Hlavní obsah

Gruzínské pozdvižení. Za skalp Španělů slibuje boss další miliony dolarů

Foto: Getty Images

Tým Gruzie slaví výhru nad Portugalskem a s tím spojený postup no osmifinále Eura.

Gruzie prožívá fotbalovou euforii. Na svém historicky prvním Euru se tamní reprezentace probojovala do osmifinále, v němž se v neděli večer střetne s výběrem Španělska. Jedním z favoritů celého turnaje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V zemi s necelými čtyřmi miliony obyvateli jsou za národní hrdiny. Ve skupině na mistrovství Evropy porazili silné Portugalce, nechali za sebou Čechy a oslavili historický postup do osmifinále. A kromě slávy si ještě přijdou na pěkný balík. Nečekanou finanční odměnu od miliardáře Bidziny Ivanišviliho mohou gruzínští fotbalisté zdvojnásobit na více než 21 milionů dolarů. Stačí splnit takový detail: vyřadit v neděli skvěle hrající Španěly.

Bývalý gruzínský premiér Ivanišvili, který založil vládnoucí stranu Gruzínský sen a nyní je jejím čestným předsedou, před turnajem nabídl 30 milionů gruzínských lari (10,7 milionu dolarů) pod podmínkou, že Gruzie dosáhne vyřazovací fáze. A když mančaft šokoval výhrou 2:0 nad Ronaldem a spol., motivaci ještě zvýšil. Pro Imedi TV uvedl, že stejnou částku přihodí za skalp Španělska.

Program a výsledky Eura 2024

Ivanišviliho jmění odhadl Forbes v roce 2023 na 4,9 miliardy dolarů, což je skoro třetina gruzínského HDP. Většinu si vydělal v Rusku, k němuž má stále blízko, ostatně oligarcha vlastní také ruský a francouzský pas. Ve svém paláci na kopci nad Tbilisi může lákat i na sbírku obrazů Moneta a Renoira.

Historický úspěch

Výhra nad Portugalskem a navíc na Euru byla pro tým Gruzie něčím mimořádným. „Tohle je nejlepší den v mém životě,“ pravil Chviča Kvaracchelija, hvězda týmu a italský šampion s Neapolí. „Dosáhnout úspěchu s gruzínskou reprezentací bylo těžší než s Neapolí, proto si toho cením ještě víc. Nikdo by si nepomyslel, že můžeme porazit Portugalsko. Přepsali jsme historii.“

Třiadvacetiletý útočník byl vyhlášen mužem zápasu, ale kredit přenechal spoluhráčům: „Na hřišti nebyl žádný nejlepší hráč. Byl to týmový výkon,“ uvedl.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

Kvaracchelija si speciální mač proti svému dětskému vzoru Cristianu Ronaldovi nesmírně užil. „Před utkáním za mnou přišel a popřál mi hodně štěstí. O něčem takovém jsem nikdy ani nesnil, byl to úžasný moment,“ vyznal se. „To je důvod, proč je takovou osobností jako fotbalista i jako člověk. V tu chvíli jsem si uvědomil, že můžeme dokázat něco velkého, všechny nás to povzbudilo a motivovalo,“ dodal odchovanec Dinama Tbilisi, který si s Ronaldem jako kluk pořídil fotku a teď si vyměnili dres.

Připomeňme, že Gruzie proklouzla na svůj první velký turnaj v historii až po dramatickém penaltovém rozstřelu v baráži proti Řecku. Už to byl pro zakavkazskou zemi historický počin.

Gruzínské zbraně

Co za pozdvižením gruzínské kopané hledat? Francouze - trenéra Willyho Sagnola, někdejšího beka, jenž válel ve francouzské reprezentaci i Bayernu Mnichov.

„Gruzie hrála o zápis do historie a my jsme se jim nevyrovnali. Ale překvapilo mě, že udrželi tak vysoké tempo skoro až do konce. Jejich kouč odvedl skvělou práci,“ ocenil portugalský trenér Martínez svého protějška.

Ten jen obtížně hledal slova. „Ani nevím, co říct, je to jako sen. Asi si to pořádně uvědomíme až později. Nechtěl jsem tomu věřit, dokud rozhodčí neodpískal konec, v závěru jsme kontrolovali čas každých deset vteřin. Jako trenér jsem šťastný a hrdý na svůj tým,“ líčil Sagnol. „Před zápasem jsem hráčům říkal, aby hráli jako v šestnácti nebo sedmnácti letech. Bez nervů, v obraně dodržovali plán a v útoku prostě hráli fotbal.“

Postoupit ze skupiny, kde kromě Portugalců narazili také na Turky (1:3) a Čechy (1:1) ani nebylo součástí gruzínského plánu, ale povedla se velká věc. „Nemáme co ztratit, absolutně. Naším cílem bylo získat zkušenosti ze šampionátu. Gruzii mám moc rád, ale nečekal jsem, že vyhrajeme náš debutový turnaj. Pro hráče bylo velmi důležité, aby okusili, jaká je nejvyšší úroveň fotbalu. Máme se hodně co učit, ale Gruzii to v budoucnu pomůže,“ vykládal Sagnol ještě před senzačním postupem do další fáze.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy se hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

A fotbalový svět se učí vyslovovat další krkolomná jména. Například Georgese Mikautadzeho (23); na Euru skóroval ve všech třech utkáních a vede tabulku střelců. Gruzínské matce a otci se narodil ve Francii. V předchozí sezoně byl v Metách s 23 brankami nejlepším střelcem i hráčem druhé ligy a výrazně se podílel na postupu; loni v létě si z řady nabídek vybral Ajax, ale neprosadil se a vrátil se na hostování do Met, kde znovu našel formu.

Ještě zářivější výkonnost vykazuje ovšem brankář Giorgi Mamardašvili, který vychytal především Česko. Rovněž třiadvacetiletý gólman Valencie patří k nejlepším ve španělské soutěži a uchází se o něj nejen Newcastle. Ostatně už před rokem byl téměř domluvený na smlouvě s Bayernem, dokonce si již vybíral dům v Mnichově, jenže bavorskému gigantovi se nakonec zdálo 35 milionů eur (přibližně 873 milionů korun) příliš.

„Chyba. Určitě by byl důstojným nástupcem Manuela Neuera. Nezískali velmi, velmi dobrého brankáře. Dobří hráči, kteří vám vyhrají tituly, stojí více než 35 milionů,“ vyčítal Bayernu mistr světa a Evropy Lothar Matthäus.

V neděli se Mamardašvili po Češích a Portugalcích pokusí udržet na uzdě také jemu dobře známé španělské toreadory. Narazili na sebe už v kvalifikaci a srážka to byla drtivá. Španělsko vyhrálo doma 3:1 a v Gruzii dokonce 7:1. „Respektujeme jejich sílu, je to jeden z nejlepších týmů na světě. Proti Portugalsku jsme si ale dokázali, že hrát se dá s každým,“ věří Kvaracchelija.

„Ani jsme se nedívali, s kým bychom hráli v případě postupu. Španělé jsou další velká výzva. Pro nás je ale výhoda, že od nás nikdo nic nečeká, nemáme co ztratit,“ zopakoval Sagnol.

Jak se to vezme. V banku je dost. Nejen díky štědrému příspěvku Ivanišviliho.

Doporučované