma, jež zvedl renomovaný server The Athletic, neboť kouč Southgate má k dispozici do útoku také siláka Toneyho, jenž byl pokaždé vepředu cítit, nebo pohyblivého Ollieho Watkinse, který po vystřídání Kanea rozhodl precizní křižnou trefou v těžké pozici v poslední minutě o postupu do finále.

Nebyla by tedy Anglie proti Španělsku silnější s čerstvějšími hráči? Jako Portugalsko bez Ronalda?

To by byl teprve pechfógl.

Pche, to protivné nálepkování musí jednou skončit!

Kane se vydal do Německa pro týmové trofeje. Nebude jich 34, jako má ve sbírce Toni Kroos, který ukončil na Euru úchvatnou kariéru, avšak jeden z nejlepších fotbalistů, jaké kdy Anglie měla, si rovněž zaslouží zvednout pohár nad hlavu, byť jen zásluhy na hřišti i v životě málokdy pomohou otočit magnet opačnými póly k sobě.

Cvak!

Doporučované