Hlavní obsah

Druhým finalistou Eura je Anglie. Porazila Nizozemsko 2:1

Foto: Profimedia.cz

Střelec druhého anglického gólu Ollie Watkins.

V nedělním finále se Angličané utkají se Španěly, kteří přehráli Francouze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podobně jako v prvním semifinále evropského fotbalového mistrovství se i ve středu od začátku hrál atraktivní fotbal. Zejména reprezentanti Anglie, kteří čelili v dosavadním průběhu šampionátu kritice za příliš upjatou hru, působili výrazně lepším dojmem než v předchozích zápasech.

Do vedení šli v Dortmundu nicméně jako první Nizozemci. V sedmé minutě ofenzivní záložník Xavi Simons vybojoval míč a vypálil ještě před pokutovým územím. Brankář Jordan Pickford sice dokázal míč tečovat, ale nevyrazil ho mimo branku.

Anglie srovnala v 18. minutě z penalty, kterou rozhodčí nařídil po zhlédnutí monitoru. Proměnil ji faulovaný hráč, útočník Bayernu a kapitán anglického výběru Harry Kane, který přesně zamířil po zemi k tyči.

Do konce prvního poločasu měly obě strany šanci na další gól, padlo břevno i tyč. O něco blíže k brance byli Angličané, když Phil Foden překonal i nizozemského gólmana, míč ale na brankové čáře zastavil obránce „Oranjes“ Denzel Dumfries.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Druhý poločas už tolik gólových příležitostí nepřinesl, hrálo se více takticky, ale dál ve vysokém nasazení. Angličané vsítili druhou branku v 79. minutě, když se po pasu od Kylea Walkera z pravého křídla trefil Bukayo Saka. Gól ale neplatil, protože střílející hráč byl v ofsajdu.

Anglie přesto dokázala skórovat, když se v samém závěru prosadil Ollie Watkins, který byl na hřišti asi deset minut. Útočník Aston Villy si v pokutovém území zpracoval míč zády k brance a úspěšně zamířil pravačkou ke vzdálenější tyči. Nizozemci se v nastavených dvou minutách už nedostali do výraznější šance, aby odvrátili porážku.

Finále evropského šampionátu se hraje v neděli, Angličané v něm nastoupí proti Španělům.

Doporučované