Hlavní obsah

Divoký Balkán není klišé, ukazuje fotbalové Euro. Vzduchem létají nejen urážky

Foto: Profimedia.cz

Albánský útočník Mirlind Daku si po zápase na fotbalovém Euru vyřizoval účty s Makedonci.

Diváci letošního Eura mohou kromě fotbalu sledovat i nekončící napětí mezi balkánskými národy. Srbové už kvůli útokům na svou zemi hrozí odstoupením ze soutěže, UEFA byla nucena rozdat několik pokut.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Válka v Jugoslávii skončila před více než 20 lety, neshody a etnické napětí však na Balkáně bují dál. O jak moc velké pnutí jde, je dobře vidět na fotbalovém mistrovství Evropy ve fotbale, které se od minulého týdne až do července koná v Německu.

V popředí událostí stojí Srbové, jejichž fotbalový svaz žádá po evropské fotbalové federaci (UEFA), aby potrestala Chorvatsko a Albánii za protisrbské skandování. Toho se dopouštěli fanoušci obou týmů během středečního zápasu.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

V utkání přitom Srbsko ani nehrálo; šlo o zápas právě výše zmíněné dvojice zemí.

„Jak jste již byl pravděpodobně informován, chorvatští a albánští fanoušci společně pokřikovali ‚Zabij, zabij Srba!‘. Nejednalo se pouze o jednotlivce z řad fanoušků, ale o velký počet příznivců těchto národních týmů,“ popisuje srbský orgán situaci v oficiálním dopise, který adresoval Theodorovi Theodoridisovi, generálnímu tajemníkovi UEFA.

Pokud federace nezasáhne, jsou prý Srbové připraveni ze soutěže odstoupit. „Takové chování je nepřijatelné v jakékoli situaci, a zejména na tak významné sportovní události, jakou je tato, sledovaná po celé Evropě a ve světě,“ stojí dále v textu. „Dovolte nám, abychom Vám připomněli, že tento druh řádění, nenávisti a rasismu je vším, proti čemu Vaše organizace deklarativně bojuje.“

Že bylo skandování jasně slyšet v televizním přenosu, potvrdil i web Balkan Insight, který pravidelně informuje nejen o dění v balkánském regionu.

Chorvatský fotbalový svaz již pro web CNN uvedl, že pokud je mu známo, jeho fanoušci se během zápasu s Albánií rasistického či diskriminačního skandování neúčastnili. Albánský nejvyšší fotbalový orgán pak na dotazy amerických novinářů dosud nereagoval.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

Obvinění tím ovšem zdaleka nekončí. Podle informací, které má srbská asociace k dispozici, prý po konci zápasu – přímo před tribunou albánských fanoušků – jeden z hráčů albánského týmu dokonce daný pokřik zopakoval za použití megafonu.

Blíže však Srbové v dopise sportovce neidentifikovali.

Web Balkan Insight později informoval, že na hřišti opravdu došlo k urážlivému pokřiku. Mělo však jít o slovní útoky proti Makedoncům, nikoliv proti Srbům. Severomakedonská fotbalová federace už ostatně chování albánského útočníka Mirlinda Dakua odsoudila a vyzvala sportovce, aby se veřejně omluvil.

Zda jde o stejný incident, o kterém psala srbská asociace, není jisté.

Divocí Balkánci

Na středeční stížnosti Srbska již UEFA stihla reagovat a ohledně nahlášeného incidentu spustila vyšetřování „týkající se možného rasistického a/nebo diskriminačního chování fanoušků“.

Tento incident ovšem nebyl prvním případem nenávistných nacionalistických projevů fanoušků ze zemí bývalé Jugoslávie na tomto fotbalovém turnaji.

Jak připomíná server Politico, Srbové si například stěžovali na počínání „albánského novináře“ (ve skutečnosti kosovského), který během nedělního zápasu Srbska s Anglií udělal nacionalistické gesto orla, který se nachází na albánské vlajce, směrem k srbským fanouškům.

UEFA v reakci na to novináře ve středu vyloučila ze zbytku turnaje.

Srbsko-kosovské vztahy jsou známé třaskavé téma. Srbsko totiž v roce 1999, během války v Jugoslávii, ztratilo nad Kosovem kontrolu, tehdy přiměly Bělehrad ke stažení srbských jednotek z území až nálety NATO.

Kosovo pak v roce 2008 vyhlásilo nezávislost a mezi zeměmi, které ji uznávají, je třeba USA, ale i většina zemí EU včetně Česka.

Srbsko Kosovo stále neuznává a jen málokdo si dokáže představit, že někdy nastane opak. Od roku 2016 je však země členem UEFA.

O srbsko-kosovských vztazích

Jedno město, dvě etnika a příliš mnoho negativních pocitů. Lidé v rozděleném městě Mitrovica na severu Kosova cítí, že válka by mohla přijít, jak se na místě přesvědčila reportérka Seznam Zpráv.

Nejen o životě Srbů na severu Kosova se v rozhovoru pro Seznam Zprávy rozpovídal kosovský odborník Ramadan Ilazi.

Ani Srbové však ve spojení s mistrovstvím nejsou bez viny. Kosovský fotbalový svaz si po stejném nedělním zápase u UEFA stěžoval na „srbské fanoušky, kteří během stejného zápasu propagovali politické, šovinistické a rasistické vzkazy“ proti jejich zemi.

To nakonec vyústilo v pokutu pro Srbsko.

Stejné následky pak čekaly i Albánii. Na vině byly opět urážlivé transparenty, ale také zapalování světlic a házení předmětů na hřiště.

Jak upozorňuje Balkan Insight, nacionalistické urážky nejsou mezi fanoušky z Balkánu ničím neobvyklým. Známý je například moment z roku 2014, když během kvalifikačního zápasu na Euro 2016 mezi Srbskem a Albánií vletěl nad hřiště dron s albánskou vlajkou a vyvolal rvačku.

Dá se tak říct, že pro obyvatele Balkánu, kde stále ještě zůstává pachuť událostí z 90. let, jde vlastně o přirozený jev. Na turnaj do Německa se ovšem sjeli fanoušci hned z několika zemí bývalé Jugoslávie, což jednotlivým národům poskytuje pro vyřizování starých účtů opravdu velký prostor.

Doporučované