Hlavní obsah

Falešná devítka a balon v kapse. Rozumíte fotbalovému komentáři?

Foto: Profimedia.cz

Obrana klasické desítky v praxi. Robin Hranáč blokuje centr Bernarda Silvy.

Když posloucháte komentář při fotbalovém přenosu, vyznáte se ve slangových výrazech, které používají fotbaloví experti? Zde je alespoň malá nápověda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co Čech, to fotbalový znalec. Tedy i hokejový, ale to už se letos povedlo. Teď je na řadě fotbalové mistrovství Evropy.

Když posloucháte komentář, vyznáte se ve slangových výrazech herních postů? Šestka, osmička, halfbek, halv? Občas se pletou i televizním expertům, tak pojďme v kostce na ty nejvíce používané. Začneme odzadu.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Halfbek/wingbek

Krajní obránce či záložník v rozestavení se třemi stopery. Rozdíl mezi halfbekem a wingbekem prakticky není. Pokud je ve způsobu hry na kraji ofenzivnější hráč, užívá se spíše termín wingbek (píše se také wingback, halfback).

Invertovaný bek

Tohle je pro fajnšmekry. V obranné fázi hraje krajního obránce, v útočné přechází do pozice středního záložníka. Například v Liverpoolu Trent Alexandr-Arnold.

Šestka/halv/štít

Klíčová pozice na place. Defenzivní záložník hraje hlouběji, často před stopery. Zastavuje a rozjíždí útoky.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

Osmička

Další označení postu číslem. Je to praktické, rychlé, výstižné. Osmička, nebo-li rovněž střední záložník jako šestka, ale hraje na větším prostoru a trošku před ním. Moderně se říká od boxu k boxu, tedy od vápna k vápnu. Motor týmu.

Desítka

Pozice v záloze pod hrotovým útočníkem. Dříve se mu říkalo špílmachr, ale to už je druh na vymření. Pořád má však převážně ofenzivní úkoly a zdánlivou volnost, tvoří hru, má vysoké herní a kreativní myšlení.

Křídlo

Křídelní útočník, nebo také hodně ofenzivní krajní záložník. Záleží na rozestavení.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy se hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Falešná devítka

Střední útočník, který se stahuje pro míče často do zálohy. Kupříkladu Messi, Sergio Agüero, nebo Adam Hložek.

Devítka

Hrotový útočník, centr forvard, střelec, od něhož se čekají hlavně góly. Třeba když si seběhne do kapsy na centr halfbeka. Kapsa? Tak jen pro jistotu –⁠⁠⁠ prostor mezi brankářem a obranou soupeře.

Ale to není podstatné. Hlavně užívejte evropský šampionát s vášní. Fotbal je jednoduchý, krásný sport. Na jakékoli pozici. I na gauči.

Doporučované